Research (eToro)
Investice  |  12.10.2022 13:42:22

Drobní investoři ve 3Q omezili investování, aby mohli pokrýt výdaje na domácnost. Sentiment pro 4Q se jeví spíše býčí


  • Podle nejnovějších dat každý pátý drobný investor snižuje objem svých investic, aby pomohl pokrýt náklady na rostoucí výdaje v domácností.
  • Investoři přecházejí k defenzivnějšímu postoji a drží hotovost a energetické akcie.
  • Čeští drobní investoři se již druhé čtvrtletí v řadě nejvíce obávají inflace, kterou 30 % z nich uvádí jako hlavní riziko pro svá portfolia. následované stavem světové ekonomiky (20 %).   
  • Drobní čeští investoři jsou připraveni přečkat bouři, 67 % drží investice roky nebo desetiletí.
  • To podporuje i fakt, že téměř polovina (45 %) českých respondentů zdůrazňuje jako svůj hlavní cíl investování zajistit si dlouhodobé finanční zabezpečení.

Podle nejnovějšího průzkumu „Retail Investor Beat“ sociální investiční sítě eToro každý pátý (18 %) drobný investor snižuje objem svých investic, aby pomohl pokrýt náklady na rostoucí výdaje v domácnosti, přesto se nálada ve čtvrtém čtvrtletí jeví být více býčí.

Globální studie, která se čtvrtletně provádí mezi 10 000 drobnými investory ve 13 zemích a na 3 kontinentech, zjistila, že dva z pěti investorů (41 %) snížili v posledních třech měsících objem peněz vkládaných do investic. To se odráží v poklesu důvěry drobných investorů, která se za posledních dvanáct měsíců globálně snížila o 17 bodů, z 81 % ve 3. čtvrtletí 2021 na 64 % ve 3. čtvrtletí letošního roku.

Zatímco téměř jeden z pěti ze všech českých investorů (20 %) omezuje investice, aby zaplatil rostoucí výdaje za domácnost, 14 % tak činí proto, aby si vytvořilo nouzové úspory, a 8 % si ponechává hotovost připravenou investovat, až se trhy začnou zotavovat. Důvěra českých drobných investorů se za posledních dvanáct měsíců snížila o 10 procentních bodů, ze 74 % ve 3. čtvrtletí 2021 na 64 % ve 3. čtvrtletí letošního roku.

Navzdory zhoršujícím se podmínkám na trzích, které podkopávají důvěru, se očekává, že počet těch, kteří chtějí ve 4. čtvrtletí snížit investovanou částku, se zmírní na 25 %, přičemž 75 % plánuje v příštích třech měsících investovat buď stejnou částku, nebo více peněz - což naznačuje, že drobní investoři předpokládají 4. čtvrtletí méně medvědí.

„Drobní investoři čelí koktejlu nepříznivých tržních podmínek, rostoucích výdajů a stále dražších úrokových sazeb hypoték, takže není divu, že mnozí z nich změnili své priority,“ komentuje Ben Laidler, globální tržní stratég společnosti eToro.

„Není překvapením, že důvěra v minulém roce poklesla, přesto je obdivuhodné, že většina z nich zůstává pozitivní, což svědčí o odolnosti této skupiny. Pokles důvěry investorů může mít i svou světlou stránku, protože může být důležitým kontrariánským indikátorem, který často signalizuje, že se blížíme ke dnu trhu. Pokud je úroveň důvěry již velmi nízká, je menší pravděpodobnost, že investory překvapí další špatné zprávy, a i trocha dobrých zpráv může velmi přispět k obnovení zájmu trhu.“

Čeští drobní investoři se již druhé čtvrtletí v řadě nejvíce obávají inflace, kterou 30 % z nich uvádí jako hlavní riziko pro svá portfolia, následované stavem světové ekonomiky (20 %). 

Vzhledem k těmto rizikům se mnoho českých investorů obrací k defenzivnějšímu postoji, přičemž počet těch, kteří drží hotovost, se za rok zvýšil z 16 % na 33 %, zatímco počet českých investorů držících akcie energetických společností, které jsou tradičně pojistkou proti inflaci, se v příštích třech měsících zvýší o 1 % (na 42 %). Drobní čeští investoři s penězi alokovanými v sektorech finančních služeb a průmyslu (oba jsou typicky cyklické a nedefenzivní) mezitím klesnou z 65 % na 55 %, resp. ze 40 % na 33 %.

Z údajů také vyplývá, že většina drobných investorů má dlouhodobé smýšlení - dvě třetiny (67 %) chtějí držet jednotlivé investice po dobu několika let nebo desetiletí, zatímco pouze
1 % se označuje za každodenní tradery. To podporuje i fakt, že téměř polovina (45 %) českých respondentů zdůrazňuje jako svůj hlavní cíl investování zajistit si dlouhodobé finanční zabezpečení.

„Udržení dlouhodobé perspektivy poskytuje obrovskou výhodu na volatilních trzích a mohlo by této skupině poskytnout výhodu oproti institucionálním investorům. Je to také velmi odlišný obraz od toho, který se často vykresluje o drobných investorech jako o spekulantech poháněných FOMO, tedy strachem z promeškání, nebo hloupých prodejcích, kteří nakupují vysoko a prodávají nízko. 

Rozmach drobných investorů v roce 2021 změnil postavení této stále rostoucí části trhu. Přesto přetrvává mylné vnímání drobných investorů jako krátkodobých jednodenních obchodníků, kteří trhům nerozumějí. To zjevně není pravda, většina z nich si drží aktiva po celá léta a zároveň v případě potřeby reaguje na tržní podmínky úpravou svých portfolií," dodává Laidler.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688