ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  24.04.2023 15:28:50

Kam v roce 2022 cestovali ve volném čase čeští občané

Koncem března 2023 zveřejnil ČSÚ informace o vícedenních cestách občanů České republiky během roku 2022 mimo jejich obvyklé bydliště. Údaje vznikly vyhodnocením výběrového šetření cestovního ruchu (VŠCR).

Při výběrovém šetření cestovního ruchu jsou 15letí a starší členové náhodně vybraných domácností dotazováni na své soukromé a služební cesty mimo obvyklé prostředí (bydliště, internát apod.). Cesty jsou rozlišeny podle místa pobytu na tuzemské a zahraniční, soukromé cesty podle délky trvání na delší (se čtyřmi a více noclehy) a kratší (s jedním až třemi noclehy). Výsledky šetření jsou přepočteny na populaci České republiky ve věku 15 a více let.

Cestování českých občanů ve volném čase mimo jejich obvyklé prostředí se po útlumu během dvou pandemických let přiblížilo rokům před covidem. V roce 2022 se celkový počet volnočasových cest českých občanů mimo jejich obvyklé bydliště oproti roku 2021 zvýšil o více než čtvrtinu, k dosažení hodnot roku 2019 jim chyběla 4,2 %. Tuzemským cestám, jejichž počet meziročně vzrostl o 14,3 %, na předpandemickou úroveň chyběla 4,5 %. Celkový počet cest do zahraničí se díky uvolnění restrikcí meziročně více než zdvojnásobil, takže za rokem 2019 zaostal již jen o necelá 3 %.

V roce 2022 uskutečnili občané ČR ve věku 15 a více let ve svém volném čase podle výsledků VŠCR celkem 13,3 mil. delších a 18,8 mil. kratších soukromých cest. Po dvouletém omezení pandemií koronaviru se podíl zahraničních cest vrátil na dřívější hodnoty. V roce 2022 vedlo za hranice Česka 39 % delších cest a 7 % kratších cest (v letech 20172019 v průměru 38 % z delších a 8 % z kratších cest).

Graf 1Cesty občanů ČR ve volném čase mimo obvyklé bydliště

Zdroj: VŠCR

Graf 1 Cesty občanů ČR ve volném čase mimo obvyklé bydliště

Při rozdělení tuzemských cest podle počtu přenocování se počet dlouhodobých cest, které v pandemických letech částečně suplovaly zahraniční cesty, zvýšil v roce 2022 meziročně relativně nejméně (+3 %). Počet tuzemských krátkodobých cest vzrostl meziročně o jednu pětinu. V rámci České republiky vyjeli v roce 2022 občané ČR na 8,1 mil. delších a 17,5 mil. kratších cest. Na výsledky předpandemického roku 2019 počet tuzemských delších i kratších cest ztrácel 4 % až 5 %.

Počet cest do zahraničí se 4 a více noclehy, které podnikli čeští občané ve věku 15 a více let v roce 2022, se oproti předchozímu roku zdvojnásobil a díky tomu převýšil o 3 % i hodnotu z roku 2019. Počet zahraničních kratších cest meziročně rostl sice ještě o něco dynamičtěji, ale za výsledkem předcovidového roku 2019 zaostal o 20 %. Vyjádřeno v absolutních číslech: v roce 2022 vycestovali občané ČR za hranice Česka na 5,3 mil. delších a 1,3 mil. kratších cest.

Preference českých občanů ohledně místa pobytu se příliš nezměnily, ty hlavní zůstaly stejné. V tuzemsku obhájily své prvenství střední Čechy, zejména díky kratším cestám. Na zahraniční dovolenou nejčastěji Češi vyjížděli do Chorvatska a při krátkodobých cestách na Slovensko.

Graf 2Delší cesty občanů ČR v tuzemsku podle cílové destinace

Zdroj: ČSÚ, VŠCR

Graf 2 Delší cesty občanů ČR v tuzemsku podle cílové destinace

Nejčastějšímcílem tuzemských delších i kratších cest 15letých a starších občanů České republiky byl podobně jako v předchozích letech Středočeský kraj (15 % delších a 18 % kratších cest). První místo v delších cestách si udržel, i když do něj vedlo o třetinu méně cest než v předchozím roce. Protože volnočasové cesty zahrnují také pobyty na chatách či chalupách, umístily se střední Čechy v čele žebříčku krajů podle počtu kratších cest každoročně a podle počtu delších cest kromě jednoho roku téměř vždy.

V roce 2022 byl druhým nejčastěji voleným krajem pro dovolené a jiné delší cestyJihočeský kraj (14 % delších cest), třetí a čtvrté místo se shodným podílem 11 % náleželo Libereckému a Královéhradeckému kraji. Druhým nejčastěji navštěvovaným krajem při krátkodobých tuzemských cestách byl Jihomoravský kraj (11 %), pomyslná třetí příčka náležela Libereckému kraji (9 %). Jihočeský kraj se podílem 8 % umístil na čtvrtém místě.

Graf 3Kratší cesty občanů ČR v tuzemsku podle cílové destinace

Zdroj: ČSÚ, VŠCR

Graf 3 Kratší cesty občanů ČR v tuzemsku podle cílové destinace

Polovina krajů zaznamenala meziroční nárůst počtu tuzemských delších cest. Relativně nejvýraznější byl ve Zlínském kraji, kam v roce 2022 směřovalo již více delších cest než v předpandemickém roce 2019. To platilo ještě pro Karlovarský a Liberecký kraj a hlavní město Prahu. Počet tuzemských kratších cest podle cílové destinace vzrostl meziročně ve všech krajích kromě Jihočeského a dalších dvou krajů. Předpandemický počet kratších cest z roku 2019 překonala již polovina krajů, Jihočeský kraj za ním zaostal o 14 %.

Tab 1Delší a kratší cesty rezidentů v tuzemsku podle cílové destinace v roce 2022

Zdroj: ČSÚ, VŠCR

Tab 1 Delší a kratší cesty rezidentů v tuzemsku podle cílové destinace v roce 2022

Ve srovnání s dobou před pandemií se v roce 2022 mírně zvýšil podíl tuzemských cest, které byly podniknuty za účelem rekreace či dovolené (podíl na delších cestách 73 %, na kratších cestách 51 %) a jejichž hlavním dopravním prostředkem bylo osobní motorové vozidlo (oba druhy cest z 89 %). Naopak ubylo cest za účelem návštěvy příbuzných či známých a zdravotní pobyty a také cest realizovaných převážně veřejnou dopravou. I když nejčastějším způsobem ubytování je stále přenocování u příbuzných a známých (28 % delších a 52 % kratších cest) a ve vlastním rekreačním zařízení (30 %, resp. 27 %), jejich podíl se oproti předpandemické době mírně snížil. Naproti tomu se zvýšil podíl cest s ubytováním v hotelu či podobném zařízení (20 % delších a 12 % kratších cest).

Průměrná tuzemská delší cesta uskutečněná v roce 2022 se oproti předchozím rokům zkrátila na 7,0 přenocování, délka kratší cesty se nezměnila (1,9 přenocování). Průměrné výdaje na jeden den tuzemské delší cesty ve volném čase činily 554 a na jeden den tuzemské kratší cesty 523 ; meziročně oboje vzrostly zhruba o čtvrtinu.

Po uvolnění restrikcích vyvolaných pandemickou krizí byl v roce 2022 počet zahraničních delších i kratších cest v meziročním srovnání více než dvojnásobný, počet delších cest byl dokonce vyšší než v posledním předpandemickém roce 2019. Čeští občané ve věku 15 a více let se v roce 2022 vydali do zahraničí na 5,3 mil. delších a 1,3 mil. kratších cest, většina směřovala do zemí Evropské unie (75 % delších a 99 % kratších cest). Zveřejnění údajů za konkrétní zemi, kam jsme cestovali, jsou podmíněné způsobem výpočtu. Vzhledem k tomu, že všechny údaje vznikají zpracováním výběrového šetření, jsou zveřejněny pouze v případě, že dopočet dává spolehlivé výsledky. Z důvodu malého počtu výjezdů do zahraničí v letech 2020 a 2021 byl počet zemí, za které mohly být výsledky publikovány, nejnižší v historii. V roce 2022 se již okruh zemí, za něž byly výsledky publikovatelné, rozšířil.

Graf 4Delší a kratšícesty občanů ČR do zahraničí podle cílové destinace

Zdroj: ČSÚ, VŠCR

Graf 4 Delší a kratší cesty občanů ČR do zahraničí podle cílové destinace

Češi při výběru dovolené dlouhodobě preferují Chorvatsko. V roce 2022 tam trávilo svou dovolenou více než 800 tis. našich občanů ve věku 15 a více let. Zhruba každý šestý Čech, který vyjel v roce 2022 do zahraničí na víc než 5 dní, zamířil právě tam. Na dalších místech podle dlouhodobé obliby v době před pandemií bylo Slovensko s Itálií a Řecko s Rakouskem, mezi které se v roce 2022 vklínil na pomyslné čtvrté místo žebříčku popularity Egypt. Počty cest do těchto šesti zemí meziročně vzrostly, ale většinou zaostaly za předcovidovými výsledky. Pouze do Chorvatska a Egypta nyní vyjelo více českých občanů než před covidem.

Kratší zahraniční cesty českých občanů mířily ve volném čase jako obvykle nejčastěji na Slovensko. V roce 2022 tam vedlo téměř 40 % zahraničních kratších cest (519 tis.). I když v meziročním srovnání jejich počet vzrostl téměř trojnásobně, za počtem kratších cest v roce 2019 zaostal o více než 20 %.

Tab 2Delší a kratší cesty rezidentů do zahraničí v roce 2022

Zdroj: ČSÚ, VŠCR

Tab 2 Delší a kratší cesty rezidentů do zahraničí v roce 2022

Zahraniční cesty byly v roce 2022 podniknuty zejména za účelem rekreace a dovolené (86 % delších a 64 % kratších cest) s ubytováním v hotelu (60 % delších a 44 % kratších cest). Hlavním dopravním prostředkem bylo nejčastěji osobní motorové vozidlo (47 % delších a 76 % kratších cest), při delších cestách i letadlo (42 %). Většina zahraničních cest byla organizována individuálně (55 % delších a 87 % kratších cest).

Průměrná zahraniční delší cesta uskutečněná v roce 2022 měla 7,7 přenocování a výdaje na 1 den této cesty představovaly 1 838 . Oproti roku 2021 byla o 0,8 dne kratší a v přepočtu na 1 den o 22 % dražší. Průměrná zahraniční kratší cesta měla 2,4 přenocování a průměrné denní výdaje při ní činily 1 567 . V meziročním srovnání se mírně prodloužila (o 0,2 přenocování) a průměrné denní výdaje na ni meziročně poklesly (-7,5 %).

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688