Tipy na zavařeniny z třešní a višní


zavařování višně v rosolu

S nástupem letních dnů a úrody na zahrádce se nabízí využít čas k zavařování

Nechte se inspirovat a zkuste některý z receptů na džemy, které v zimě jako když najdete. Višně v rosolu, Džem z jahod a třešní nebo Višňový džem s borůvkami a rybízem.

 

Višně v rosolu

Krásný babičkovský, nebo spíš prababičkovský recept! Pikantní višně se ještě trochu dokyselí rybízovou šťávou a vznikne nám hodně hustý kompot – až želé s kusy ovoce.

Co potřebujete:

500 g vypeckovaných višní, 200 g červeného rybízu, 250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta, trocha rumu (nemusí být)

Postup:

Nejprve je třeba odšťavnit rybíz. Višně poté smícháme se šťávou z rybízu a cukrem a několik minut necháme odležet. Potom vaříme 5 minut. Pro chuť je možné přidat i trochu rumu. Směs naplníme do sklenic, víčka i hrdla vydesinfikujeme, a uzavřeme. V tomto případě na druhu sklenic nezáleží – sterilovat musíme všechny. Stačí naplněné sklenice vařit alespoň 15 minut v hrnci, kde stojí do poloviny ponořené ve vodě. Po vychladnutí se ze šťávy stane třaslavý rosol.

 

Džem z jahod a třešní

Co potřebujete:

0,5 kg jahod, 0,5 kg vypeckovaných třešní, 1 balení JamFix 1:1 Labeta, kyselina citronová podle chuti, šťáva z půlky citronu, 800 g cukru

Postup :

Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem, přidáme šťávu z citronu, která dodá aroma, a na konec balíček JamFixu smíchaný s cukrem. Povaříme alespoň 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.

Višňový džem s borůvkami a rybízem

 Co potřebujete:

600 g višní, 300 g borůvek, 150 g červeného rybízu, 1000 g cukru, 1 a půl balíčku Ovocného pektinu Labeta

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Naše tipy

jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit

džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi

 

Zdroj: www.labeta



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření