mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:30

Chile - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Důlní průmysl je nosným odvětvím ekonomiky a podílí se téměř 60 % na chilském exportu. Roční objem investic dosahuje 5 mld. USD. Těžební společnosti se snaží stát se hlavními propagátory takzvané „zelené těžby“. Největší příležitosti pro české firmy skýtají oblasti dodávek technologických zařízení pro hlubinnou a povrchovou těžbu nerostů, smart miningu (inovativních řešení pro moderní doly), ekologizace provozů, vodohospodářství, měření znečištění, systémy včasného varování, likvidace škod způsobených těžební činností, geologické a poradenské služby.

Chile je druhým největším producentem lithia, molybdenu a bóru. Ze 67,5 % je těžební průmysl v Chile vlastněný soukromými firmami. V tomto případě existuje několik skupin velkých mezinárodních společností, které zde vlastní některé doly na měď, lithium, zlato a stříbro. V průměru se ročně v těžebním průmyslu v zemi investuje kolem 5 mld. USD.

Státní společnost představuje 27,8 % veškerého průmyslu v zemi. Ze 4,7 % je těžební průmysl složen ze středních a malých firem. Chile disponuje 28 % veškeré světové zásoby mědi a až 20 % světové zásoby molybdenu. Největším odběratelem chilské mědi je Čína následovaná EU a USA. V posledních letech se cena mědi razantně zvedla, za rok 2022 byla 4,47 dolaru za libru, dnes je to přibližně 4,2 dolaru za libru. Za poslední rok a půl se cena mědi nachází na nejvyšší úrovni za posledních 12 let.

Těžební průmysl se taktéž stal základním kamenem chilské ekonomiky. Z 9,3 % zajistil fiskální příjmy země v období let 20102020. Těžební průmysl v Chile vytváří celkem 840 tisíc pracovních míst a přibližně 14 % celkového DPH za rok 2022. A taktéž v roce 2022 činil 50 % veškerého exportu Chile vyjádřeno v peněžní hodnotě.

Těžba probíhá hned v několika chilských regionech. Nejvýznamnějšími jsou severní regiony Tarapacá, Antofagasta, Atacama a Coquimbo. Dále region O’Higgins. Celkem 81 % z produkce mědi je vytěženo z povrchových dolů. V Chile se nachází 6 z 10 nejdůležitějších měděných dolů na světě (Escondida, Colahuasi, El Teniente, Pelambres, Radomiro Tomic a Los Bronces).

Chile přijalo rozhodnutí o naprostém odstranění uhlíkových plynů do roku 2050. Na projektech spojených s tímto rozhodnutím se již pracuje také v těžebním sektoru. Zde se podle Pařížské dohody začalo počítat s konkrétními změnami, které by měly být do roku 2030 přijaty ve všech dolech a těžebních společnostech v zemi.

Díky silné základně pro těžbu mědi a lithia je Chile schopno dostat se do popředí celosvětové ekonomiky. Těžební průmysl tu navíc tvoří skoro třetinu spotřeby veškeré energie, která se v zemi vyprodukuje, proto je důležité transformovat zdroje energie na obnovitelné. Každoročně se spotřeba energií v těžebním chilském sektoru zvyšuje, do roku 2023 se počítá s využitím až 49 % veškeré energie pouze v tomto průmyslu.

To nevede pouze k využívání obnovitelných zdrojů, ale také k rozšíření využívání nejnovějších technologií. Například využití zeleného vodíku, které je velmi diskutovaným tématem v této jihoamerické zemi. Chile má potenciál stát se největším producentem zeleného vodíku na světě. V chilském těžebním průmyslu se neustále vytváří velký prostor pro nové investice a množství projektů, zejména v oblasti rozšiřování a zefektivnění těžby mědi a molybdenu.

Trend posledních let rovněž potvrzuje, že chilský důlní průmysl bude postupně přecházet z těžby povrchové na těžbu hlubinnou. Tento vývoj bude nabízet nové šance českým firmám, které jsou v naprosté většině zaměřeny na právě na hlubinnou těžbu. Spíše než dodávky těžkých strojů by mohly být z pohledu českých firem perspektivní dodávky moderních technologií a expertních řešení.

Chile, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688