Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.07.2023 12:05:22

Ericsson překonal odhady, pomohl indický trh

Ericsson AB překonal odhady zisku za druhé čtvrtletí, protože růst v Indii pomohl kompenzovat slabé prodeje na zavedenějších trzích, jako je USA.

Švédský výrobce mobilních sítí vykázal upravený zisk před úroky a zdaněním v období ve výši 2,8 miliardy švédských korun (274 milionů dolarů) bez nákladů na restrukturalizaci. Pro srovnání, mezi analytiky dotazovanými agenturou Bloomberg to bylo průměrně 2,6 miliardy korun.

Výrobci telekomunikačních zařízení se potýkají s problémy, protože se očekává, že globální trh se zařízeními, která umožňují mobilní komunikaci (RAN), bude v nadcházejících letech stagnovat. Předpokládá se, že složené tempo růstu trhu RAN bude v příštích pěti letech klesat o 1 procento ročně, i když méně rozvinuté trhy budou fungovat lépe, vyplývá z prognózy skupiny Dell'Oro zveřejněné ve čtvrtek.

"V sítích jsme v Indii zaznamenali silný kvartál s rekordní rychlostí výstavby," uvedl generální ředitel Borje Ekholm ve svém prohlášení. "Růst tržeb v Indii částečně kompenzoval očekávané zvolnění, které jsme viděli na jiných trzích, zejména v Severní Americe, kde se tempo výstavby zmírnilo a zásoby zákazníků se snížily."

Čisté tržby vzrostly o 3 procenta na 64,4 miliardy švédských korun, Ericsson nicméně vykázal čistou ztrátu 600 milionů švédských korun, důvodem byly především náklady na restrukturalizaci.

Společnost uvedla, že očekává, že marže EBITA ve třetím čtvrtletí bude v souladu s minulým čtvrtletím nebo mírně vyšší , a potvrdila svůj cíl dosáhnout spodní hranice svého plánu pro rok 2024 ve výši 15-18 %. První dopady plánu Ericssonu na snížení nákladů ve výši 11 miliard švédských korun, který byl oznámen v únoru, se podle firmy projeví již v aktuálním období.

Dle finančního ředitele Carla Mellandera zůstanou v tomto období faktorem korekce zásob u amerických dopravců. "Pokračují ve snižování svých zásob, a proto od nás nakupují méně vybavení, ale to se již narovnává," řekl Mellander v rozhovoru. Tržby se pravděpodobně vrátí na normální úroveň do čtvrtého čtvrtletí, dodal.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688