kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  06.02.2023 15:42:04

Zlínský Kraj přispěje 750 tisíc korun na vybavení ordinací v Holešově a Kroměříži

Kraj přispěje 750 tisíc korun na vybavení ordinací v Holešově a Kroměříži

O finanční podporu v rámci programu Zachování dostupnosti primární péče a dětských psychiatrů ve Zlínském kraji si už zažádaly dvě lékařky. Dotace na vybavení ordinací ve výši 500 tisíc korun pro zubní lékařku z Kroměříže a 250 tisíc korun pro praktickou lékařku v Holešově dnes schválila Rada Zlínského kraje.

ZLÍNSKÝ KRAJ – S přispěním Zlínského kraje otevřela zbrusu novou ambulanci 1. února na poliklinice v Holešově praktická lékařka Gabriela Haderková. Na vybavení ordinace jí hejtmanství přispěje částkou 250 tisíc korun. Dalšími 500 tisíci podpoří Zlínský kraj otevření zubní ordinace v Kroměříži. Rada Zlínského kraje schválila poskytnutí obou dotací na pondělním zasedání 6. února.

Během prvních tří dnů provozu zavítalo do nové ordinace v Holešově 74 pacientů, prázdnou kartotéku tak pomalu začínají plnit zdravotní karty lidí, kteří aktuálně nemají praktického lékaře, nebo za ním musejí dojíždět mimo své bydliště. „Na únor a březen mám objednaných dalších 560 pacientů k registraci,“ vypočítala Gabriela Haderková.

Místo pro svou praxi vybírala lékařka z Fryštáku s ohledem na to, kde byla po praktickém lékaři poptávka. „V posledním půlroce skončili v okolí tři praktici bez náhrady, ostatní kolegové mají plné stavy a nové pacienty nepřijímají. Do Holešova hledala zdravotní pojišťovna jeden celý úvazek, tak jsem se rozhodla otevřít ordinaci tady,“ vysvětlila Gabriela Haderková s tím, že i to byl důvod, proč se rozhodla opustit působení v soukromých zdravotnických zařízeních a otevřít si vlastní ambulanci.

Věková struktura lékařů v primární péči ve Zlínském kraji není příznivá, stejně jako v jiných krajích. Zhruba 65 procent praktických lékařů je starších padesáti let, v řadě míst je to nad touto hranicí. „Podpora nově zřízených ordinací praktických a zubních lékařů je důležitá pomoc kraje pojišťovnám, které jsou odpovědné za zajištění péče pro své pojištěnce. Jsem ráda, že už můžeme podpořit první zájemce,“ řekla Olga Sehnalová, náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Dotační program Zachování dostupnosti primární péče a dětských psychiatrů ve Zlínském kraji byl vyhlášen loni v listopadu s alokací 3 miliony korun. Jeho cílem je podpořit zřizování praxí tam, kde došlo k jejich předchozímu uzavření bez náhrady nebo tam, kde je oznámeno ukončení činnosti. O podporu určenou na vybavení ambulancí mohou zájemci žádat do 31. 8. 2026.

Výše dotace činí maximálně 70 procent uznatelných nákladů. Praktičtí lékaři si mohou zažádat až o 250 tisíc korun, zubaři o 500 tisíc korun a ambulantní dětští psychiatři o 150 tisíc korun. Podmínkou pro žadatele je udržitelnost praxe po dobu 15 let v systému zdravotního pojištění a podílení se na lékařské pohotovostní službě v kraji.

6. 2. 2023

? Kontakt pro média:

Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@kr-zlinsky.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688