OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  29.05.2023 12:00:00

Jak moc profitují němečtí životní pojistitelé z rostoucích úroků?

 Jak moc profitují němečtí životní pojistitelé z rostoucích úroků?
29.5.2023 Zahraničí

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn článek, jehož cílem je pokusit se o odpověď na otázku, jak moc profitují životní pojistitelé z rostoucích úroků.

Podle redakce VWH se jeví, že rostoucí úroky působí pozitivně na solventnostní poměry německých životních pojistitelů. Podle aktuální analýzy ratingové agentury Assekurata vzrostly příslušné kvóty ke konci roku 2022 v průměru na 613 %. Pro srovnání se uvádí, že ke konci roku 2021 se průměrná výše sledovaného ukazatele pohybovala kolem 474 %. Nicméně bližší pohled není prý tak jednoznačný.

Solventnostní poměry se totiž pohybují při regulatorním hodnocení v rozmezí od 200 % až po více než 1000 %. Na čele žebříčku je pojišťovna Signal Iduna s aktuálním solventnostním poměrem ve výši 1424 %. Následuje ji pojišťovna R+V Versicherung s 1416 % a třetí místo zaujímá pojišťovna Condor s 1409 %. Naproti tomu skončila solventnost dvou pojišťovacích společností pod hranicí 100 %.

Rychlý vzestup úrokových sazeb vedl podle redakce VWH k úplně novým rámcovým podmínkám na finančních trzích. Lars Heermann, vedoucí oddělení analýz a hodnocení v Assekurata, k tomu dodal, že ze zvýšených tržních úroků profitovaly obzvláště solventnostní poměry životních pojistitelů, které vzrostly v roce 2022 v průměru o 139 %.

Velké nárůsty solventnostních poměrů byly vykázány především u tradičních pojistných kmenů životního pojištění, jež velmi citlivě reagují na tržní úroky. I když účinek přechodných opatření stanovených až do roku 2032 každý rok (v souladu s právním předpisem) klesá, mohou zatím téměř všechny pojišťovací společnosti bezproblémově pokrýt kapitálové požadavky. Podle Heermanna by dokonce mohly zčásti příliš vysoké kvóty v budoucnu dokonce vyvolat otázku ohledně kapitálové výkonnosti či efektivnosti.

Analýza společnosti Assekurata se značně shoduje s aktuálním šetřením GDV (Celostátní svaz německého pojišťovnictví). I podle GDV se solventnostní poměry v německém životním pojištění, a to bez přechodných opatření, dále zlepšily a pohybovaly se v roce 2022 na odhadované úrovni od 270 % do 290 %, přičemž v roce 2021 skončily na 262 %. V neživotním pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění) zůstala v oblasti solventnosti situace stabilní, a to přes vysokou inflaci. Na konci roku 2022 skončily předběžně solventnostní poměry v rozmezí 270–280 %, což v podstatě odpovídá výsledku dosaženému ke konci roku 2021 (277 %). Podle GDV působily na solventnostní poměry jak vyšší ceny, tak i zvýšené úrokové sazby.

Redakce VWH prezentuje ještě jiný obrázek. Na podzim 2022 se skupina expertů kolem prof. Hermanna Weinmanna detailně zaměřila na životní pojistitele a dospěla k hodně rozdílným výsledkům. Vedoucí duo tvořily pojišťovací společnosti Allianz a Axa Leben se 750 body (%). Provozně ekonomicky se ukázali jako relativně slabí oba veřejnoprávní pojistitelé Bayern-Versicherung a SV Leben.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

09.02.2024Reakce pojistitelů na rostoucí válečná rizika OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
05.01.2024Naděje německých pojistitelů směřují k roku 2024 OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688