Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  01.12.2022 22:27:16

Domino efekt v praxi – pád kryptoburzy FTX s sebou stáhl významnou kryptoúvěrovou společnost BlockFi

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Krach významné kryptoměnové burzy FTX způsobil v celém odvětví pořádný vítr. Mnoho společností využívalo tuto platformu ke svým obchodům a po pádu FTX tak jsou vystaveny nemalé expozici vůči FTX a její přidružené obchodní společnosti Alameda Research. Prozatím to vypadá tak, že pád FTX nejvíce postihnul kryptoúvěrovou společnost BlockFi, která byla přinucena okolnostmi 28. listopadu podat u soudu v New Jersey žádost o bankrotovou ochranu s odkazem na krizi likvidity.

Krize likvidity

Společnost BlockFi uvedla, že krize likvidity byla způsobena její expozicí vůči FTX prostřednictvím půjček společnosti Alameda, firmě obchodující s kryptoměnami, která je s FTX spojena, a také kryptoměnami drženými na platformě FTX, které tam uvízly. V květnu, kdy se po pádu stablecoinu TerraUSD, propadl celý kryptoměnový sektor, půjčila společnost BlockFi přidruženému hedgeovému fondu Alameda Research, který byl součástí širšího úvěrového podnikání společnosti FTX, 680 milionů dolarů. Tento otřes však výrazně zasáhnul společnosti jako Three Arrows Capital, Celsius Network či Babel Finance. A právě krach společnosti Three Arrows Capital doprovázený výraznými výběry zákazníků v té době významně zabolel i společnost BlockFi. Ta tak byla donucena si na svůj provoz vzít od FTX úvěr ve výši 400 milionů dolarů.

Zatímco společnost Alameda Research svůj úvěr společnosti BlockFi nesplácela, společnost BlockFi svůj dluh vůči společnosti FTX do jejího krachu snížila na úroveň 275 milionů dolarů. Navíc úpadkem FTX přišla BlockFi o dalších 355 milionů dolarů v kryptoměnách, které zůstaly na platformě zablokované. V návrhu o bankrotovou ochranu pak BlockFi uvedla, že její aktiva a pasiva se pohybují mezi 1 a 10 miliardami dolarů. S ohledem na dění kolem kryptoburzy FTX BlockFi již začátkem listopadu z důvodu opatrnosti pozastavila výběry ze své platformy. Zároveň prodala část svých kryptoaktiv, aby mohla financovat svůj případný bankrot. Tyto prodeje vynesly 238,6 milionu dolarů v hotovosti a BlockFi tak má nyní v hotovosti 256,5 milionu dolarů.

Seznam věřitelů

Přesto, že se užší vedení snaží co nejvíce eliminovat dopady případné restrukturalizace, seznam věřitelů je dlouhý a jejich celkové pohledávky dosahují miliardových hodnot. Největším věřitelem společnosti BlockFi je společnost Ankura Trust. Tato společnost zastupuje věřitele v tzv. "zátěžových situacích" a BlockFi jí dluží 729 milionů dolarů.

Jako druhého největšího věřitele uvedla BlockFi ve svém pondělním soudním podání společnost FTX s dlužnou částkou v hodnotě 275 milionů dolarů. Mezi své největší věřitele zařadila také americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) s pohledávkou ve výši 30 milionů USD. Tento závazek vzniknul poté, co se dceřiná společnost BlockFi dohodla s SEC na urovnání obvinění v souvislosti s produktem retailových krypto půjček, který společnost nabízela téměř 600000 investorů. BlockFi se zavázala, že za porušení pravidel zaplatí SEC a 32 státům částku 100 milionů dolarů. Do podání návrhu na bankrotovou ochranu tak BlockFi zvládla splatit 70 % z této sumy.

Návrh obsahuje i zmínku, že dluží peníze více než 100000 věřitelům. Mezi významnější věřitele zahrnula také společnosti Bain Capital Ventures a Tiger Global, které společně řídily kolo financování společnosti BlockFi v březnu 2021. Podání rovněž obsahuje informaci, že v rámci reorganizace a úspor plánuje BlockFi propustit dvě třetiny ze svých 292 zaměstnanců.

Nedostatečné rezervy

Poskytovatelé kryptoúvěrů, jakožto de facto banky kryptosvěta, zažívali během pandemie boom a lákali retailové zákazníky dvoucifernými sazbami výměnou za jejich vklady v kryptoměnách. Na druhou stranu nejsou tito poskytovatelé povinni držet kapitálové rezervy nebo rezervy likvidity jako tradiční poskytovatelé úvěrů. To je hlavní důvod toho, proč se někteří z nich nyní ocitli v ohrožení, když je nedostatek kolaterálu nutí snášet velké ztráty. Snadno se tak může stát, že se domino efekt přenese na další kryptografické společnosti. Své už o tom ví i menší kryptoburza Bitfront, která byla donucena, jako další v řadě, vyhlásit bankrot.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

02.12. 06:25  bambiliony (R2)
02.12. 06:23  bambiliony (R2)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688