Investice  |  21.11.2022 11:57:28

Neformální investiční Meetup, kde potkáte pravé odborníky - InvestNight

Investování představuje poměrně složité téma, ale i přesto se jím zabývá stále více lidí. Promluvíme si s dvěma odborníky, které můžete potkat na InvestNight 2022. Jedním z nich je analytik XTB - Štěpán Hájek a druhým je zakladatel Platební instituce Roger - Adam Šoukal. Od akcií a ETF až k investicím do faktur.

Štěpán Hájek
Štěpán Hájek je analytik finančních trhů u brokerské společnosti XTB. Pro klienty připravuje pravidelné zprávy o dění na finančních trzích a také v mediích a dalších kanálech šíří informace ze světa investování.

Jak dlouho se věnujete finančním trhům?

Finančním trhům jsem se začal věnovat v roce 2012. Vždy jsem byl trhy fascinován a zajímalo mě, jak fungují a jak se na nich dají vydělat peníze. Představoval jsem si to mnohem jednodušeji a prošel jsem si několika lety bez žádného zisku a odměny za mou práci.

Zabýváte se mimo jiné i popularizací světa investování. Co vás k tomu vedlo?

Jde spíše o vedlejší produkt mé práce, ale dělá mi radost, když za mnou přijdou lidé, že je moje myšlenky například donutily se nad investováním jinak zamyslet, nebo je posunuly v tomto oboru dále. Snažím se hlavně předávat dále své zkušenosti a vědomosti. Jsem jen kusem skládanky. Investování je celkem osamělá činnost, na jejímž konci je ideálně finanční odměna. Pokud se ale soustředíte jen na to, budete zklamaní.

Jaké platformy k popularizaci používáte?

Přímo k investování píšu příspěvky na Twitter a natáčím pravidelná videa na YouTube kanál XTB, kde se věnuji hlavně makro pohledu na trh jako celek. Také pravidelně komentujeme nejdůležitější události pro trhy, jako je zasedání centrálních bank nebo zveřejnění makrodat. Vystupuji v rádiu, televizi a píšu odborné komentáře a články o investování. Také se účastním různých konferencí. Například InvestNight je jedna z nich. Budu zde mluvit o tom, kde hledat investice pro co největší pravděpodobnost výnosu.

Odkud čerpat informace?

Třeba náš YouTube kanál XTB CZ/SK je plný kvalitního materiálu. Skromně si troufám říci, že jde o jeden z nejlepších českých kanálů se zaměřením na investice, ale také aktivní trading. A vše je úplně zdarma. Stejně tak máme spoustu kvalitních článků na našem webu. Já osobně čerpám informace z různých zahraničních zdrojů. Nejlepším zdrojem informací je pro mě sociální síť Twitter, poté například CNBC, ZeroHedge, MarketsWatch, Bloomberg a tak dále.


Adam Šoukal
Adam Šoukal je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Satander, kde měl na starost bankovní akvizice.

Jak funguje platforma Roger?

Roger je P2P platforma. Na jedné straně stojí investoři a na druhé straně jsou firmy, které trápí dlouhé splatnosti faktur. Investoři mohou krátkodobě a konzervativně zhodnotit své volné prostředky, společnosti zase bez zadlužení stabilizují cash flow zkrácením dlouhých splatnosti faktur na 3 dny.

Předmětem investic jsou tedy faktury s dlouhou splatností?

Ano. Faktury s dlouhou splatností, které jsou vystavené za bonitními společnostmi. Průměrný úrok je aktuálně 8,88 % p.a. a průměrná délka investice 52 dnů.

Jaký typ investorů platformu nejčastěji využívá?

Na platformě aktuálně působí více než 2000 nezávislých investorů. Složení investorů na naší platformě je velmi různorodé genderově, věkově i vzděláním.

Proč by měl investor přelít část svého portfolia právě na platformu Roger Aukce?

Nacházíme se v časech, kdy ztrácejí na hodnotě akciové trhy i mnoho alternativních tříd aktiv - výrazně například oslabují kryptoměny. Obecně mnoho investic s variabilním výnosem v poslední době zažívá propad a investoři hledají alternativy s předem stanoveným výnosem. Takovou alternativou mohou být například investice na Roger Aukce. Jsou likvidní, konzervativní a investor předem ví, kdy přesně obdrží konkrétní sumu na účet. Jedná se tak o jednu z možností, jak krátkodobě zhodnotit své prostředky s poměrně zajímavým úrokem.

S jakým rizikem musí investor počítat?

Faktury financujeme pouze za bonitními společnostmi, které splňují další specifická kritéria dle našeho riskového modelu. Dlouhodobě se nám daří držet default rate hluboko pod 1 %. V rizikových případech jsou pohledávky pojištěny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

10.11.2022Zveme vás na akci InvestNight 2022! Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688