Josef Trnka (TPS)
Pojištění  |  28.05.2003 07:39:44

Mýty a skutečnost. Jak je to se (reálným) zvyšováním důchodů?

 

Vyplácené důchody se zvyšují od splátky důchodu splatné v lednu, v závislosti na růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnosti celkem (ve stanoveném období)  a na růstu indexu reálné mzdy, rovněž v zákoně stanoveném období, pokud přichází v úvahu zvýšení důchodu aspoň o 2 %....

Zvýšení důchodů se stanoví tak, aby u průměrného starobního důchodu činilo částku odpovídající nejméně 100 % růstu cen zjištěného ve sledovaném období a dále též o částku odpovídající nejméně jedné třetině růstu reálné mzdy zjištěné v definovaném časovém intervalu.....

Růst cen se zjišťuje podle přírůstku úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnosti celkem vypočteného z originálních bazických indexů spotřebitelských cen zjištěných Českým statistickým úřadem; růst cen se stanoví jako podíl výše tohoto indexu v posledním měsíci období pro zjišťování růstu cen a výše tohoto indexu v měsíci, který bezprostředně předchází prvnímu měsíci tohoto období. Růst reálných mezd se stanoví jako podíl, v jehož čitateli je podíl všeobecného vyměřovacího základu za poslední kalendářní rok období pro zjišťování růstu reálné mzdy a všeobecného vyměřovacího základu za kalendářní rok, který bezprostředně předchází prvnímu kalendářnímu roku tohoto období, a ve jmenovateli je podíl průměrného ročního indexu spotřebitelských cen za domácnosti celkem vypočteného z originálních bazických indexů spotřebitelských cen zjištěných Českým statistickým úřadem za poslední kalendářní rok tohoto období a uvedeného průměrného ročního indexu za kalendářní rok, který bezprostředně předchází prvnímu kalendářnímu roku tohoto období. Průměrný starobní důchod se zjišťuje podle údajů České správy sociálního zabezpečení jako průměrná výše všech starobních důchodů, které nejsou vypláceny v souběhu s jiným důchodem a jejichž výplata byla prováděna za poslední kalendářní měsíc období pro zjišťování růstu cen.

Kdo má zájem, může si podrobnosti zjistit z ustanovení § 67 zákona číslo 155/1995 Sb., v platném znění. Předchozí text je pouze ilustrativní, přičemž předchozí odstavec je téměř přesnou dikcí devátého odstavce uvedené normy. Určitě však stačí k tomu, aby bylo zřejmé, že k reálnému růstu důchodů (minimálně v čistě ekonomickém pojetí) - jak se často tvrdí - vůbec nemusí dojít, resp. pokud dochází k reakci na relevantní změnu parametrů, nelze vyloučit i jednoroční zpoždění při "vyrovnání hladiny" (atd.).  To ale už vůbec není o relaci k dřívější generaci důchodců, relaci k množině ekonomicky aktivních, a "vyváženosti aproximovaného spotřebního koše" po změně DPH. Reálně je proto třeba očekávat pokles životní úrovně důchodců.

Poslanci koalice tvrdí opak - možná platnou právní úpravu neznají. Bohužel - jak se včera ukázalo v besedě na Radiožurnálu - ani mnozí "experti". I tak sympatický moderátor, jakým je IH, potom může trochu zvednout pouze umělecký dojem, u technické hodnoty se mu to nemůže podařit. 


      
       Podrobnější komentáře jsou k dispozici na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm v rubrice Politika (ikona Výroky).  

     

   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688