Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  22.10.2022 10:13:23

Má ještě rusko šanci se vzchopit? V čem Ukrajina vojensky a takticky nejvíc vyniká? VIDEO

Diskutují:

Pavel Macko, generál, v minulosti nejvýše postavený Slovák ve strukturách NATO,
Vít Solnař, zakladatel FB skupiny Lacrimae Mundi.


Uslyšíte odpovědi na otázky:
Kdy tipujete, že Ukrajina osvobodí Cherson? Z jakých čerpáte zdrojů? Má ještě rusko šanci se vzchopit? Jaké aktuální scénáře jsou možné a jakou pravděpodobnost jim kladete?rusko ještě jinou cestu, než útoky na civilisty a infrastrukturu? Proč jsou Ukrajinci lepší? Proč už rusko nemůže válku vyhrát? Dokáže být stále kremelská propaganda v našich zemích efektivní? Přijímají už němečtí politici realitu? Očekáváte, že nás konec války překvapí svou neočekávaností?




rusko šanci se ještě vzchopit?


Pavel Macko:
Len veľmi malú, ale nedá sa to úplne vylúčiť. Každá vojna je nepredvídateľná. Ale bez vonkajšej pomoci to budú mať Rusi veľmi ťažké. Na druhej strane, ekonomický potenciál Ruska je väčší ako Ukrajiny a ruský priemysel môže v kľude pracovať v bezpečí. Ukrajina je extrémne závislá na vonkajšej finančnej, materiálnej a vojensko-technickej pomoci.  Ak by sa táto pomoc skončila alebo výrazne znížila, mohlo by to hrať do karát Rusom. Aj preto Rusi mobilizujú nedemokratických a proruských politikov po celom demokratickom svete, aby dosiahli skončenie pomoci Ukrajine a zvrat vojny v prospech Ruska. Využijú k tomu nespokojnosť obyvateľov s dôsledkami energetickej krízy, ktorú ale Rusko naštartovalo už no pred útokom 24. 2. 2022.

Vít Solnař:
Muži - rusáků je 140 milionů. Putin ukazuje, že životy svých poddaných pohrdá. Na frontu může poštvat milion, dva, třeba deset milionů. Riskuje sice scénář února 1917, ale tyto zdroje k disposici má.
Velení, morálka atd... Milionům lidí musí někdo velet - nemluvím teď o generálním štábu, ale o poddůstojnících, seržantech a nižších důstojnících - poručících, kapitánech. Část se může zrodit přímo v boji, ale i tak jich bude velký nedostatek. K tomu nízká morálka mobiků, která dále klesá s tím, jak jsou hnáni na frontu bez vybavení, výcviku. Kdesi jsem slyšel termín "studna odvahy" - myslím, že dost z nových útvarů nebo posil tuto studnu budou mít vyčerpanou dříve, než se dostanou do kontaktu s nepřítelem.
No a jsme u techniky. Ano, AK47 dokáží vylisovat a vyrobit po garážích. Dokáží zprovoznit třeba i nouzové obrněné vozy. Máme příklady z historie, kdy se obrněnci odlévali dokonce z betonu. Zbraně se dají prostě vždy nějak získat. Co ale nebude, budou zbraňové systémy a hlavně budou rusáci postrádat jejich součinnost. Hádám, že čeho nakonec budou mít nejvíc budou děla, minomety (mimochodem rusácké raketomety se již moc v propagandistických snímcích neobjevují) a asi systémy jako třeba S-300, které jsou mimo dosah většiny zbraní.

 V čem Ukrajina vojensky a takticky nejvíc vyniká? 


Pavel Macko:
Tu by sa dal vymenovať skutočne veľmi dlhý zoznam. Absolútne kľúčovou je vôľa a odhodlanie. Ukrajinci majú jasnú motiváciu, bojujú za svoje rodiny, za prežitie krajiny a národa. Rusi nevedia za čo bojujú a prečo vlastne. Mnohí sú naverbovaní bez znalosti do čoho išli, iní nahnaní do vojny nasilu. Z ostatných sa obmedzím len na niektoré faktory. Prvým je bojová skúsenosť a vyššia profesionalita ukrajinských vojakov. Ukrajinci sú terčom agresie už viac ako osem rokov. Za tú dobu získali bojové skúsenosti, zmenili štruktúru, organizáciu, vybavenie a výcvik vojsk. Sú agilnejší, adaptívnejší a flexibilnejší ako ruskí kontraktčíci (vojaci na krátkodobý alebo niekoľko ročný kontrakt) bez bojových skúseností.
Druhým faktorom je zásadná odlišnosť v príprave veliteľov a štábov a v celkovej koncepcii velenia a riadenia. Rusi sú príliš centralizovaní, rigidní a nesamostatní, pokiaľ ide o veliteľov útvarov a zväzkov. Na druhej strane im na operačnej úrovni takmer osem mesiacov absolútne absentovalo spoločné operačné velenie. To by som nečakal ani v prípade armády rozvojovej krajiny, u strategickej jadrovej veľmoci je to strategický šok! Ten umocňuje rozsah korupcie a rozkladu až nihilizmu najvyššieho velenia a ruskej spoločnosti. Ukrajinci si medzitým osvojili tzv. mission command, decentralizáciu exekúcie bojových operácií a taktickú vyzretosť a samostatnosť poľných veliteľov. Ukrajinci rozhodne víťazia aj vďaka lepšiemu spravodajstvu, situačnému prehľadu a pružnejšiemu a efektívnejšiemu stanovovaniu cieľov. Inú možnosť ani nemajú vzhľadom na mohutnú palebnú prevahu Rusov. Musia strieľať presne a na správne ciele, šetriť každý náboj. Ukrajinci vynikajú takticky, dokážu aj napriek ruskej prevahe generovať  moderný dynamický a hlavne prekvapivý manéver. Naopak Rusi sú statickí a predvídateľní. Aj napriek tomu, že mali k dispozícii tie najmodernejšie zbrane a silné letectvo, nedokázali ich naplno využiť a vedú aj s týmito prostriedkami statický boj ako za prvej svetovej vojny.
Ako tretí rozhodujúci faktor by  som vyzdvihol vyššiu technickú zručnosť a adaptívnosť Ukrajincov., Dokázali veľmi rýchlo absorbovať aj civilné prostriedky, informačné zdroje a nové zbraňové systémy a zlúčiť ich do fungujúcich celkov. Sú vzdelanejší, zručnejší a vynaliezavejší ako Rusi a je to vidieť aj na bojisku.

Vít Solnař:
V manévru, dynamice. Oproti kobercovému rusáckému bombradování používají přesnou moderní munici. To jim šetří logistiku na mnoha úrovních i vlastní zbraně, ale vede to i k tomu, že prostředek, který vystřelí takovou střelu není tak snadné detekovat, odhalit, zničit protipalbou. UA má pak výborné informace - uvědomme si, že na okupovaných územích mají statisíce "špinoů" v civilním obyvatelstvu, k tomu zatím nepotvrzené zpravodajské informace armád NATO. UA si také pronajala družici... Obecně bych řekl, že převaha je v technologii a morálce.


Budou se v budoucnu vojenští experti z jiných krajin od Ukrajiny učit?


Pavel Macko:
To už sa deje. Sám som súčasťou jedného menšieho medzinárodného projektu, ktorý analyzuje vývoj konfliktu a skúsenosti. Detaily si nechám pre seba (úsmev).  Ukrajinská armáda bude momentálne najskúsenejšou armádou sveta. Tie ostatné nemajú tak rozsiahlu skúsenosť s takýmto typom intenzívneho vojenského konfliktu. Nie všetko sa bude dať preniesť a aplikovať inde a za časť úspechu môže aj katastrofálna neschopnosť Rusov. Ale o tejto vojne a ukrajinskej armáde sa budú po jej skončení písať učebnice a budú ju skúmať experti z celého sveta.

Vít Solnař:
Myslím, že v současné době válku už experti studují a vyhodnocují ... NATO, Čína a další. Ostatně děje se tak vždy a všude. Nakonec o postupu, taktice RA se uvažuje v intencích, které experti získali ze studia působení RA v Sýrii. Tedy ano, učení již probíhá, jak z úspěchu, tak z chyb obou zúčastněných armád.

 

Pozn.: Od 24. 2. píši rusko s malým "r".

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688