Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  10.01.2023 08:45:00

Temelín nabízí jadernou elektřinu pro elektromobily - Dvě veřejné dobíjecí stanice dohromady s výkonem 116 kW zprovoznil ČEZ v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín.

 

10. 1. 2023

Temelín nabízí jadernou elektřinu pro elektromobily

Dvě veřejné dobíjecí stanice dohromady s výkonem 116 kW zprovoznil ČEZ v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Vedle zaměstnanců elektrárny je mohou využívat zákazníci ČEZ i neregistrovaní uživatelé. Celkově největší český provozovatel dobíjecích stanic nabízí na jihu Čech šestnáct stojanů.

Dát svým vozidlům přímo “jadernou“ elektřinu a mít tak jistotu ekologické jízdy. Takovou možnost ČEZ nově nabízí v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Energetici zde instalovali dvě dobíjecí stanice, na kterých v jednu chvíli mohou čerpat bezemisní energii až čtyři elektromobily.

„Rychlodobíjecí stojan vhodný spíše pro čistě elektrická auta umí dobít většinu kapacity baterií do půlhodiny, klasický ocení zase řidiči plug-in hybridů. Po dobíjecích stojanech pro elektrokola, jde o další podporu rozvoje elektromobility u naší elektrárny. V následujících třech letech máme v plánu zprovoznit hned několik desítek dobíjecích míst,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Dobíjet na parkovišti před temelínskou elektrárnou mohou vedle zaměstnanců i zákazníci ČEZ a neregistrovaní uživatelé. Pro dobíjení se vztahují stejná pravidla jako u jakéhokoli dobíjecího stojanu Skupiny ČEZ. Uživatel se před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO, která umí například vyhledat nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukázat aktuální obsazenost stojanů. Mezi prvními dobíjecí stanici využil temelínský zaměstnanec Vilém Pfützner. „Stojan využívám několikrát týdně, jezdím plug-in hybridem, tedy na elektřinu i benzín. Díky tomu je spotřeba benzínu i v těchto zimních měsících velmi nízká, pohybuje se pod čtyřmi litry na sto kilometrů,“ uvedl Vilém Pfützner.

Celkově ČEZ na jihu Čech aktuálně provozuje šestnáct veřejných dobíjecích stanic, všechny rychlodobíjecí. Kromě krajské metropole Českých Budějovic jsou také v Horní Plané, Písku, Prachaticích, Soběslavi, Strakonicích, Třeboni a ve Vimperku. U většiny svých stojanů ČEZ řidičům garantuje odběr skutečně bezemisní energie – a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů od operátora trhu s elektřinou OTE. V první polovině loňského roku odebrali řidiči elektromobilů na stojanech ČEZ v Jihočeském kraji celkem 46 894 kWh ekologické elektřiny.

Dobíjecí stojany provozuje ČEZ i v druhé české jaderné elektrárně. Pro klasické dobíjení mají v elektrárně Dukovany osm stojanů, jeden stojan je rychlodobíjecí.

 

ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů. Chce také zvýšit výkon sítě více než čtyřnásobně, a to zejména rozvojem míst se stojany o výkonech 150 kW a vyšších. Více než 80 procent sítě ČEZ dnes tvoří rychlodobíjecí stojany o výkonu 50 kW, které umožňují nabíjet všechny typy elektromobilů a doplnit většinu kapacity jejich akumulátorů v řádu desítek minut. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 35 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 80tisícového města.

 

Více informací naleznete na: www.cez.cz, www.elektromobilita.cz, www.futurego.cz, www.cezesco.cz

  

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688