Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.10.2022 11:29:00

ECB se obává problémů bank. Znovu brzdí bonusy i dividendy


Evropská centrální banka dle zdrojů agentury Bloomberg vyvíjí tlak na „vybrané banky“ směrem omezení variabilních složek bonusů zaměstnanců bank a omezení výplaty dividend. Dle zdrojů, obeznámených dle agentury Bloomberg se situací, se regulátor obává problémů či i pádů bank v souvislosti energetické krize a očekává prudký sestup ve vývoji evropské ekonomiky v příštím roce.

Dle zdrojů Bloomberg je tento rostoucí tlak odpovědí na zveřejněné „býčí“ scénáře ze strany bank UniCredit SpA, Commerzbank nebo Deutsche Bank. Tyto scénáře se dle zdrojů regulátorovi nelíbí co do nedostatečného zohlednění rostoucí inflace a úrokových sazeb směrem dopadu na vývoj ekonomiky a v rovině opatření bank co do nedostatečného akcentu na tvorbu rezerv na potenciální úvěrové ztráty. „Existuje určitá neochota na straně bank k seriózní diskusi s regulátorem,“ řekl dle Bloomberg Andrea Enria, šéf dozorčího orgánu ECB. Evropa dle jeho slov stojí rozsáhlým makroekonomických šokem, který je třeba brát s extrémní vážností a opatrností.

ECB již dříve vyslovila svou připravenost zasáhnout, pokud bude přesvědčena, že „záměry bank co do bonusů nejsou odpovídající hospodářským rizikům“. Omezení prosadila s ohledem na pandemii Covidu, následně přiměla několik bank včetně Deutsche Bank, UniCredit či BNP Paribas k omezení plánů bonusů pro rok 2020.

Mediální oddělení ECB bylo kontaktování s žádostí o komentář, která byla odmítnuta.

Dividendy svým objemem typicky přesahují efekt bonusů, o některých bank je to ale i naopak, zmiňuje Bloomberg s odkazem na Deutsche Bank. Tlak ECB přichází v momentě, kdy banky návazně na silné obchodní výsledky dodávají silné výsledky hospodaření. Řada bank je také ve fázi příslíbených kompenzací směrem k investorům právě po omezovaných covidových letech. Jak poznamenává agentura Bloomberg, pro samotnou ECB může nynější tvrdý přístup v těchto směrech vytvořit problém. Jak poznamenal Enria v jednom z posledních vyjádření, právě například varování ECB před prudkým růstem kreditního rizika v úvodu covidu bylo jedním z faktorů, které dramaticky na trzích posílily pesimismus.

ECB v covidovém roce 2020 uvalila na banky požadavek na prudké zvýšení rezerv, což zatlačilo na ziskovost bank v daném roce. Regulátor také uvalit de facto stopku na výplatu dividend i zpětné odkupy akcií, což strhlo tržní valuace obchodovaných bank. Samotná ECB za to sklidila širokou kritiku. Tato opatření ECB zvolna uvolňuje od roku 2021, avšak – jak nyní vidíme – obratem je nahrazuje tlak na „zodpovědný dopředu hledící přístup“, který míří na dividendy i bonusy.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688