Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  25.07.2022 09:22:09

Špatné výsledky Snap zatížily Nasdaq

Akciové indexy v USA se v pátek překlopily do záporných hodnot, výkonnost za celý týden byla jinak kladná, stejně jako za celý týden i v Evropě. Indexům v USA v pátek nepomohly výsledky majitele sociální sítě Snapchat, které poslaly akcie o 40% níže a způsobily poklesy v rámci technologického sektoru a zejména firem vydělávajících prodejem reklam včetně leaderů trhu Alphabet či Meta. Snap sice reportoval 18% růst počtu aktivních uživatelů nad odhady na 347 mil. a 13% meziroční růst tržeb, ten nicméně mírně zaostal za odhady a trh pak „vyděsilo“ téměř 3x zvýšení ztráty a stažení výhledu na třetí kvartál s komentářem managementu o rychle se zhoršujícím makro prostředím s tlakem na výdaje na reklamu. Příliš neoslňující výsledky zveřejnil i Twitter, jež také zmiňoval vliv zhoršeného makra na reklamní výdaje, akciím se přesto dařilo o poznání lépe, kdy se udržely mírně v plusu, vedle výsledků zde totiž také působí faktor E. Musk a přicházející soud s firmou ohledně zrušené nabídky převzetí z jeho strany za asi 54 USD/akcii.

Trh bude v tomto týdnu sledovat, zda se ponesou výsledky a výhled v podobných šlépějích i u zmíněného Alphabetu a Meta, jež jsou králi prodeje online reklam. Zde se přeci jen čeká větší odolnost prodeje reklam jako jádrových platforem pro oslovení zákazníků. Vedle toho budou později v týdnu reportovat výsledky i ostatní největší tech firmy jako Microsoft a Amazon a celkově se bude jednat o nejdůležitější týden výsledkové sezóny, jež může nastínit potenciál vývoje trhů na týdny dopředu. Firmy v indexu S&P500 zatím byly agregátně schopny reportovat výsledky mírně nad odhady bez výraznějšího snižování odhadů, což trh bude chtít vidět i zde, aby se potvrdila oprávněnost proběhlé růstové korekce o téměř 10% z nejnižších hodnot. Znatelnější zaostání za odhady a špatné výhledy by trh mohly na druhou stranu opět rychle směřovat k letošním minimům.

Vedle toho bude ve středu zveřejněno měnově-politické rozhodnutí FED, kde trh čeká zda centrální bankéři zvýší hlavní sazbu jako minule o 75bb na 2,5%, či zda je vyšší než očekávaná inflace za červen přiměje k rychlejšímu zvýšení sazeb. Sledován bude zejména také výhled bankéřů na budoucí úroveň sazeb potřebnou ke zkrocení inflaceKonkrétně dnes nás čekají data sledovaného německého Ifo indexuvýsledky například firem Philips, Whirpool, Ryanair a Logitech.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688