Redakce (Bydlet.cz)
Dům a stavba  |  31.07.2023 15:12:02

Když strop, tak jedině těžký - zajistí lepší stabilitu, pevnost a tepelnou pohodu

V posledních letech jsme svědky stálého rozvoje stavebnictví a nových trendů v architektuře. Ještě před rokem byly populárnější volbou bungalovy s lehkými stropy, tomu odzvonil konec a investoři opět volí patrový dům. Jedním z důvodů je i menší zástavba pozemku. Jako statik bych rád upozornil na důležitost a výhody stavby rodinných domů s těžkými keramobetonovými stropy od Porothermu, které jsou vhodné i při rekonstrukcích a výměně dřevěných stropů.

Stabilita a odolnost jsou klíčovými faktory, které ovlivňují dlouhodobou životnost a bezpečnost budovy. Nejen, že stavba s těžkými stropy snáší více zatížení, ale především umožňuje stavbu dalších pater, což přináší větší flexibilitu pro budoucí úpravy či rozšíření. Důležité je rovněž zdůraznit, že těžký keramobetonový strop umožňuje pevnou fixaci střechy, což je klíčové zejména v oblastech s náročnějšími povětrnostními podmínkami, kde může silný vítr snadno odstranit lehké střechy, například plechové.

Těžké stropy také kromě jiného přispívají k lepší tepelné pohodě a akustice uvnitř domu. S vyšší tepelnou akumulací a setrvačností udržují stálou teplotu v místnosti a tlumí vnější hluk. Takže není slyšet každý krok a vrzání dveří. Stropy POT jsou kombinací cihelných vložek s betonovou nadbetonávkou, čímž dosahují optimální hmotnosti a tuhosti. Proč optimální? Protože jak se říká všeho s mírou. Čistě železobetonové stropy jsou totiž výrazně těžší, a to může být někdy problém při zhoršených základových podmínkách. A to všechno optimalizuje celkovou konstrukci domu a přispívá k vyššímu uživatelskému komfortu obyvatel domu, a úspoře energií za vytápění v zimě a chlazení v létě.

Důležitým aspektem, který stojí za zvážení, je i dlouhodobá ekonomická výhodnost. Například dřevěné stropy stárnou a mohou vyžadovat údržbu, zejména kvůli vlhkosti nebo dřevokazným škůdcům. Naopak těžké stropy ze železobetonu jsou stabilní a pevné. Investice do kvalitní konstrukce se také dlouhodobě vyplatí, protože domy s těžkými stropy jsou stále vysoce ceněné na trhu nemovitostí. Pokud jednou budete takový dům prodávat, dostanete za něj pravděpodobně víc, než jste investovali. U jiných typů staveb to tak být nemusí.

Z hlediska praktičnosti poskytuje stavba s těžkými stropy další výhody. Uvnitř domu je možné využít prostor nad stropy pro skladování sezónního vybavení a dalších věcí, což zvyšuje užitnou plochu domu. Například u čtyřčlenné rodiny potřebujete obvykle uskladnit minimálně čtyři kola, čtyři páry sjezdových lyží nebo běžek, brusle a další vybavení, které lze odložit na půdu. Díky tomu se minimalizují potřeby stavby dalších zahradních chat nebo skladů, které se v okolí domů typu bungalov vyskytují stále častěji. Lidé stěhující se z bytových domů zapomínají na fakt, že u stavby s lehkým sádrokartonovým stropem není sklep, kam se dá leccos odložit. Málokdo také počítá s tím, že je ještě spoustu jiných věcí k uskladnění, které dříve nepotřebovali (sekačka na trávu, kolečko, hrábě, lopata apod.).

Investovat do kvalitní konstrukce s těžkými stropy je zárukou trvalé bezpečnosti a komfortu pro celou rodinu. Pro některé investory se může zdát, že stavba s těžkým stropem je zpočátku dražší než s lehkými sádrokartonovými podhledy. Pokud ale provedete pečlivé srovnání nákladů, zjistíte, že celková cena za práci, závěsy pro sádrokartony apod., je podobná jako za pořádný keramobetonový strop. Někdy se dokonce může stát, že cena u těžkého stropu vychází i o něco méně. A samozřejmě nelze opomenout fakt, že hodnotově a funkčně porovnáváme neporovnatelné.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688