Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Z regionů  |  13.08.2023 10:30:00

Pomozme šikovným dětem v dalším rozvoji. Kroužky pro Jihočechy startují 20. srpna - Hejtman Kuba

Už 20. srpna se jihočeským rodinám otevírá možnost čerpání čtyřtisícového příspěvku na zájmové kroužky. Stačí se zaregistrovat na webových stránkách https://krouzkyprojihocechy.cz, kde Úřad práce na základě některé z přiznaných dávek ověří, zda má žadatel na podporu nárok. Kredity v čtyřtisícové hodnotě pak může každé dítě využít u některé z registrovaných organizací na jakýkoliv z nabízených kroužků. Podporu účelného využití volného času dětí a mládeže z nízkopříjmových rodin odstartoval Jihočeský kraj už prvního června, aby se do něj mohlo přihlásit dostatek organizací, které volnočasové vyžití nabízejí. Aktuálně si tak mohou rodiče, kteří vyhoví podmínkám programu, vybírat z více než 870 různých aktivit u 94 registrovaných organizací. Veškeré podrobnosti k programu jsou pro zájemce k dispozici na webových stránkách https://krouzkyprojihocechy.cz.

„Tímto projektem navazujeme na loňský s názvem „My v tom Jihočechy nenecháme“. Chceme totiž dál podporovat jihočeské rodiny se složitým ekonomickým zázemím, v nichž vyrůstají šikovné, talentované děti, které chtějí chodit do sportovních kroužků, jazykových kurzů a pro rodiče je složité to finančně zvládnout,“ vysvětlil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba důvody, proč kraj ve školním roce 2023/2024 podporuje zájmové kroužky. Zdůraznil zároveň, že celý systém bude nastaven tak, aby podpora šla pouze na úhradu mimoškolních rozvojových a zájmových aktivit dětí. „Rodiče, kteří splní podmínky podpory ve formě čerpání některé ze sociálních dávek, tedy opět nedostanou žádné peníze do ruky. Jde nám hlavně o to, aby peníze šly primárně těm dětem. Vytvořili jsme proto mechanismus „kreditů“, které lze uplatnit na úhradu aktivit dětí, abychom měli jistotu, na co budou peníze využity. Chceme tím dosáhnout toho, aby žádné jihočeské děti nezůstávaly zbytečně pozadu, pokud se snaží rozvíjet,“ dodal hejtman Kuba s tím, že hodnota kreditů bude 4 tisíce korun na jedno dítě a jeden školní rok. „Vy všichni, kteří máte o tento program zájem nebo znáte někoho, koho by se mohl také týkat, podívejte se na webové stránky krouzkyprojihocechy.cz. Už nyní se tam můžete zaregistrovat a od 20. srpna už svoji žádost můžete zaslat na pracovní úřad. Velkou výhodou je, že nemusíte nikam chodit, vše lze řešit on-line,“ ubezpečil hejtman s tím, že Úřad práce si vše ověří sám a virtuální konto žadatele, který má na podporu nárok, bude automaticky nabito kredity, které bude možné uplatnit na té samé webové stránce https://krouzkyprojihocechy.cz u zaregistrovaných organizací. „Závěrem bych rád vyzval všechny zástupce škol, jazykových kurzů, zájmových kroužků a sportovních klubů, aby se do programu zapojili. Je to extrémně jednoduché a výhodné pro obě strany. Zkusme společně pomoci šikovným dětem z rodin, které se třeba ne vlastní vinou dostaly do složité životní situace,“ vyzval závěrem hejtman Martin Kuba.

Jak celý systém funguje
Rodiče se už od léta mohou registrovat na webových stránkách https://krouzkyprojihocechy.cz. Na základě registrace a ověření, že na podporu mají nárok, získají rodiče „kredity“ (1 kredit = 1 koruna), které budou moct využít u vzdělávacích, kulturních, sportovních a dalších organizací na úhradu mimoškolních aktivit dětí. Zároveň bude podmínkou, že rodič, který o pomoc žádá, nesmí být veden dlouhodobě na úřadu práce.

Nikdo nemusí nikam chodit nic ověřovat
Díky spolupráci s úřadem práce se podařilo vyvinout systém, kvůli kterému rodiče nemusí nikam chodit. Po zaregistrování jen Úřad práce online prověří, jestli žadatelé čerpají nějakou uvedenou dávku, a mají tak na podporu nárok.

Zjednodušení systému platí i pro zapojené organizace
Pro všechny sportovní kluby, jazykové nebo umělecké školy, kroužky a další organizace se povedlo celý proces maximálně zjednodušit. Už od začátku června se registrují na webových stránkách https://krouzkyprojihocechy.cz, kde budou uvedeny aktivity, na které rodič může využívat podporu. Tedy například kurzy, kroužky, členství ve sportovním klubu atd. Rodič si po registraci a ověření, že má na podporu nárok, pouze vybere organizaci, kam je jeho dítě zaregistrované, a odklikne, že chce uhradit tuto aktivitu formou kreditů. Daná organizace bude elektronicky upozorněna a pouze potvrdí, že dítě u ní opravdu aktivitu čerpá. Tím dojde ke spárování a kraj následně provede úhradu aktivity dané organizaci.

11.08.2023Bc. David Hocke
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688