mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:24

Spojené státy americké - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Země je významnou světovou zemědělskou a potravinářskou mocností a zároveň jedním z největších exportérů i importérů agrárního zboží. Nejen pro ČR, ale i celou EU, jsou tak USA dlouhodobě strategickou vývozní destinací. Vysoká kupní síla obyvatelstva a zájem o nové produkty společně s relativně nízkými tarifními podmínkami jsou jako pozitivní motivace pro export v některých sektorech omezeny vyššími netarifními překážkami. Spojené státy jsou nadále perspektivní exportní trh například pro alkoholické a nealkoholické nápoje, zdravou výživu a doplňky stravy, suroviny a technologie pro pivovarnictví nebo zemědělskou techniku.

Zemědělství a potravinářství tvoří v USA v USA přes 5 % HDP a přes 7 % exportu, kdy v posledních dvou letech dosahuje sektor rekordních hodnot exportu. Zemědělská prvovýroba i navazující potravinářský průmysl dlouhodobě zajišťují v základních komoditách a potravinách soběstačnost (na úrovni cca 120 %). Nicméně objevují se strukturální problémy v dodavatelském řetězci, které navzdory významné podpoře ze strany státu ještě posílila omezení v sektoru spojená s nedávnou pandemií covid-19. Nadále trvají nedostatky v oblasti zpracování surovin nebo logistice. Očekává se, že v roce 2023 zemědělský a potravinářský dovoz USA mírně překročí hodnotu vývozu. Přibližně 50 % zemědělského dovozu do USA tvoří produkty ovocnářství a zelinářství, ořechy, víno, esenciální oleje, školkařské výpěstky, řezané květiny a chmel.

USA obecně nekladou přístupu svůj trh ve většině potravinářského zboží (s výjimkou citlivých komodit, např. maso, ovoce) zásadní překážky. Jde o vysoce konkurenční trh, kde vybudování vlastní značky stojí enormní časové úsilí a nemalé finanční prostředky. Přesto zde lze s produktem s příznivou cenou, příběhem či specifickou přidanou hodnotou uspět. Přispívá tomu zájem Američanů o nové produkty a chutě, ale také o zdravé produkty a obecně zdravý životní styl. V tomto kontextu trvá zájem o potraviny nebo suroviny pro zdravou výživu, rostlinné alternativy a produkty čistě na rostlinné bázi (plant-based), minerální voda nebo i nealkoholické pivo.

Data ukazují, že počet zemědělských podniků v USA nadále klesá, jejich výměra však mírně roste. V kombinaci se zprávami o očekávaných investicích v sektoru se jedná o důležité údaje pro producenty a obchodníky se zemědělskými vstupy a technikou. Průměrná velikost zemědělského podniku v USA je 180 ha a je tedy velmi podobná té v ČR. Podobnosti v charakteru zemědělského sektoru Spojených států a ČR mají potenciál využití pro prezentaci české zemědělské techniky a technologií americkým farmářům.

Ve Spojených státech panují ideální podmínky pro formulaci a použití moderních přístupů v oblasti zemědělství a potravinářství. Propojení vědy a výzkumu s praxí je na velmi vysoké úrovni a USA jsou světovou špičkou ve vývoji řešení pro precizní zemědělství a využití smart a IoT řešení pro produkci zemědělských komodit a potravin. Celá řada start-upů z celého světa hledá příležitost pro svůj růst právě v USA.

Spojené státy americké, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 16:30  Inflace v tuzemsku zrychlila ke 3 % vlivem zdražování potravin (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 16:17  Dubnová inflace zrychlila Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 14:54  Zdražení potravin a pohonných hmot zvýšilo inflaci na 2,9 % (Analýza... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688