ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  03.04.2023 12:00:00

Zahájení nového mezinárodního projektu za účelem boje proti antisemitismu prostřednictvím vzdělávání - Erasmus+

Dneškem byl zahájen nový dvouletý projekt, jehož cílem je potírat antisemitismus v Evropě prostřednictvím vzdělávání. Projekt bude financován z programu Erasmus+ a realizován organizací UNESCO ve spolupráci s Úřadem OBSE pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR).

V rámci tohoto projektu budou UNESCO a její partneři prostřednictvím individualizovaných aktivit spolupracovat s vnitrostátními orgány členských států EU, aby jim pomohli při rozvoji vzdělávacího rozměru jejich národních plánů boje proti antisemitismu. Ke dni zahájení projektu oficiálně potvrdilo svou účast 11 zemí: Rakousko, Belgie (Valonsko-Brusel), Chorvatsko, Česká republika, Francie, Německo (v čele se spolkovými zeměmi Bádensko-Württembersko a Šlesvicko-Holštýnsko), Řecko, Itálie, Rumunsko, Slovinsko a Španělsko.

Očekává se, že tento projekt přinese řadu výstupů, včetně vnitrostátních prezenčních vzdělávacích akcí pro školitele učitelů, tvůrce politik a organizace občanské společnosti a tematické online webináře pro školitele učitelů a pedagogy ze všech členských států EU. Cílem je podpořit učitele a pedagogy v boji proti konspiračním teoriím a antisemitismu ve třídách. Projekt rovněž pomůže posoudit vnitrostátní osnovy a kvalitu školních učebnic z hlediska antisemitismu v Evropě a současnou připravenost učitelů. Následně budou vypracována doporučení pro tvůrce politik na celostátní a regionální úrovni.

Vzdělávání hraje důležitou úlohu při zvyšování povědomí mladých lidí, pokud jde o předsudky, extremistické narativy, konspirační myšlení a ideologie, které podněcují diskriminaci a nenávist. Mezi zastřešující priority programu Erasmus+ patří podpora inkluze a rozmanitosti. Tím tento program přispívá ke společenské soudržnosti, posilování evropské identity a propagaci hodnot Evropské unie. Tento projekt rovněž podporuje vzdělávací rozměr Strategie EU pro boj proti antisemitismu a podporu židovského života.

Souvislosti

Vzestup antisemitismu v Evropě i jinde je znepokojivý. Z průzkumu Agentury EU pro základní práva (FRA) vyplynulo, že v současnosti devět z deseti (89 %) Židů ve své zemi pociťuje rostoucí nenávist a diskriminaci, přičemž 44 % mladých evropských Židů čelí antisemitskému obtěžování. Průzkum dále ukázal, že 62 % Židů vidělo nebo slyšelo osoby nežidovského původu tvrdit, že holocaust je mýtus nebo je přeháněn. Podle průzkumu Eurobarometr z roku 2019 o vnímání antisemitismu navíc 53 % Evropanů považuje popírání holocaustu ve své zemi za problém.

V Evropské unii jsou nenávistné projevy týkající se schvalování, popírání nebo hrubého zlehčování holocaustu zakázány rámcovým rozhodnutím Rady o boji proti rasismu a xenofobii.

V roce 2021 přijala Evropská komise historicky první Strategii EU pro boj proti antisemitismu a podporu židovského života, která se zaměřuje na prevenci a potírání všech forem antisemitismu, ochranu a podporu židovského života v EU a vzdělávání, výzkum a památku obětí holocaustu. K tomu přispívá mezinárodní úsilí EU stát v čele celosvětového boje proti antisemitismu. V rámci této strategie EU zadala Komise vypracování nezávislé odborné zprávy nazvané „The field of research on contemporary antisemitism and Jewish life: Working towards a European research hub“ (Oblast výzkumu současného antisemitismu a židovského života: Úsilí o vytvoření evropského výzkumného centra), která byla zveřejněna 31. března 2023.

Budování odolnějších a inkluzivnějších vnitrostátních systémů vzdělávání a odborné přípravy je jedním z hlavních cílů Evropského prostoru vzdělávání. Cílem opatření je řešit nerovnosti již od útlého věku a oddělit sociální postavení a původ od dosažené úrovně vzdělání a školních výsledků.

Program Erasmus+ podporuje cíle rámce Evropského prostoru vzdělávání a Listiny základních práv EU.

Další informace

Další informace o novém projektu UNESCO financovaném z programu Erasmus+ jsou k dispozici online.

Činnost Evropské komise v oblasti boje proti antisemitismu a podpory židovského života

Program Erasmus+

Evropský prostor vzdělávání

Agentura Evropské unie pro základní práva

UNESCO: Potírání antisemitismu prostřednictvím vzdělávání






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688