Cianews.cz (ČIA)
Finance  |  06.04.2003 12:24:03

Ekonomické události týdne od 30. března do 5. dubna



V týdnu od 30. března do 5. dubna informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 30. března

BRNO - Brno nepřispěje na provoz letecké linky mezi Prahou a Brnem zajišťovaný Českými aeroliniemi. Městské zastupitelstvo při čtvrtečním mimořádném zasedání ani napodruhé neakceptovalo dotaci šest milionů korun z rozpočtu Statutárního města k nákupu sedačkové kapacity letadla pro provoz letecké linky podle letního letového řádu ČSA od 30. března do 25. října 2003. ČIA o tom informoval primátor Petr Duchoň.

pondělí 31. března

PRAHA - Fond národního majetku (FNM) hospodařil v loňském roce s přebytkem 8,8 miliardy korun. Podle auditovaných výsledků příjmy fondu činily 128,9 miliardy korun a výdaje 120,1 miliardy korun. Největší příjem v historii fondu přinesl prodej Transgasu a státních podílů v osmi plynárenských distribučních společnostech - celkem 124,5 miliardy korun.

PRAHA - Tiskárenský komplex, který komunistický režim postavil pro stranický list Rudé právo, zmizí z očí Pražanů. Rakouský developer S+B Plan & Bau se chystá na přestavbu celého bloku, který sahá z pražského Poříčí až k Masarykovu nádraží a ulici Na Florenci. Domy a pozemek donedávna patřily České typografii. Rakušané, kteří je koupili letos v únoru, se hodlají pustit do rozsáhlé přestavby za čtyři miliardy korun.

PRAHA - Investiční pobídky podle zákona číslo 72/2000 již získalo 107 zahraničních i domácích společností. Přislíbená výše investic dosahuje 3,275 miliardy dolarů a investoři by měly vytvořit 27,2 tisíce nových pracovních míst. Vyplývá to ze statistiky ministerstva průmyslu a obchodu o investičních pobídkách poskytnutých v období od července 2000 do února 2003.

PRAHA/OSTRAVA - Výstavbu dálnice D47 zajistí vláda vlastními silami. Na jednání se totiž rozhodla vypovědět smlouvu s Housing & Construction, která měla výstavbu dálnice původně realizovat. "Bude to rychlejší o jeden rok a levnější o jednu třetinu," uvedl dnes po jednání vlády ministr dopravy Milan Šimonovský. "Pokud nebude dokončena v této ceně a v tomto termínu, odevzdám klíče od ministerstva," dodal.

PRAHA/OSTRAVA - Za odstoupení od realizační smlouvy na výstavbu dálnice D47 zaplatí vláda projektové společnosti Housing & Construction smluvní pokutu ve výši 20 milionů eur (640 milionů korun). Tato částka by měla odpovídat nákladům, které Housing & Construction vynaložila na přípravu výstavby D47. Přesnou výši nákladů, a tedy i odškodnění, však určí audit.

úterý 1. dubna

PRAHA - Na speciální vinkulační účet zřízený u švédské pobočky významné banky složí Česká republika 354,656 milionu dolarů (10,391 miliardy korun). Vyplývá to z dohody, kterou podepsal v pondělí 31. března večer se zástupci společnosti CME ministr financí Bohuslav Sobotka. Tato částka bude na účtu blokovaná do doby, než švédský odvolací soud rozhodne o odvolání České republiky proti rozhodnutí arbitráže. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

PRAHA - Čistého zisku ve výši 30,466 miliardy korun dosáhly v loňském roce banky působící v České republice. Oproti roku 2001 to znamená nárůst o 13,5 miliardy. Zisk z finanční činnosti bank loni činil 92,907 miliardy korun, banky odvedly daň z příjmu ve výši 11,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo tiskové oddělení České národní banky.

PRAHA - Jedno ze svých tří letadel nemůže od minulého týdne používat cestovní kancelář Fischer. Celní správě totiž dluží přepravní Fischer Air několik stovek milionů korun, a tak celníci jedno z jejích letadel obstavili. S odkazem na zdroje blízké ministerstvu financí a na zdroj přímo z cestovní kanceláře Fischer o tom informoval deník Mladá fronta Dnes (MfD).

středa 2. dubna

PRAHA - Personální změny v čele akciové společnosti Českých drah, které vyvrcholily odvoláním prakticky celého bývalého vedení firmy v čele s generálním ředitelem Daliborem Zeleným, budou pokračovat. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského by Petr Kousal měl být pouze dočasným ředitelem, přičemž řádný má vyjít z výběrového řízení. "Potřebovali jsme rychle vyměnit bývalé vedení, výběrové řízení na nového ředitele by ale určitě mělo proběhnout," řekl na setkání s novináři ministr dopravy Milan Šimonovský.

PRAHA - Celkem 2,36 miliardy korun vydal nebo přislíbil vydat od ledna 1998 do konce roku 2002 stát na podporu vzniku průmyslových zón. Z toho 1,29 miliardy korun připadá na přípravu výstavby automobilky Toyota Peugeot Citroen Automobil Czech (TPCA) v Kolíně. Vyplývá to z přehledu, který zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

PRAHA - Zdražení dálničních známek hodlá od příštího roku prosadit ministerstvo dopravy. Cena známky pro vozidla do 3,5 tuny by se měla zvýšit o 100 korun. Dálniční známky pro těžší vozidla pak podraží až o několik tisíc korun. "Ceny se již několik let neměnily a náklady na údržbu silnic stále rostou," řekl na dotaz ČIA ministr dopravy Milan Šimonovský.

OSTRAVA/PRAHA - Stížnost na postup správce konkurzní podstaty Daniela Thonata podalo spolu s návrhem na vydání opravného usnesení představenstvo Union banky (UB). To také zpochybňuje pravost notářského zápisu z valné hromady UB, na které bylo změněno sídlo a banka byla přejmenována na Českou revitalizační. ČIA o tom informoval člen představenstva banky Petr Votoupal.

PRAHA - S náhradou za vyvlastněný pozemek nebo stavbu ve výši tržní ceny počítá návrh vyvlastňovacího zákona, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Návrh také stanoví účel vyvlastnění a způsob prokazování veřejného zájmu. Na tiskové konferenci o tom informovala ředitelka odboru stavebního řádu MMR Václava Koukalová.

čtvrtek 3. dubna

PRAHA - Vstup České republiky do Evropské unie může zdražit provoz motorových vozidel. Připouští to alespoň mluvčí ministerstva financí Eva Nováková. Podle vládou schválené euronovely zákona o povinném ručení vzrostou minimální limity pojistného plnění. Zatímco nyní uzavírá motorista pojistku, která kryje škody na majetku nejméně do pěti milionů a na životech a zdraví alespoň do 18 milionů korun, po přijetí novely se tyto limity zvýší na 18 a 35 milionů korun.

PRAHA - Stát chce podpořit podnikatele, aby nabízeli více pracovních míst. Zvýhodnit hodlá hlavně ty oblasti, kde nezaměstnanost překračuje 14 procent, což jsou severní Morava a severní Čechy. "Investoři například dostanou více peněz, pokud dají práci člověku z řad nezaměstnaných," uvedl úředník ministerstva práce a sociálních věcí, který na návrhu pracoval.

PRAHA - Změnit podmínky výběrů z bankomatů a používání platební karty se rozhodla Česká spořitelna (ČS). Od začátku dubna tak banka umožní u elektronických platebních karet jednodenní hotovostní výběr v maximální výši 15 tisíc korun, pětidenní bezhotovostní operace budou omezeny na 30 tisíc korun. Zákazník spořitelny má možnost si limit v omezené míře upravit. Na tiskové konferenci o tom informoval ředitel Kartového centra ČS Miroslav Křečan.

PRAHA - Nový generální ředitel největší tuzemské telekomunikační společnosti, Českého Telecomu, by měl být zvolen na mimořádném jednání představenstva v pondělí 7. dubna. Předpokládá to alespoň ministr informatiky Vladimír Mlynář, do jehož kompetence Český Telecom spadá. "Snažíme se vybrat management tak, aby se Telecom začal chovat skutečně tržně," uvedl na setkání s novináři Mlynář.

pátek 4. dubna

PRAHA - Žalobu na postup, který vedl k vyhlášení konkurzu na Union banku, podala Česká národní banka (ČNB). Centrální banka nezpochybňuje samotné vyhlášení konkurzu, ale zdají se jí podivné okolnosti, za kterých k němu došlo. "ČNB podala Krajskému soudu v Ústí nad Labem žalobu proti neplatnosti usnesení mimořádné valné hromady Union banky," uvedla tisková mluvčí banky Alice Frišaufová.

PRAHA - Zhruba 900 tisíc lidí uzavřelo v loňském roce smlouvu o cestovním zdravotním připojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ve srovnání s rokem 2001 to představuje pokles o 50 tisíc smluv. VZP loni na pojistném plnění vyplatila přes 89 milionů korun, což je meziročně o 6,7 milionu korun méně. Na tiskové konferenci o tom informoval tiskový mluvčí pojišťovny Jiří Suttner.

PRAHA - Cena samotné výstavby dálnice D 47 bude podle Housing & Construction (H&C) nakonec vyšší než v současnosti uvádí vláda. Vláda počítá s náklady na výstavbu dálnice ve výši 47,6 miliardy korun. "Máme informaci, že lidé z českých projekčních ústavů předložili odhad rozpočtu ve výši 52 miliard korun," uvedla v prohlášení H&C, které ČIA poskytla mediální agentura Donath-Burson-Marsteller.

sobota 5. dubna

PRAHA - O více než 350 milionů korun přijde zřejmě soukromá televize Nova. Touto částkou totiž jejím akcionářům - MEF Holdingu - přispívá na provoz státem vlastněná Sokolovská uhelná společnost. Státní Fond národního majetku (FNM) na žádost ministra financí Bohuslava Sobotky požaduje, aby jím kontrolovaná společnost urychleně stáhla peníze, které televize používá k financování.

PRAHA - Finanční soběstačnost pražské zoologické zahrady se v poslední době zvýšila na 40 procent. "Ještě v roce 1998 dosahovala pouhých 15 procent a potřeba dotací od hlavního města se do tohoto roku každoročně zvyšovala o 10 až 15 milionů korun," informoval ČIA ředitel ZOO Praha Petr Fejk.

-joh- -ph




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688