Primulus Group (Primulus Group)
Zdraví  |  07.08.2023 10:31:55, aktualizováno 11:51:05

Zvýšená bolest kloubů v létě – co s tím?

S rostoucími teplotami a prudkým sluncem si mnoho lidí užívá letní sezónu. Je to čas venkovních aktivit, dovolených na pláži a opalování. Nicméně pro některé jedince přináší léto nevítané problémy, jako je zvýšená bolest kloubů. Pokud se potýkáte s tímto sezónním dilematem, nezoufejte! V tomto článku se zabýváme příčinami bolesti kloubů v létě a nabídneme praktická řešení, která pomohou potíže zmírnit.

 

Proč se v létě zhoršuje bolest kloubů?

Dehydratace: Vyšší teploty a zvýšené pocení mohou vést k dehydrataci. Nedostatečná hydratace organismu může mít negativní vliv na klouby. Voda slouží jako mazivo pro klouby a umožňuje jejich plynulý pohyb. Naopak dehydratace způsobuje ztuhlost a bolest.

„Velmi teplé počasí může představovat vysokou zátěž na lidský organismus a může hrozit přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nápojů a minerálních vod,“ říká Mgr. Michael Matějka, meteorolog z Meteocentra, poskytovatele volně dostupné aplikace „Počasí a radar Meteocentrum,“ která je ke stažení v Google Play.


Vlhkost
: S vyššími teplotami často stoupá i vlhkost. Vlhký vzduch může způsobit změny atmosférického tlaku, které ovlivňují klouby. Mnoho lidí trpících artritidou nebo jinými kloubními onemocněními uvádí, že při zvýšené vlhkosti vzduchu pociťují větší nepohodlí.


Strava a zánět:
Letní období s sebou přináší grilování, pikniky a nejrůznější pochutiny, které mohou vést k nevyvážené stravě. Některé potraviny, jako je zpracované maso, sladké nápoje a potraviny bohaté na rafinované sacharidy, mohou přispívat k zánětům v těle, který bolest kloubů zhoršuje.

 
Co s tím můžete dělat?

Zůstaňte hydratovaní: Dejte si záležet na tom, abyste během dne pili hodně vody. Snažte se vypít alespoň osm nebo více sklenic, zejména pokud se věnujete venkovním aktivitám. Správná hydratace udržuje vaše klouby dobře promazané, což snižuje tření a nepohodlí.

 
Chraňte své klouby:
Pokud se chystáte provozovat fyzickou aktivitu, přijměte proaktivní opatření na ochranu svých kloubů. Noste podpůrnou obuv, používejte ortézy nebo zábaly pro větší stabilitu a zvažte používání vybavení šetrného ke kloubům, jako jsou polstrované podložky na jógu nebo polstrované rukojeti.

 
Vyhledávejte stín a vyhýbejte se horku:
Snažte se plánovat venkovní aktivity v chladnějších částech dne, například brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Pobyt ve stínu nebo v chladných prostorách může pomoci zabránit přehřátí a minimalizovat potíže s klouby.

 
Cvičte s nízkou zátěží:
Vyberte si cvičení, která jsou šetrná ke kloubům, jako je plavání, vodní aerobik nebo jízda na kole. Tato cvičení poskytují kvalitní trénink a současně minimalizují zátěž. Pamatujte, že před zahájením jakéhokoli cvičebního programu je důležité konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem, aby se zajistilo, že cvičení je bezpečné a vhodné pro váš konkrétní stav kloubů.

 
Zlepšete svůj jídelníček:
Doporučuje se zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou třeba vlašské ořechy. Tyto potraviny mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit bolest kloubů. Dále je vhodné přijímat vyváženou stravu, která zahrnuje ovoce, zeleninu a celozrnné produkty, a omezit konzumaci zpracovaných a sladkých potravin.

„Ve vašem jídelníčku by neměly chybět potraviny, které jsou klíčové pro správné fungování organismu a přispívají normální činnosti nervové soustavy, svalů a tvorbě kolagenu. Mezi takové potraviny patří například ananas, citron, ořechy a listová zelenina,“ říká David Buchta propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS GOUP.


Aplikujte tepelnou / studenou terapii:
V závislosti na povaze bolesti kloubů můžete vyzkoušet terapii teplem nebo chladem. Použití tepla, jako je nahřívací podložka nebo teplý ručník, může pomoci uvolnit ztuhlé klouby a zlepšit jejich pohyblivost. Naopak, použití ledového obkladu může zmírnit zánět a snížit bolest.

 
Zvládání stresu:
Chronický stres může zhoršovat bolest kloubů. Zařaďte do svého každodenního režimu techniky zvládání stresu, jako jsou meditace, hluboká dechová cvičení nebo činnosti, které vám přinášejí radost a uvolnění. Snižováním úrovně stresu můžete potenciálně zmírnit některé nepříjemnosti spojené s bolestí kloubů.

 
Naslouchejte svému tělu a užijte si léto bez bolesti

Nezapomínejte, že každý jedinec má s bolestí kloubů své vlastní zkušenosti a to, co funguje pro jednoho, nemusí platit pro druhého. Je důležité naslouchat svému tělu, dodržovat tempo a přizpůsobit se podle svých možností. Bolest kloubů vás nemusí brzdit při letních dobrodružstvích. Použitím těchto strategií a aktivním přístupem můžete minimalizovat nepříjemné pocity a plně si užít radosti letní sezóny.

„Je-li bolest kloubů nesnesitelná, měli byste se poradit se svým lékařem. Pokud jsou vaše klouby oteklé, teplé na dotek nebo vám ztěžují každodenní činnosti, objednejte se na vyšetření,“ říká David Buchta propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS GROUP.

Primulus Group s.r.o.

Společnost Primulus se zaměřuje na výrobu vlastních kvalitních doplňků stravy pro ženy a muže. V současné době rozšířila své portfolio i na kosmetiku. Díky tomu, že výroba a vývoj probíhá pod jednou střechou, vyrábí produkty přesně podle svých představ a odlišuje se tak od konkurence. Od začátku projektu v květnu 2015 prodala přes 100 000 kusů doplňků stravy.

Díky tomu, že se zaměřuje na ruční výrobu v malých šaržích, nabízí zajímavé možnosti i malým firmám nebo jednotlivcům, kteří by rádi uvedli vlastní kosmetické produkty na trh.

Více informaci na: www.primulus.cz, www.feminus.cz nebo www.kloubus.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Ne 10:11  V Česku přibývá obézních dětí. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
25.04.2024  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
23.04.2024  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688