Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  13.12.2022 13:23:11

Výhled na celosvětový růst v příštím roce je díky uvolnění proticovidových opatření v Číně méně negativní, vyplývá z průzkumu

Podle nejnovějšího průzkumu Bank of America mezi správci fondů se investoři staví k výhledu globálního růstu příští rok méně negativně díky sázkám na silnější čínskou ekonomiku. Přestože makro sentiment zůstává medvědí, počet investorů, kteří očekávají slabší ekonomiku v roce 2023, klesl na 69 % ze 73 % minulý měsíc, vyplývá z průzkumu mezi 281 manažery fondů, kteří dohlížejí na aktiva v hodnotě 728 miliard USD. Přibližně tři čtvrtiny účastníků (oproti pouhým 13 % v listopadu) očekávají v Číně silnější růst díky otevírání po omezeních proti šíření Covidu, což je nejpozitivnější výhled od května 2021, ukázal průzkum.

A ustupují také obavy z inflace. Rekordních 90 % respondentů očekává během příštích 12 měsíců nižší ceny, uvedli stratégové pod vedením Michaela Hartnetta v komentáři z 12. prosince. Vyhlídky firemních zisků však zůstávají ponuré a 91 % jich očekává, že růst zisků se v roce 2023 zhorší.

01

To způsobilo, že investoři jsou optimističtější na dluhopisy než na akcie, a relativní pozice akcií oproti dluhopisům je tak nejnižší od roku 2009. Přibližně 27 % účastníků průzkumu oslovených od 2. prosince do 8. prosince uvedlo, že vládní dluhopisy budou v roce 2023 nejvýkonnějším aktivem, po akciích s 25 %.

Dvouměsíční rally na celosvětových akcií se nedávno zadrhla kvůli obavám, že známky silné ekonomiky budou znamenat, že americká centrální banka bude delší dobu jestřábí. Investoři se ohledně výhledu sazeb na tento týden zaměřují na dvě hlavní vodítka: dnešní údaje o inflaci v USA, po nichž bude zítra následovat politické rozhodnutí Fedu. Evropská a britská centrální banka budou také zasedat tento týden.

Účastníci trhu v příštím roce očekávají, že první polovina roku bude pro akcie drsná, načež přijde oživení ve druhé polovině roku. Nedávný průzkum Bloomberg News mezi 134 globálními manažery fondů ukázal, že je nejvíce znepokojuje scénář stagflace, tedy zpomalujícího růstu a vysoké inflace.

02

Čína mezitím varuje, že čelí prudkému nárůstu případů Covidu následkem rychlého odstranění kontroly pandemie. Odkládá kvůli tomu i ostře sledované jednání o hospodářské politice, které mělo začít tento týden.

Průzkum Bank of America také zjistil, že trvale vysoká inflace a hluboká globální recese jsou považovány za největší rizika pro příští rok. Mezi další obavy patří jestřábí centrální banky, zhoršující se geopolitika a systémová úvěrová krize. Správci fondů jsou v blízké budoucnosti medvědí také vůči evropským akciím, přičemž 88 % účastníků předpovídá pokles výnosů při zpomalujícím růstu.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688