Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  09.03.2022 10:12:10

Dopady ukrajinské krize mohou ekonomiku ČR letos zasáhnout velmi tvrdě. ČNB bude ve složité situaci


Včera jsme v rámci Měsíční predikce vydali aktualizovanou prognózu pro českou ekonomiku. Významně dolů posouváme prognózu HDP pro letošní rok a inflaci naopak významně nahoru. Celkově mohou dopady ruské invaze na Ukrajinu na českou ekonomiku dopadnout v letošním roce velmi tvrdě, když aktuální data naznačují stagflaci. Příští rok by ale mělo dojít k významnému zlepšení. Také ze střednědobého pohledu jsme ohledně české ekonomiky optimističtí. 

Růst HDP může být letos velmi významně zasažen, a to souběhem řady faktorů. Zaprvé to bude pokles exportů do Ruska, Běloruska a Ukrajiny, a to jak přímo, tak i přes vývoz mezispotřeby do Německa. Zadruhé českou ekonomiku negativně ovlivní problémy s dovozy různých surovin a komponent z Ukrajiny a Ruska (železná ruda, kovy nebo komponenty pro autoprůmysl) a řada sektorů tak může mít problém buď s dočasným nedostatkem anebo dalším nárůstem výrobních cen. Vedle toho budou investice firem negativně ovlivněny nejistotou a vysokými sazbami ČNB. A spotřeba domácností bude tlumena poklesem reálných mezd z důvodu vysoké inflace.



Vrchol inflace by mohl být v květnu s hodnotou mírně přes 12 % a v celém letošním roce by pak inflace mohla přesáhnout 10 %. Za dalším nárůstem inflačních tlaků budou stát především energie, pohonné hmoty a potraviny, tedy převážně nabídkové faktory. Tyto vlivy se ale projeví i v dalším nárůstu cen zboží a služeb, když firmy a podnikatelé budou muset přenést vyšší náklady do koncových cen. Proto půjde nahoru i jádrová inflace.

Trh práce se zhorší především přes mzdový vývoj, když pokles reálných mezd (nominální mzdy očištěné o inflaci) dosáhne zhruba 4 %. Naopak míra nezaměstnanosti zůstane nízká a bude se zvyšovat jen pomalu. To bude souviset i s tím, že aktuálně mají firmy dostatek zakázek, když část z nich musely kvůli nedostatku pracovníků v minulých měsících odmítat. Proto výpadek části zakázek může být nahrazen jinými s jen mírnými dopady do zaměstnanosti.

Korunu posouváme na slabší hodnoty oproti naší prognóze, ale další výraznější oslabení nečekáme. Trhy by se postupně mohly stabilizovat (pokud nedojde k další eskalaci) a navíc ČNB vzhledem k vysokému objemu devizových rezerv, které má z dob kurzového závazku, může být při intervencích značně úspěšná.

ČNB bude ve složité situaci s vysokou inflací na straně jedné a s nízkým růstem HDP na straně druhé. Pravděpodobnost březnového zvýšení sazeb vidíme blízko 50 %, ale celkově se velmi mírně kloníme k tomu, že by sazby již zvýšeny být nemusely, protože to inflaci nevyřeší a jen by zesílil negativní šok na investice. Minimálně část bankovní rady ale další růst sazeb naznačuje. Oproti naší minulé predikci ale posouváme začátek snižovaní sazeb z letošního srpna na příští únor, a to kvůli vyšší inflaci.

Jiří Polanský  

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688