Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  15.05.2003 19:20:05

Portál Centrum.cz představil vyhledávač Morfeo



Vyhledávací technologii pro český internet s názvem Morfeo dnes představil portál Centrum.cz. "Morfeo unikátním způsobem pracuje s českým jazykem a navíc integruje fulltextové vyhledávání s katalogem a databází firem", uvedl na dnešní tiskové konferenci prezident společnosti NetCentrum Ondřej Tomek.

Morfeo podle Tomka prohledává české stránky nejhlouběji ze všech vyhledávačů - pátrá ve více než 28,5 milionu stránek. Na osmiměsíčním vývoji pracovalo devět specialistů a vynaložené náklady dosud činily osm milionů korun. Vyhledávání Morfeo je použito na portálu Centrum.cz a na adrese www.morfeo.cz.

Morfeo (ze slova morfologie) pracuje se specifiky českého jazyka jako je skloňování, časování, hovorové výrazy, jednotná a množná čísla. Morfeo vyhledává rovněž synonyma hledaného výrazu a navíc nabízí kontrolu překlepů - vyhledávač upozorní na špatně zadaný dotaz a navrhne hledání správného. Na vývoji nového vyhledávání spolupracoval tým Centrum.cz s Ústavem formální a aplikované lingvistiky MFF Univerzity Karlovy, odkud získal lemmatizační a synonymický slovník.

"Integrace různých zdrojů dat, zvětšování podílu lidské práce na kvalitním třídění informací a získávání dat nejen systémově, ale i lidmi jsou trendy, které jsou klíčové pro budoucnost kvalitních vyhledávačů", sdělil Tomek. Jak dále uvedl, Morfeo integruje fulltextové vyhledávání s katalogovým a s databází firem, která obsahuje data o více než 67 tisících firmách v ČR. O doplňování údajů do databáze se stará 70 obchodních konzultantů společnosti Internet Trading, s níž Centrum.cz spolupracuje. Uživatel tak může získat základní informace i o podnicích, které nemají vlastní webové stránky. Katalogová část obsahuje více než 110 tisíc položek a do konce června by jich mělo být na 150 tisíc.

Portál Centrum.cz provozuje společnost NetCentrum, kterou v roce 1997 založili Ondřej Tomek a Oldřich Bajer. V září 1999 byl spuštěn portál Centrum.cz a v roce 2000 Centrum.sk. V květnu 2000 do společnosti vstoupil Intel Capital a Baring Communications Equity.

-rot-,-jh




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688