Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.12.2022 14:33:58

Drobní investoři se domnívají, že akcie v roce 2023 dosáhnou dna. Plánují nabrat Big Tech, uvádí průzkum

Drobní investoři se letošního poklesu na akciích nezalekli. Podle nového průzkumu londýnské platformy Finimize plánuje většina těchto investorů i přes krizi životních nákladů příští rok investovat stejnou částku nebo více. Pouze 1 % drobných obchodníků v průzkumu uvedlo, že plánuje své investice uprodat, zatímco 65 % jich bude v investování pokračovat a 29 % jich plánuje svá portfolia navyšovat.

„Tato data jsou důkazem toho, že díky přístupu k informacím a rostoucím zkušenostem s investováním jich většina vnímá volatilitu jednoduše jako součást ekonomického cyklu, a to i v současném tržním prostředí,“ uvedl ve středečním tiskovém prohlášení Max Rofagha, generální ředitel Finimize. Průzkum mezi více než 2 000 retailovými investory v celé Evropě, Asii a USA ukázal, že více než 80 % z nich si myslí, že to nejhorší na akciovém trhu do šesti měsíců skončí. Většina (72 %) obchodníků plánuje v příštím roce podpořit jednotlivé akcie, přičemž 64 % z nich upřednostňuje velká technologická jména jako Apple, Microsoft, Google a Meta.

Mezitím 38 % retailových investorů plánuje investovat do kryptoměn, a to i přes zhroucení kryptoburzy FTX Sama Bankmana-Frieda. Přibližně 56 % obchodníků věří, že bitcoin poroste, oproti 44 %, kteří si myslí, že se bude obchodovat níže. Většina drobných investorů (58 %) by do kryptoměn investovala více, pokud by byly více regulované.

Největším finančním problémem drobných investorů je bezpochyby krize životních nákladů. Spotřebitelské rozpočty ukusuje vysoká inflace, která je ranou i pro akcie, protože centrální banky zvýšily úrokové sazby, aby prudce rostoucí ceny zkrotily. Více než polovina (55 %) retailových investorů uvedla, že jejich největší finanční starostí jsou nyní rostoucí životní náklady. Těsně za tím byly vyšší úrokové sazby, které jako svůj největší zdroj strachu uvedlo 28 % obchodníků. "Vzhledem k tomu, že je prostředí čím dál nejistější, očekáváme, že drobní investoři budou mít sice nižší objemy obchodů, ale budou i investovat nadále," řekl na CNBC Max Rothery, viceprezident komunity Finimize.

Vliv retailových investorů na trh se v loňském roce dostal do titulků poté, co komunita zapálených nováčků na Redditu a dalších sociálních platformách vynesla akcie amerického herního prodejce GameStop nahoru. Navzdory tomu nejsou takzvané „meme akcie“ podle Finimize středem zájmu většiny retailových investorů, přičemž 84 % z nich do meme akcií nikdy neinvestovalo. "GameStop mánie byla blesková, nedávné pokusy zorganizovat podobný krok měly problém získat podporu," uvedl Rothery.

Podle poradenské společnosti Indefi, která se zabývá strategií správy majetku, má komunita retailových investic do roku 2030 tvořit celosvětově 61 % všech aktiv spravovaných, oproti 52 % v roce 2021.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688