Export (export.cz)
Ze světa  |  07.02.2022 08:05:32

JORDÁNSKO REKORDNĚ NAVYŠUJE PODPORU TURISMU (7.2.2022)

JORDÁNSKO REKORDNĚ NAVYŠUJE PODPORU TURISMU

Nová strategie cestovního ruchu, nedávno schválená jordánskou vládou, bude jen v roce 2022 dotována částkou v přepočtu vyšší než 2,5 miliardy korun. Jedním z konkrétních cílů je do roku 2025 přilákat nejméně 5,5 milionu turistů ročně, což by znamenalo alespoň návrat k úrovni z roku 2019.

Skalní město Petra. Foto: Shutterstock

Navýšení podílu evropských turistů je jednou z priorit, značná část zmíněných peněz by proto měla směřovat na další posílení nízkonákladové osobní letecké dopravy převážně z Evropy do hlavního města Ammánu i rudomořského letoviska Aqaba. V roce 2019 se evropští návštěvníci podíleli na příjmech z cestovního ruchu 12 procenty, zatímco arabští klienti včetně místních Jordánců přinesli dle oficiálních údajů 73 procent. To je ale způsobeno především velkou popularitou Jordánska v rámci blízkovýchodního regionu v oblasti zdravotnického turismu, jehož podíl na celkových příjmech z cestovního ruchu zatím stále převažuje.

POBÍDKY K OPAKOVANÝM POBYTŮM

Jordánsko chce pomocí nové strategie mimo jiné přesvědčit turisty k opakovaným i dlouhodobějším pobytům, nejen ke krátkým návštěvám nejznámějších památek. To znamená nejen pracovat na zviditelnění dalších turisticky zajímavých míst Jordánska, ale také podstatně modernizovat nyní velmi nedostatečnou infrastrukturu. Kromě Ammánu, Petry a přímořských letovisek nejsou k dispozici přiměřené ubytovací kapacity, chybí i spolehlivá, častá, bezpečná a cenově dostupná doprava mezi jednotlivými lokacemi.

V Jordánsku se přitom nachází nejen Mrtvé moře, ale také zatím hlavně potápěči ceněný Akabský záliv u Rudého moře. Kromě ikonického skalního města Petry mohou turisté navštívit dobře zachovalá antická města, pouštní zámky nebo středověké křižácké hrady. Světovou proslulost, mimo jiné i díky popularitě mezi filmovými produkcemi, získalo unikátní pouštní území Wadi Rum. Jordánsko ale nabízí mnoho dalších atraktivních přírodních cílů, a to i pro náročné outdoorové aktivity v horských oblastech, včetně několika přírodních rezervací. Úspěch by mohla přinést i účinnější propagace pozoruhodných raně křesťanských památek a míst, kde se odehrávaly známé biblické příběhy.

VÝZNAM PRO CELOU EKONOMIKU

Jordánsko by s novou strategií mělo cestovnímu ruchu konečně poskytnout podporu adekvátní roli, kterou má v rámci jeho ekonomiky. Závisí na něm řada dalších odvětví nejen v oblasti služeb, generuje největší počet pracovních míst a je téměř výhradním zdrojem příjmů některých tradičních komunit. V posledním roce před pandemií přinesl přes 4 miliardy jordánských dinárů (cca 127 miliardy korun), což znamenalo 13 % HDP. Potenciál Jordánska být atraktivní turistickou destinací je však bezpochyby úplně někde jinde. Pouhá obnova pandemií těžce postiženého sektoru proto nestačí. A i když finanční podpora plánovaná na rok 2022 je sedminásobkem předchozí nejvyšší částky, jen peníze situaci nezmění.

Součástí nové strategie jsou kromě volání po účinné marketingové kampani i návrhy na potřebné legislativní úpravy. To znamená především odlehčit neúměrnou regulaci odvětví cestovního ruchu a byrokracii s ním spojenou – od usnadnění podnikání v této oblasti obecně (například snížení množství potřebných licencí) po celkové otevření sektoru i pro zahraniční, především nearabské investory, kteří jsou zatím pro vstup na tento segment trhu limitováni řadou omezení či přímo zákazů. To by výrazně rozšířilo příležitosti pro české firmy, jak přímo v oboru cestovního ruchu, tak i ty, které jsou schopné se uplatnit v oblasti budování potřebné infrastruktury.

Zuzana Benešová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Ammánu

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

The post JORDÁNSKO REKORDNĚ NAVYŠUJE PODPORU TURISMU appeared first on MZV.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)

Přečtěte si také:

07.02.2022Denní finanční zpravodaj (7.2.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688