Ilona Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  02.11.2022 06:20:00, aktualizováno 09.11.2022 09:17:20

Invalidní důchod 2023 a lednový doplatek: Valorizace zvýší stávající invalidní důchod 10.000 Kč o 452 Kč měsíčně. Výchovné dostanou i invalidní důchodci s transformovaným starobním důchodem.

Každému stávajícímu příjemci důchodu i těm, kterým bude důchod ještě do konce roku 2022 přiznán, se od 1. ledna 2023 tato dávka zvýší. Valorizovány budou automaticky všechny důchody, tedy i invalidní ve všech stupních. Novinkou v důchodech je od roku 2023 tzv. výchovné, tedy bonus 500 Kč za vychované dítě, na který by podle právě schvalované novely měly dosáhnout i osoby s transformovaným starobním důchodem.

Valorizace invalidních důchodů v lednu 2023

U všech důchodů je princip valorizace stejný, takže se stejný postup zvýšení důchodu týká i invalidních důchodů. Od ledna 2023 se zvýší jak základní, tak i procentní výměra důchodu. Základní výměra důchodu vzroste o 140 z 3.900 na 4.040 a procentní výměra důchodu se zvýší o 5,1 %.
Jak bude valorizován právě váš invalidní důchod v roce 2023 si můžete spočítat na naší kalkulačce valorizace důchodu 2023.









Invalidní důchody a lednový doplatek důchodu

V lednu 2023 budou již podruhé všechny důchody valorizovány od jednotného data (ne od lednového data výplaty důchodu), a proto budou spolu s valorizovanými důchody zasílány i doplatky důchodu za část měsíce před výplatou.
Od roku 2022 platí, že řádná lednová valorizace probíhá pro všechny důchodce jednotně, a to od 1. ledna. Výplatní termíny důchodů jsou totiž různé a někdo důchod dostává k 8. dni v měsíci, jiný až k 24. dni v měsíci. Doplatek důchodu je vlastně poměrná část valorizace za dny od 1. ledna do dne předcházejícího lednové splatnosti. Tento doplatek důchodu je vyplácen pouze v lednu, automaticky, bez nutnosti podání žádosti. Forma výplaty je shodná s tou, kterou je osobě vyplácen její obvyklý důchod – tedy buď převodem na bankovní účet, v hotovosti na poště nebo na účet zařízení sociálních služeb.

Situační příklad: Pan Novák pobírá invalidní důchod 10.000 a splatnost důchodu má 14. den v měsíci. Valorizace mu zvýší jeho měsíční důchod o 452 a doplatek za 1.-13. den bude 194 . V lednu tedy pan Rostislav dostane vyplaceno 10.452 plus 194 , v dalších měsících potom 10.452 .

Více informací i další příklady k doplatku důchodu najdete TADY.

Invalidní důchody a výchovné

Novinkou v důchodech je od ledna 2023 tzv. výchovné, tedy bonus 500 za každé vychované dítě pro osobu, která o dítě pečovala v největším rozsahu. Podle současného znění zákona mají na výchovné nárok ti, kdo splní podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na starobní důchod a získají řádný nebo předčasný starobní důchod; naopak nenáleží příjemcům čistě invalidních, vdovských a vdoveckých či sirotčích důchodů. Pobírání invalidního důchodu ve 3. stupni invalidity se započítává do náhradní doby zaměstnání, tudíž se Vám tato doba zahrne automaticky do potřebné doby pojištění.

Aktuálně: 4.11.2022 schválili poslanci ve 3. čtení návrh, podle kterého by příspěvek za vychované dítě, tzv. výchovné, měli od příštího roku dostávat i lidé, kteří vstoupili do starobní penze z invalidního důchodu (tzv. transformovaný starobní důchod), ale nesplnili podmínku potřebné doby pojištění. Další bod návrhu také zamezuje krácení tzv. výchovného při souběhu starobního důchodu s vdovským nebo vdoveckým důchodem. Návrh zákona musí ještě schválit senát a podepsat prezident.

V praxi by tak výchovné náleželo jak lidem, kteří pobírali invalidní důchod, ale zároveň dokázali splnit podmínky potřebné pro přiznání starobního důchodu (tedy dosáhli důchodového věku a splnili potřebnou dobu pojištění), tak i těm invalidním důchodcům, kteří vychovali dítě či děti, ale například kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu nesplnili podmínku minimální doby pojištění pro nárok na starobní důchod. Těmto lidem se ve věku 65 let „transformuje" invalidní důchod na starobní a nárok na výchovné by jim náležel.

Právě schvalovaná novela chce také zamezit krácení výchovného v některých případech souběhu starobního důchodu s vdovským či vdoveckým důchodem. Při souběhu důchodů se postupuje tak, že vyšší z důchodů se vyplácí v plné výši a z nižšího důchodu se vyplácí polovina procentní výměry. Je-li nárok na výchové, stane se součástí procentví výměry důchodu. V případě vyššího starobního důchodu včetně výchovného a nižšího vdovského či vdoveckého je nárok na výchovné v plné výši. Ovšem v případě, že by byl starobní důchod včetně výchovného nižší než vdovský či vdovecký, vznikl by osobě nárok na polovinu procentní výměry starobní důchodu a tedy i na polovinu výchovného.

obecně postupuje tak, že se vyšší důchod vyplácí v plné výši, zatímco nižší důchod se vyplácí ve výši poloviny procentní výměry. Zvýšení za vychované dítě se stává součástí procentní výměry důchodu. A v tom byl podle původně schválených pravidel problém:

Zdroj: https://www.penize.cz/starobni-duchod/437857-vychovne-i-pro-invalidni-a-vdovsky-duchod-zmena-prosla


Výpočet invalidního důchodu v roce 2023

O invalidní důchod může zažádat každý, kdo se domnívá, že jeho zhoršený zdravotní stav jej omezuje ve výkonu práce. Není podmínkou, aby byl žadatel v dočasné pracovní neschopnosti. Je však vhodné, aby své rozhodnutí konzultoval se svým ošetřujícím lékařem, který zná jeho zdravotní stav a bude pro OSSZ zpracovávat poklady a lékařské zprávy k posouzení.

Invalidní důchod má částečně nebo zcela nahradit příjem lidí se zdravotními problémy. Výše invalidního důchodu je odvislá zejména od stupně invalidity, doby pojištění, příjmech a dopočtené doby. Výpočet invalidního důchodu proto není nic jednoduchého a přesnou výši vždy určí až příslušná správa OSSZ.

Pokud uvažujete o žádosti o invalidní důchod v příštím roce, nabízíme vám pro orientační výpočet výše vašeho invalidního důchodu kalkulačku invalidního důchodu s aktualizovanými parametry pro rok 2023.

 

 

 

10.01. 21:44  Rovnostářské důchody (Václav v.r.)
06.01. 20:33  Výchovné (Eliska)
22.11. 07:29  Invalidní důchod (Jitka)
22.11. 00:35  Sviňárna (Lenka Hanečáková)
21.11. 08:29  Důchod (Daniela)

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688