mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:34

Zambie - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Zambie disponuje rozsáhlými přírodními zdroji pro rozvoj zemědělství. Zemědělský sektor je však málo diverzifikovaný a vyznačuje se nízkou efektivitou v důsledku roztříštěnosti produkce a nedostatku mechanizace. Roste nicméně počet velkých komerčních farem, na jejichž rozvoj vláda v roce 2022 získala úvěr Světové banky ve výši téměř 7 mld. . Existuje poptávka po širokém spektru zemědělské techniky, zavlažovacích systémech i technologiích pro rychle se rozvíjející zpracovatelský průmysl, jako jsou balicí a plnicí stroje, chladicí a mrazicí technika aj.

Zambie disponuje rozsáhlou plochou dosud neobdělávané zemědělské půdy (v současnosti je využíváno pouze asi 15 % zemědělsky využitelné půdy, jejíž rozloha je odhadována na přibližně 430 tisíc km2), značnými zdroji podzemní vody a příznivým podnebím. Potýká se však s nízkou efektivitou a diverzifikací zemědělské produkce, způsobenou mj. zásadním nedostatkem mechanizace, chemizace a vůbec moderních zemědělských postupů. Převážná většina zemědělců jsou stále drobní farmáři, produkující především pro vlastní potřebu, roste nicméně počet velkých komerčních farem, provozovaných tuzemskými i zahraničními subjekty.

Většina rostlinné produkce je závislá na přírodních srážkách, které jsou ovšem v posledních letech čím dál méně pravidelné, což výrazně ovlivňuje celkovou produkci. V současnosti je uměle zavlažováno přibližně 100 tisíc hektarů půdy, potenciál pro využití umělého zavlažování je ovšem odhadován na nejméně 400 tisíc hektarů. V rostlinné výrobě dominuje pěstování několika základních plodin, zejména kukuřice. Významný je chov skotu. Prioritou vlády je diverzifikace zemědělské produkce; perspektivními plodinami jsou mj. káva, cukrová třtina, bavlna, sója, maniok, arašídy, ořechy kešu, ovoce a zelenina. Ve snaze zvýšit investice do zemědělství byl od roku 2022 dovoz řady položek zemědělské mechanizace osvobozen od DPH (mj. zavlažovací zařízení, kombajny, balíkovače, granulátory aj.). Zambie měla tradičně velmi rezervovaný přístup ke geneticky modifikovaným plodinám, v letech 2021 a 2022 nicméně povolila první dovoz těchto produktů (krmiva pro domácí zvířata, koření, tapiokový škrob).

Málo rozvinutý je navazující potravinářský průmysl. Zambie je proto nucena značnou část domácí spotřeby, zejména produktů s vyšší přidanou hodnotou, dovážet, a to nejčastěji z Jihoafrické republiky. V Zambii ovšem roste podpora domácí produkce ze strany spotřebitelů, zemědělských asociací i příslušných státních institucí. Značný potenciál pro další rozvoj skýtají mj. následující odvětví: zpracování arašídů a ořechů kešu; zpracování manioku (na potraviny i pro průmyslové využití); výroba jedlých olejů; mletí a další zpracování obilnin; konzervování ovoce a výroba ovocných šťáv; zpracování masa (hovězí, vepřové, drůbeží, kozí) a mléka; produkce medu; výroba biopaliv; zpracování bavlny; zpracování a konzervování sladkovodních ryb a výroba rybí moučky.

Vláda zahájila nový program budování bloků farem, kde připraví základní infrastrukturu (silnice, vodovod, připojení k elektrické síti) a poté je nabídne tuzemským i zahraničním soukromým investorům. V roce 2022 získala od Světové banky úvěr ve výši téměř 7 mld. na rozvoj bloků farem v lokalitách Nansanga (Centrální provincie), Luswishi (provincie Copperbelt) a Luena (provincie Luapula). Bloky farem mají nicméně vzniknout ve všech deseti provinciích Zambie.

Zambeef, největší agropotravinářská firma v Zambii (a jedna z největších v regionu jižní Afriky) oznámila v roce 2022 investice ve výši cca 2,3 mld. do zvýšení svých produkčních kapacit během příštích tří až pěti let. Prostředky budou použity mj. na modernizaci výroby krmiv pro hospodářská zvířata, výstavbu dalších kapacit pro ustájení zvířat, vybudování zavlažovacích systémů na 1 000 hektarů zemědělské půdy a pořízení většího množství zemědělských strojů. Přibližně 800 milionů na financování tohoto programu poskytne formou půjčky Mezinárodní finanční korporace (IFC).

V souvislosti s modernizací zemědělství v Zambii rychle roste poptávka po zemědělské technice všeho druhu, a to jak pro velké, tak i pro menší provozy, zavlažovacích systémech, jakož i hnojivech a dalších produktech chemického průmyslu používaných v zemědělství. V oblasti potravinářského průmyslu uplatnění nalezne široká škála technologií a zařízení, jako jsou balicí a plnicí stroje, skladovací a přepravní zařízení, chladicí a mrazicí technika aj. Rozmach zažívá také výroba alkoholických i nealkoholických nápojů a je zde potenciál pro dodavatele zařízení pro tyto výrobní provozy, včetně pivovarnických a destilačních technologií.

Zemědělství je také prioritní oblastí zahraniční rozvojové spolupráce ČR se Zambií, takže prostor pro zapojení českých firem se otevírá i v případě některých rozvojových projektů financovaných zejména Českou rozvojovou agenturou, případně i dalšími zahraničními donory. Specifickými oblastmi, v nichž se české firmy již v Zambii dokázaly do určité míry prosadit, jsou dodávky krmiv pro hospodářská zvířata či umělá inseminace skotu.

Zambie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 16:30  Inflace v tuzemsku zrychlila ke 3 % vlivem zdražování potravin (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 16:17  Dubnová inflace zrychlila Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 14:54  Zdražení potravin a pohonných hmot zvýšilo inflaci na 2,9 % (Analýza... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688