surao.cz (SÚRAO)
Komodity  |  27.09.2019 08:14:34

Jak se jaderné odpady zpracovávají k uložení?

Před konečným uložením do úložiště musí být odpad zpracován do formy vhodné k uložení, která je dána splněním limitů a podmínek úložiště, zejména tzv. podmínkami přijatelnosti. Odpad musí být vždy v pevném skupenství. Kapalný odpad je buď zpevněn přímo cementem, nebo je zahuštěn na odparce (speciální zařízení na zpracování kapalných odpadů) a produkt je potom zpevněn cementem (pro úložiště Richard) nebo bitumenem či aluminosilikátem (pro úložiště Dukovany). Pevný odpad je obvykle vměstnán do menšího 100l sudu a podle typu odpadu může být dále zpevněn cementem (Richard, Bratrství). Sud je potom vložen do 216l sudu a prostor mezi stěnami je zalit betonem. Odpad dále nesmí obsahovat korozivní a výbušné látky.

Vlastní odpady se umísťují do stolitrových sudů a ty se poté vkládají do sudů o objemu 200 litrů. Prostor mezi oběma sudy se zaplňuje betonem, čímž vzniká 5 cm silná ochranná vrstva.

Podmínky přijatelnosti

Základní z těchto podmínek je typ obalového souboru, v tomto případě 216l pozinkovaný sud (Richard, bratrství) nebo 200l nerezový sud (Dukovany). Možné je uložit odpad ještě v kovových bednách o rozměrech 1 m. Další důležitou podmínkou, kterou odpad musí splnit, je hmotnost obalového souboru s odpadem. Je tak zaručena manipulovatelnost a stohovatelnost odpadu. Podmínky přijatelnosti dále určují maximální aktivitu radionuklidů v obalovém souboru i v úložišti a dávkový příkon na povrchu obalového souboru. Všechny tyto podmínky určují pravidla pro zajištění bezpečnosti pracovníků a okolí během provozu úložiště i velmi dlouho po jeho uzavření. Multibariérový systém úložiště Z hlediska dlouhodobé bezpečnosti se koncept úložiště pro různou úroveň aktivity ukládaných odpadů neliší. Vždy je třeba vybudovat systém bariér, který udrží radionuklidy v prostoru úložiště po dobu, než jejich radioaktivita poklesne natolik, aby osoby v okolí na základě různých scénářů chování nebyly ozářeny nad limit daný legislativou. V případě nízko a středněaktivních odpadů je první bariérou již samotná matrice odpadu, dále pak výplňový materiál, který zaplní volné prostory mezi odpady a komorou nebo jímkou. Výplňovým materiálem je speciálně navržená betonová směs s nízkou hydraulickou vodivostí. Následuje nepropustná hornina, v níž je úložiště vybudováno (Richard) nebo další nepropustné materiály ve dně a stěnách jímky (Dukovany). Bezpečnost úložiště je prokazována bezpečnostními rozbory, které jsou vyhodnocovány ve všech fázích života úložiště.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Co jde nahoru, musí jít dolů: Divoká jízda kakaa X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688