plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  18.02.2022 00:00:00

Plzeň :Vladimír Chuchler se rozloučil se sociálními službami. Novým ředitelem Městského ústavu sociálních služeb se stal František Šampalík

Vladimír Chuchler se rozloučil se sociálními službami. Novým ředitelem Městského ústavu sociálních služeb se stal František Šampalík

Ředitel Městského ústavu sociálních služeb (MÚSS) města Plzně Vladimír Chuchler opustil po osmnácti letech svou funkci. Rada města Plzně rozhodla o jmenování nového ředitele, kterým je od 11. února 2022 František Šampalík, jenž je dlouholetým pracovníkem MÚSS.

foto: M. Pecuch

foto: M. Pecuch

Pod vedením Vladimíra Chuchlera se MÚSS stal organizací, která má registrované čtyři pobytové služby (tři domovy se zvláštním režimem – Čtyřlístek, Sněženka a Petrklíč, jeden domov pro osoby se zdravotním postižením Nováček), dále provozuje denní stacionář Jitřenka a pečovatelskou službu. Celkový počet lůžek je 454, terénní služba se ročně pravidelně stará o 1200 Plzeňanů. Zaměstnanců je 329, rozpočet ústavu ročně činí cca 300 milionů korun.

Vladimír Chuchler:

Jaká byla vaše cesta do sociálních služeb?

Čtyři roky před tím, než jsem nastoupil do MÚSS, jsem dělal ředitele Sociálního a zdravotního centra Letiny, do té doby jsem se v oblasti sociálních služeb nepohyboval.

Co rozhodlo o tom, že jste u sociálních služeb zůstal 22 let?

To vím naprosto přesně. Poprvé jsem do Letin přijel 26. února 2000, bylo šedivo a ošklivo. Dal jsem si věci do kanceláře a šel si projít zařízení, v němž pečují především o klienty v posledních stádiích Alzheimerovy choroby. V té chvíli jsem měl pocit, že pracovat v takovémto zařízení nezvládnu. Těžká deprese. Odjel jsem do Blovic, koupil si banán, byl jsem opřený o auto, jedl jsem banán a říkal si, že se tam v životě nevrátím. Když jsem se ale druhý den ráno probouzel, uvědomil jsem si, že to ale byla hodně ‚blbá‘ reakce, protože kdyby se něco stalo s mami nebo tatím, tedy s mými rodiči, tak budu rád, když někde bude dobré zařízení, kde se o ně postarají. Vždyť já musím do práce, manželka musí do práce, brácha musí do práce, švagrová musí do práce… Je potřeba, aby takovéto sociální služby byly a aby byly přívětivé. Proto jsem v oblasti sociálních služeb zůstal, začalo mne to bavit, měl jsem náplň a cíl.

Vnímáte tedy sociální službu jako službu, která je poskytována nejen lidem s hendikepem, ale pomáhá i jejich rodinám?

Ano, tak by to mělo být a tak to vnímá většina poskytovatelů sociálních služeb. My například díky tomu, že máme také pečovatelskou službu, jsme schopni obsluhovat i obyvatele Plzně s vysokým stupněm závislosti, kteří tak mohou být mezi svými blízkými ve svých domovech, a zároveň tak ulehčujeme péči o ně celé jejich rodině.

A co je podle vás nejdůležitější ve vztahu ke klientům, kteří využívají pobytových zařízení?

Vždycky jsem našim kuchařům říkal: ‚Podívejte se, naši klienti žijí od snídaně do oběda a od oběda do večeře, a když to jídlo zkazíte, tak jim zkazíte celý den.‘ Pochopitelně se snažíme čas mezi jídly vyplnit a připravujeme volnočasové aktivity. Jenže když nás postihla koronavirová pandemie, tak tohle padlo. Chyběla mezihra, a to pro naše klienty i personál bylo hodně těžké, protože našim klientům chyběla náplň, vše je pak míň bavilo.

Zvládl jste vést organizaci ve velmi těžké době koronavirové krize, proč jste se rozhodl odejít právě nyní?

Člověk má odejít, když je ještě na vrcholu a když začne cítit, že už tomu nemá víc co dát, pak je řada na tom, aby to převzali mladí.

Jaké máte plány?

Jednoduché: brdské lesy, vnoučci, zahrádka, a pokud mě kamarádi vezmou, tak myslivost. Slíbil jsem ale, že svému nástupci budu ještě nějakou dobu k dispozici, abych mu mohl v jeho začátcích pomoci.

A na závěr jsem se chtěla zeptat, zda pro ty, s nimiž jste spolupracoval, máte nějaký vzkaz?
Děkuji všem, kteří mě během oněch 18 let, kdy jsem byl ve funkci ředitele MÚSS, podporovali, spolupracovali se mnou a pomáhali mi. Vím, nebylo to se mnou vždy lehké, a proto si jejich pomoci i přístupu velice cením. Svému nástupci Františku Šampalíkovi i celému MÚSS přeji jen samé spokojené uživatele a jejich blízké, kteří dokáží ocenit pomoc druhého a nevidí v poskytovateli sociální či zdravotní služby pouze prostředek ke zvýšení vlastního ega. Věřím, že bude mít skvělé kolegy a minimálně takovou podporu ze strany zřizovatele, jímž je město Plzeň, jaké se dostávalo mé osobě. Děkuji městu Plzni za dlouholetou skvělou spolupráci i za to, že jsem zde jakožto ‚Neplzeňák‘ mohl po tak dlouhou dobu pracovat. Přeji Plzni statisíce spokojených občanů i návštěvníků. Poznal jsem v tomto překrásném městě báječné lidi, kteří mi zůstanou v paměti hluboce zapsáni a na které budu velmi rád, často a s dojetím vzpomínat. Plzeň tak bude i nadále mojí ‚srdeční záležitostí‘.

František Šampalík: Jsem rád, když mám zpětnou vazbu

Nový ředitel MÚSS František Šampalík má s prací v MÚSS mnohaleté zkušenosti. V roce 2008 ve svých šestadvaceti letech nastoupil na pozici vedoucího provozního útvaru vývařovna. „A tam se docela krásně ukázalo to, co už Vladimír Chuchler říkal v rozhovoru, že našim klientům můžeme dobrým jídlem udělat radost. Když jim chutnalo, ocenili to a já měl hned zpětnou vazbu a to mě bavilo a těšilo,“ zavzpomínal František Šampalík.

V roce 2016 nastoupil na pozici vedoucího Útvaru správy a majetku MÚSS a stal se zodpovědným za tvorbu strategických investičních plánů a jejich plnění, dále za veřejné zakázky organizace a také zastupoval v případě nepřítomnosti ředitele. „Samozřejmě, že ve chvíli, kdy přebírám vedení tak rozsáhlé organizace, která zajišťuje sociální služby na území města Plzně, mám rozporuplné pocity. Vše probíhalo a probíhá v koordinaci s Vladimírem Chuchlerem. Už od přelomu roku se učím, co vše ředitelování obnáší. Věřím ale, že díky tomu, že v MÚSS už čtrnáct let pracuji, tak znám tuto organizaci a její chod, vím, co všechno musejí její zaměstnanci zvládnout a zajistit. Chci udržet kontinuitu toho, co zde vybudoval můj předchůdce,“ řekl František Šampalík. „Přihlásil jsem se do výběrového řízení proto, že mě lákalo pokračovat v tom, co tady Vladimír Chuchler odvedl. Je to velmi solidně nastavená práce v oblasti sociálních služeb a také se mně na této práci líbí právě ona zpětná vazba, které se nám dostává od našich klientů a jejich rodin,“ dodal.

MÚSS města Plzně

  • Je příspěvkovou organizací města Plzně. Hlavním posláním a cílem je zlepšení nebo alespoň zachování soběstačnosti příjemců sociální služby, rozvíjení jejich schopností a snížení sociálních a zdravotních rizik u uživatelů a snaha co nejdéle udržet soběstačnost klientů v základních oblastech života.
  • Poskytuje pobytové služby pro seniory v Domově se zvláštním režimem Sněženka (Klatovská), Domově se zvláštním režimem Čtyřlístek (Kotíkovská), Domově se zvláštním režimem Petrklíč (Západní). Dále poskytuje služby pro osoby se zdravotním postižením v Domově pro osoby se zdravotním postižením Nováček (Rabštejnská), dále ambulantní služby Denního stacionáře Jitřenka (Zábělská) a terénní služby seniorům, rodinám s dětmi, osobám se zdravotním postižením – Pečovatelská služba je členěna dle územních okrsků.
  • Na webu www.muss.plzen.eu jsou uvedeny veškeré informace včetně žádostí a pravidel pro jejich vyplnění, evidenci a vyřizování.

Text: Hana Josefová


 

Zveřejněno: 18. 2. 2022, Adriana Jarošová


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688