Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  16.06.2022 09:09:15

Měkké přistání Fedu může bolet - Ranní okénko

Dnes z Česka ceny výrobců za květen, z USA pak série dat týkající se nemovitostního trhu. Především se ale dále rozleží dojmy ze včerejšího zasedání Fedu, i narychlo svolané schůzky ECB. Fed zvýšil sazby o 75 bodů, představil zároveň cestu do restriktivního teritoria s finální sazbou těsně pod 4 %. ECB dohnala resty a oznámila to, co se od ní čekalo již před týdnem. V boji s možnou fragmentací na evropských dluhopisových trzích využije reinvestice prostředků plynoucích z pandemického balíčku nákupu aktiv. Zároveň se pokusí vymyslet nový nástroj pro „pomoc“ hluboce zadluženým státům. Průmysl v eurozóně skončil podle očekávání meziměsíčně těsně nad nulou, na americký maloobchod naopak dopadly vysoké ceny a ten si tak připsal nečekaný meziměsíční pokles.

Ceny českých výrobců rostly v květnu podle našeho odhadu meziročně o necelá 2 %, meziročně pak 27,6 %. Pokračovat by tak měly ve svižném tempu. Tlak přišel ze strany komodit, vysoké zůstávají ale i například ceny v logistice nebo u obalových materiálů.

Pohled zpět:
Včerejší zasedání Fedu bylo ostře sledované nejen kvůli tomu, jak vysoký hike americká centrální banka doručí, ale i kvůli výhledu na další změny sazeb. Co se týká prvního bodu, Fed po 25bodovém a 50bodovém zvýšení opět přiostřil tempo a sazby zdvihl hned o 75 bazických bodů. Základní sazbu tak dostal na úroveň 1,5-1,75 %. Tam ovšem jízda ani zdaleka nekončí a do konce roku Fed očekává posun na úroveň okolo 3,4 %. Přesun do restriktivního teritoria ukázal nejen dopředu hledící „dot-plot“, ale tuto potřebu zmínil hned několikrát na tiskové konferenci i sám předseda Powell. V souladu s restriktivní měnovou politikou došlo i k úpravě prognózy, která je méně optimistická ohledně měkkého přistání a po cestě směrem k normálu očekává menší turbulence. Původní představená prognóza odhadovala že letos poroste americká ekonomika o 2,8 %, v dalších dvou letech pak okolo 2 %. Nová prognóza vidí letošní růst na úrovni 1,7 %, posun nad 2 % pak v dalších letech neočekává. Ruku v ruce s tím vyrostla i předpověď ohledně nezaměstnanosti. Proti původní stabilitě na dnešní úrovni 3,5 %, očekává Fed postupný růst nezaměstnanosti v následujících 3 letech mírně nad 4 %. Celkově Fed ukázal 75bb hikem ochotu bojovat s inflací „za každou cenu“, trochu ale zneprůhlednil svoji další cestu. Před měsícem z úst předsedy Powella zaznělo, že na následujících zasedání nás čeká cesta 50bb hiků následovaných standardními zvýšeními. Nyní trh tápe, co čekat v červenci. Vzhledem k aktuálnímu jestřábímu naladění se ale další 75bb hike za aktuálních podmínek jeví jako nejpravděpodobnější možnost.

Nečekaně se včera sešli i zástupci ECB. Reagovali tak na rozšiřování spreadu mezi německým a italským bondem, který se dostal do úrovní okolo 250bb. Trh očekával, že na minulý týden proběhlém zasedání zazní, jak hodlá ECB fragmentaci adresovat. To se nestalo, a trh tak ve výsledku ECB donutil dalším výprodejem k vyjádření. Nepřišlo ovšem nic zvlášť překvapivého – členové rozhodli o cíleném reinvestování výnosů z programu PEPP, zároveň se zavázali urychlit práci na nástroji v boji proti fragmentaci trhu. Spread díky tomu mírně opadl, např. u 10letých bondů je ale stále v rizikové oblasti nad 200bb.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688