Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  15.03.2023 16:46:18

Problémy Credit S.: ECB údajně kontaktovala jednotlivé banky ohledně jejich expozice vůči Credit Suisse


Akcie Credit Suisse dnes opět výrazně padají (nyní -16 %, intraday až -30 %) na nová historická minima. Panické výprodeje odstartovaly po prohlášení šéfa Saudské národní banky, která je s 10% podílem největším akcionářem Credit Suisse, že neposkytne bance v případě potřeby další kapitál, mimo jiné kvůli regulatorním důvodům. Toto prohlášení přišlo jen krátce poté, co generální ředitel CS Ulrich Koerner ujišťoval trh, že finanční pozice banky je silná a jakákoliv potřeba vládního zásahu není na pořadu dne. Samo o sobě by zřejmě podobná zpráva, ač negativní, nevyvolala tak silnou reakci, nicméně po pádu několika amerických bank a sérii negativních zpráv o samotné bance je trh nyní velmi citlivý na jakákoliv další rizika.

Již po výsledcích za minulý rok (9. února) část analytiků upozorňovala, že je reálné riziko dalšího navyšování kapitálu v budoucnu kvůli pokračujícím generovaným ztrátám, odlivu klientských aktiv a řadě soudních sporů, kterým banka čelí. Dnešní vyjádření největšího akcionáře pak přináší další riziko, zda by banka vůbec byla schopna případně kapitál získat a samotný propad akcií pak sám o sobě zvyšuje případné naředění současných akcionářů, pokud by k další emisi akcií skutečně mělo dojít. Negativní zprávy v médiích, propad ceny akcií a dluhopisů, včetně instrumentů započítávaných do kapitálu banky, pak mohou spustit sebenaplňující se spirálu, která urychlí odliv klientů a znemožní managementu dokončit plánovanou restrukturalizaci.

Poslední zprávou je pak informace Wall Street Journal s odkazem na nejmenované obeznámené zdroje, že ECB kontaktovala jednotlivé banky ohledně jejich expozice na Credit Suisse. Ať už se jedná o nějaké obezřetnostní opatření nebo indikaci skutečného problému, pro investory tato zpráva, pokud se potvrdí, může představovat další zvýšení rizika a mít negativní odezvu.

 

Přehled významných zpráv ze sektoru v poslední době:

 

Credit Suisse

28. února - Švýcarský regulátor zjistil, že banka vážně porušila dohledové povinnosti v rámci své expozice vůči zkrachovalé společnosti Greensill Capital. Regulátor nařídil bance přijmout nápravná opatření a zahájil řízení vůči čtyřem bývalým manažerům Credit Suisse.

6. března - Investiční společnost Harris Associates (HA) prodala celý svůj podíl v Credit Suisse. HA byl jedním z významných akcionářů banky posledních přibližně 20 let. Ke konci minulého roku společnost snížila svůj podíl z 10 na 5 % a nyní svou pozici vyprodala úplně.

9. března - Credit Suisse odložila zveřejnění výroční zprávy za minulý rok. Důvodem byly požadavky ze strany amerického regulátora (SEC) na objasnění některých revizí ve výkazu peněžních toků za roky 2019 a 2020 a kontrol s tím spojených.

14. března - Credit Suisse zveřejnila výroční zprávu a potvrdila finanční výkazy za roky 2020 a 2021. CS uvedla, že identifikovala nedostatky v procesech týkajících se reportingu za minulý a předminulý rok a přijímá opatření k nápravě.

 

Americké banky

8. března – Sillicon Valley Bank (SVB) oznámila, že kvůli potřebě pokrytí zvýšeného objemu výběru vkladů byla nucena prodat část držených cenných papírů se ztrátou a také emitovat nové akcie ve výši 2,25 mld. USD na posílení likvidity.

9. března – Masivní výběr depozit z SVB, kdy za jediný den klienti vybrali 42 mld. USD (celková aktiva banky 209 mld. USD).

10. března – Kalifornské úřady uzavřely SVB a správu převzal Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC).

13. března – Pod správu FDIC se po runu na banku dostala také Signature Bank

13. března - Ministerstvo financí spolu s regulátorem finančního trhu vydali prohlášení, že všichni klienti zkrachovalých bank budou mít kdykoliv přístup ke svým penězům včetně nepojištěných vkladů. Dále byl představen program na dodání likvidity (Bank Term Funding Program – BTFP), který umožní bankám půjčit si prostředky oproti zástavě v podobě státních dluhopisů a některých dalších cenných papírů.

Milan Lávička 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688