Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  04.05.2023 09:25:00

Začala stavba cyklostezky přes Labe v Lysé nad Labem-Litoli, bezbariérová stavby by měla být hotova do konce letošního roku

Středočeský kraj zahájil stavbu lávky vč. cyklostezky v Lysé nad Labem-Litoli. Stane se součástí mostu Bohumila Hrabala. Novinka na Labské cyklostezce nahradí nutný přejezd po silničním mostu. Bezbariérová stavba by měla být hotová do konce letošního roku.

Cyklisté se dočkají bezpečného přejezdu řeky Labe v Lysé nad Labem-Litoli. Středočeský kraj zahájil výstavbu lávky coby součást mostu Bohumila Hrabala. Část trasy Labské cyklostezky se tak přesune ze silničního mostu, po kterém denně projedou tisíce aut. „Slíbili jsme rozvoj cyklistické infrastruktury a dostavbu pátečních cyklotras, mezi které patří i Labská cyklostezka. Tato stavba je jedním z důkazů, že své sliby plníme. Cyklisté budou moci využívat nový, bezpečný přejezd Labe,“ konstatuje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Aktuálně stezka vede přes most ležící na silnici II/272, po kterém denně projede zhruba 7,5 tisíce aut, přičemž sedmina z nich jsou náklaďáky. „Tento stav nedovoluje bezpečně přejít na druhou stranu řeky. Další možností je až lávka v Čelákovicích, vzdálená více než šest kilometrů,“ zmiňuje Petr Borecký.

Lávka vč. cyklostezky bude součástí mostu Bohumila Hrabala. Konstrukčně bude jedna strana mostu rozšířena na šířku obousměrné cyklostezky, čímž se vymístí cyklisté z nebezpečného dopravního prostoru a umožní se chodcům bezpečný přechod mostu. Na obou březích budou na rozšířeno u mostovku navazovat nájezdové, bezbariérové rampy. Tato infrastruktura v budoucnu naváže na další připravovanou část Labské cyklostezky (NymburkLysá nad LabemČelákovice).

Kraj předpokládá, že lávka bude hotová do konce roku 2023. Běhen stavby bude provoz na Hrabalově mostě omezen, sveden do jednoho pruhu a řízen semafory. Pro pěší bude vybudováno dočasné dřevěné schodiště na obou stranách. Průjezd pod mostem, po cyklotrasách Labská 2 a 0019 na obou březích, bude veden okolo staveniště.

Investorem stavby je Středočeský kraj, který převzal záměr a hotový projekt od města Lysá nad Labem. Ta o řešení bezpečného přecházení mostu usilovalo již od roku 2015. Zhotovitelem je sdružení Z+F lávka Lysá n/L (ZEPRIS, s.r.o. a FIRESTA – Fišer, rekonstrukce, stavby a.s.). Cena díla je zhruba 50,4 milionů korun, včetně DPH. Část je pokryta ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688