Edenred: Počet transakcí v restauracích je 3 roky po začátku pandemie stále poloviční. Za oběd si lidé v únoru opět připlatili
Restauracím se stále nepodařilo dosáhnout úrovně návštěvnosti z doby před covidem. Oproti únoru 2020 v nich nyní obědvá o 46 % méně lidí. Ve srovnání s tímto měsícem zároveň výrazně vzrostly ceny poledního menu, v některých regionech téměř o polovinu. Češi za něj nyní zaplatí necelých 178 korun. V meziročním srovnání vzrostla cena o 15,4 % a přibližně tak kopíruje inflaci. Nejvyšší částku za oběd dají lidé v Praze, nejvýrazněji ve srovnání s lednem stouply ceny v Jihlavě. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred.
Podle Edenred Restaurant
Indexu v únoru ceny obědů po lednové stagnaci opět mírně stouply. Nejde
však o tak výraznou změnu, jak bylo běžné v minulém roce. Z lednových
177,80 korun vzrostla průměrná cena obědového menu o 50 haléřů na 178,30 korun.
V meziročním srovnání s únorem 2021 stoupla průměrná cena o 15,4 %,
přibližně tak kopíruje inflaci. Oproti lednu rovněž klesl celkový počet transakcí,
což je dáno kratším měsícem.
Návštěvnost restaurací je
stále daleko za předcovidovými čísly
V březnu to budou tři
roky od chvíle, kdy v České republice naplno vypukla pandemie koronaviru. Data
společnosti Edenred však ukazují, že se restauracím ani po odeznění
karanténních opatření stále nepodařilo vrátit na předcovidová čísla. Ve srovnání
s obdobím před příchodem pandemie činil v únoru počet transakcí v restauracích
jen 54 %. „Vliv koronavirové pandemie je na návštěvnosti restaurací stále
znát. Vůči měsíčním průměrům před rokem 2020 je bezmála poloviční. Ačkoliv se rozdíl
postupně zmenšuje, k úplnému návratu strávníků do restaurací je stále
daleko. Situaci nepomohla ani inflace, kvůli které domácnosti pečlivěji zvažují
své výdaje a často volí levnější alternativy stravování,“ říká Aneta
Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Od počátku pandemie vyrostly ceny obědů téměř o polovinu
Ve srovnání s únorem 2020 si za oběd lidé výrazně připlatí. Nejvíce se zdražování dotklo strávníků v Plzni a Ostravě, kde cena obědů od začátku koronavirové pandemie vzrostla o více než 45 %. Zatímco v únoru 2020 za oběd Ostravané průměrně zaplatili 119,90 korun, v únoru letošního roku tato částka činila již 173,80 korun. Zdaleka nejmenší nárůst je v tomto období naopak možné pozorovat ve Zlíně a v Ústí nad Labem, kde ceny poledního menu vzrostly o méně než třetinu.
„Naše data ukazují výrazné rozdíly i mezi městy a kraji, které jsou si z geografického i sociodemografického hlediska velmi blízko. To mnohdy vyúsťuje v situace, kdy si musí lidé v některých regionech za obědy ve srovnání se sousedním městem měsíčně připlatit i několik stovek korun. To může podobně jako v případě pohonných hmot, oblečení nebo potravin vést k tzv. cenového turismu,“ dodává Aneta Martišková.
Nejdražší je oběd v Praze, nejvíce zdražili restauratéři v Jihlavě
Polední menu bylo v únoru již tradičně nejdražší v Praze, která nadále zůstává jediným krajským městem, kde průměrná cena přesahuje hranici dvou set korun. Oběd v hlavním městě v únoru vyšel na 202 korun. Za Prahou následuje Brno, kde se lidé průměrně najedli o více než 10 korun levněji. Za oběd zaplatili 191,10 korun. Nejlevněji jídlo pořídili strávníci ve Zlíně – polední menu zde stálo 161,90 korun. O titul nejlevnějšího krajského města v republice tak po čtyřech měsících přišla Jihlava, která se v únoru s cenou 162,80 korun dělila o druhé místo s Ústím nad Labem. Právě v Jihlavě totiž rostly za poslední měsíc ceny oběda vůbec nejrychleji. Strávníci si v porovnání s lednem museli za jídlo připlatit 2 koruny a 10 haléřů.
Dovážkové služby v únoru mírně posílily
V únoru se opět mírně snížil podíl transakcí provedených přímo v restauracích. Z 80,2 % klesl na 77,3 %. O necelá 3 % tak vzrostl podíl rozvážkových služeb. „Přestože podíl návštěv restaurací zaznamenal v únoru mírný pokles, stále se jedná o relativně silné číslo. Zvlášť pak ve srovnání s posledními lety, kdy rozvážkové služby zažívaly rozkvět, zatímco restaurace trpěly na nedostatek zákazníků. Od léta minulého roku se situace vesměs stabilizovala a pokud se nestane nic mimořádného, očekáváme, že poměr návštěv restaurací a objednávek z rozvážkových služeb nadále zůstane v blízkosti současných čísel,“ říká Aneta Martišková.
Město |
II.20 |
II.21 |
II.22 |
X.22 |
XI.22 |
XII.22 |
I.23 |
II.23 |
|||
146,2 |
159,2 |
173,6 |
197,4 |
198,7 |
201 |
201,2 |
202 |
38,20 % |
26,90 % |
16,40 % | |
České Budějovice |
131,2 |
142,9 |
157,1 |
182 |
182,9 |
184,4 |
184,5 |
185,4 |
41,30 % |
29,70 % |
18,00 % |
130,4 |
144,9 |
161,3 |
186,9 |
187,2 |
189,4 |
189,6 |
189,7 |
45,50 % |
30,90 % |
17,60 % | |
Karlovy Vary |
124,9 |
138,1 |
143 |
168,7 |
170,3 |
170,5 |
170,8 |
171,8 |
37,60 % |
24,40 % |
20,10 % |
122,6 |
135,1 |
141,8 |
157,4 |
159,7 |
162,2 |
162,6 |
162,8 |
32,80 % |
20,50 % |
14,80 % | |
128,5 |
138,1 |
154,5 |
180 |
182,1 |
183,2 |
184,1 |
184,2 |
43,30 % |
33,40 % |
19,20 % | |
Hradec Králové |
126,9 |
135,3 |
151,9 |
173,8 |
175,7 |
176,9 |
177,3 |
177,5 |
39,90 % |
31,20 % |
16,90 % |
126,3 |
135,7 |
153,6 |
175,8 |
178 |
181,7 |
181,9 |
182 |
44,10 % |
34,10 % |
18,50 % | |
119,3 |
132,6 |
137,1 |
157,6 |
158,7 |
159,9 |
160,7 |
162,8 |
36,50 % |
22,80 % |
18,70 % | |
136,8 |
148,8 |
163,4 |
185,5 |
187,8 |
190 |
190,1 |
191,1 |
39,70 % |
28,40 % |
17,00 % | |
123,3 |
130,5 |
139 |
159,6 |
159,8 |
161 |
161,5 |
161,9 |
31,30 % |
24,10 % |
16,50 % | |
119,9 |
123,7 |
135,8 |
158,6 |
161,6 |
163 |
163,6 |
163,7 |
36,50 % |
32,30 % |
20,50 % | |
119,8 |
130,7 |
147,6 |
169,3 |
170,9 |
172,9 |
173,7 |
173,8 |
45,10 % |
33,00 % |
17,80 % | |
Česká republika |
129,9 |
140,9 |
154,5 |
174,1 |
175,6 |
177,6 |
177,8 |
178,3 |
37,30 % |
26,50 % |
15,40 % |
Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:
Přečtěte si také:
Prezentace
14.11.2024 Dosáhne Bitcoin 100 000 USD do konce roku?
13.11.2024 Jaké je hlavní využití ekonomického kalendáře?
Okénko investora
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Petr Lajsek, Purple Trading
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
S návratem Donalda Trumpa zlato prudce klesá. Trhy zachvátila pozitivní nálada
Miroslav Novák, AKCENTA
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Starbucks v červených číslech: Přinese vize nového generálního ředitele oživení?
Mgr. Timur Barotov, BHS
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Portfolio 60/40: Nadčasová strategie pro dlouhodobé investory
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?