Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.02.2022 10:55:07

Komoditní příběh bude uvadat, Fed zvedne sazby třikrát, lépe si povedou cyklické, hodnotové a neamerické akcie, předvídá Mahajan

Podle Bloombergu nyní trhy očekávají až pětinásobné zvýšení sazeb v USA v letošním roce. O svém výhledu tu hovořila Mona Mahajan ze společnosti Edward Jones. Ta míní, že trhy už odvedly část práce za Fed v tom smyslu, že výnosy obligací se již posunuly znatelně nahoru bez toho, aby centrální banka skutečně udělala nějaký krok.

Strategička připomněla, že trh práce nemá velké rezervy a inflace se drží vysoko, Fed tak podle ní bude jednat rychle. To by konkrétně mělo znamenat zvedání sazeb o 25 bazických bodů každé další čtvrtletí. Pak ale může zastavit a hodnotit, jaký je ekonomický vývoj a situace na trzích včetně rizikových spreadů. Teprve na základě toho se pak rozhodne, zda ještě zrychlí tempo utahování své politiky či zda se přikloní opačným směrem.

Podle strategičky budou mít rostoucí sazby větší dopad na valuace některých částí akciového trhu než na reálnou ekonomiku. Mělo by se jednat o „spekulativnější“ akcie a sektory s vyššími valuacemi. Lépe by si měly vést sektory, které by mohly těžit z ekonomického oživení. Mahajan vidí hodnotu v cyklické části trhu včetně finančních titulů, které by měly z vyšších sazeb těžit přímo.

Pozitivní by mohl být vývoj i u průmyslových podniků včetně těch, které jsou provázány s leteckou dopravou. Ta by totiž měla těžit z dalšího otevírání ekonomiky. K tomu vidí strategička potenciál u akcií mimo americké trhy. Obecně pak hledá spíše společnosti, které mají silnou rozvahu a pozici na trhu a generují pozitivní cash flow. Dalšími zajímavými tématy jsou podle ní rostoucí objem plateb odrážející vyšší výdaje domácností a vyšší investice firemního sektoru. A v neposlední řadě polovodiče.

U komodit strategička nečeká tak prudké posilování jejich cen, k jakému v některých oblastech došlo v roce 2021. Ropa si totiž připsala asi 50 % zisky, letos už 15 – 20 %, ale Mahajan míní, že po zbytek roku již tomu tak nebude a situace se uklidní. Přispět by k tomu měly i polevující inflační tlaky ve druhé polovině roku a celkově pak bude „komoditní příběh“ podle strategičky postupně uvadat. Mahajan na závěr rozhovoru shrnula, že v první polovině roku by na akciích měly získávat cykličtější sektory a akcie a tituly hodnotové. Tématu výkonů hodnotových a růstových akcií se v následujícím grafu věnuje i Goldman Sachs:

1

Zdroj: Twitter

Podle obrázku vykazuje návratnost růstových akcií relativně k návratnosti hodnotových akcií znatelnou korelaci s reálnými výnosy desetiletých vládních obligací. Jelikož pak tyto výnosy v posledních týdnech rostou (v grafu je obrácené měřítko), růst relativně k hodnotě ztrácí.

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688