Export (export.cz)
Ze světa  |  14.03.2022 10:52:48

Magdeburg je favoritem pro výstavbu Gigafactory na mikročipy

MAGDEBURG JE FAVORITEM PRO VÝSTAVBU GIGAFACTORY NA MIKROČIPY

Americký výrobce čipů Intel finalizuje výběrové řízení na určení místa, kde vznikne výrobna mikročipů o velikosti 500 fotbalových hřišť s 20 000 pracovními místy a vkladem do výstavby ve výši 80 miliard eur. Nejvíce šancí na úspěch má sasko-anhaltské hlavní město Magdeburg, těsně v závěsu jsou Drážďany. V obou dvou variantách by měli zbystřit čeští subdodavatelé – brzy po oznámení výsledku soutěže o lokaci továrny se začnou tvořit řetězce možných dodavatelů.

Město Magdeburg, ležící na Labi, bylo v 19. a 20. století centrem německého strojírenského průmyslu. To už dnes neplatí. Gigatovárna na mikročipy by byla velkou příležitostí pro město, ale i například potenciální české subdodavatele. Foto: Shutterstock

Čipy jsou strategickým zbožím, jehož nedostatek může zásadně ovlivnit všechny oblasti průmyslu a života. V nedávné době zažil (nejen) evropský průmysl výpadek dodávek mikročipů a obnažila se esenciální nutnost odpoutat se od závislosti na asijských výrobcích této cenné komodity. Bezodkladné zahájení výstavby velkotováren na sofistikované modely čipů přímo v Evropě je zásadní.

PLÁNY TOVÁREN PO CELÉM SVĚTĚ

Americká společnost Intel je na tomto poli dlouhodobým a zavedeným lídrem, aktuální konkurenční střet s tchaj-wanským TSMC však přiměl Intel k zásadnímu rozhodnutí – pustit se do výstavby velkých továren na mikročipy po celém světě. Cenové náklady na zřízení výroben v Evropě jsou nicméně o 30 – 40 procent vyšší než v Asii. Evropská komise proto signalizovala přidělení až 30 miliard eur těm členským státům, které se do podpory výroby zapojí.

Město Magdeburg, ležící na Labi, bylo v 19. a 20. století centrem německého strojírenského průmyslu. Důsledkem druhé světové války a následného připojení Saska-Anhaltska k východnímu bloku se strojírenská tradice Magdeburgu zbortila a k jejímu obnovení a návratu města mezi významné průmyslové oblasti Německa již nikdy nedošlo.

MOŽNÁ SENZACE I LÁKADLO

Usídlení mikročipového mamuta v Magdeburgu by bylo pro region absolutní senzací. Stalo by se i velkým lákadlem pro české firmy v oboru. Ačkoliv je jisté, že společnost Intel se dobře vyzná ve formování nových dodavatelských sítí a bude vědět, co potřebuje, město Magdeburg a celé Sasko-Anhaltsko je v oblasti výroby mikročipů nováčkem a nemá vybudovaná schémata poskytovatelů subdodávek, osvědčené a prověřené řetězce kooperujících společností. Na okamžik se tak otevře prostor pro všechny zájemce, kteří budou schopni ve správný  moment rychle zareagovat na nyní již předvídatelnou nabídku spolupráce.

Drážďany nejsou oproti Magdeburgu v oblasti výroby mikročipů žádným benjamínkem, v současnosti zde již čtyři výrobci mikročipů působí. Proti volbě Drážďan jako budoucího hlavního sídla velkokapacitní továrny Intel však mluví obecný nárok na vyšší průměrnou mzdu budoucích zaměstnanců, než se předpokládá v oblasti Saska-Anhaltska, a také údajná neochota drážďanského primátora zajistit dostatečně rozlehlé pozemky (500 hektarů) na výstavbu výrobních hal.

Lenka Konšelová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Drážďanech


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688