Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  29.06.2022 13:19:35

Středočeský kraj nechá zpracovat studii potenciálu rozvoje veřejné hromadné dopravy v okolí Prahy

Rada Středočeského kraje schválila na svém dnešním zasedání záměr vyhotovení technické studie potenciálu rozvoje systému veřejné hromadné dopravy v Pražské metropolitní oblasti. Studie pomůže stanovit a územně chránit případné potenciální koridory pro využití veřejnou hromadnou dopravou, které s ohledem na stále zvyšující zájem cestujících bude nutné v budoucnu pro případné uspokojení poptávky využít.

V rámci zadání bude zpracována takzvaná „Vyhledávací studie potenciálu veřejné hromadné dopravy v pražské metropolitní oblasti.“ Ta je následně rozdělena do dvou částí. V případě analytického oddílu se zaměří na revize stávajících a identifikace nových rozvojových území v pražské metropolitní oblasti, včetně využívání optimálních dopravních modelů pro zájmové území. Nedílnou součástí má být i prognóza dopravy, která zohlední předpokládaný rozvoj území či dopravní sítě. „Území pražské metropolitní oblasti je mnoho let rapidně urbanizováno. Je zde intenzivní tlak na rozvoj jak v oblasti rezidenční zástavby, tak v oblasti administrativy, výroby a logistiky. To na jedné straně vytváří zvýšené nároky na dopravní infrastrukturu, na druhou stranu jsou však bohužel vyčerpávány možnosti vložení nových dopravních koridorů pro veškeré druhy dopravy do území,“ vysvětluje náměstek pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Součástí studie bude také návrhový oddíl, ve kterém budou stanoveny parametry a ideový návrh nových potenciálních koridorů pro veřejnou dopravu a definice požadovaných podmínek pro maximalizaci dopravního významu veřejné hromadné dopravy. „Bude taktéž navrženo rozmístění dopravních bodů a doporučen návrh nových infrastrukturních prvků a staveb, přičemž všechna opatření budou navržena a kategorizována s ohledem na jejich účelnost, udržitelnost a univerzalitu jejich využití,“ vysvětluje náměstek pro veřejnou dopravu Petr Borecký.

Společně se studií bude doplněno také ekonomické hodnocení staveb tramvajových tratí. Týká se to zejména možného budoucího prodloužení tramvajové trati Kobylisy – Zdiby, která by se měla začít stavět po roce 2025. Pozornost tak bude věnována propojení terminálu SedlecOdolena Voda včetně ekonomického hodnocení varianty pro nekolejovou dopravu „BRT koridor“ a „Prodloužení TT terminálu SedlecLíbeznice - Měšice.“ Vedení tratě je nutné řešit již nyní, aby s ním obce počítaly při zapracování ve svých územních plánech.

Předpokládané náklady na realizaci studie jsou stanoveny na více než 6,5 milionů korun.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688