Redakce (Kurzy.cz)
Podnikání  |  07.01.2022 15:25:24

ÚOHS: Společnost Garland poškozovala spotřebitele, hrozí jí pokuta téměř 100 mil. Kč


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím společnosti GARLAND distributor, s.r.o., pokutu ve výši 96 751 000 za vertikální dohody o určování cen pro další prodej. Jedná se o historicky nejvyšší pokutu uloženou za tento typ protisoutěžního jednání. Rozhodnutí není pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Soutěžitel GARLAND se podle prvostupňového rozhodnutí ÚOHS dopustil přestupku tím, že v období nejméně od 18. 6. 2013 do 6. 6. 2019, tedy téměř 6 let uzavíral a plnil se svými odběrateli zakázané dohody o přímém určení cenpro další prodej. Cílem těchto dohod bylo vyloučení hospodářské soutěže mezi distributory společnosti GARLAND na trzích zahradní techniky, zahradního vybavení a nářadí pro domácí (hobby) použití na území České republiky. ÚOHS plnění uvedených dohod zakázal a uložil společnosti GARLAND pokutu ve výši téměř 97 milionů korun. Současně jí bylo uloženo, aby všechny své odběratele informovala o zákazu a neplatnosti uvedených dohod.

Společnost GARLAND tímto jednáním vědomě potlačovala konkurenci na horizontální úrovni mezi maloobchodními prodejci jí dodávaného zboží. Ti proto nemohli nabízet uvedené zboží koncovým spotřebitelům za ceny nižší, než které společnost GARLAND stanovila. Společnost GARLAND uzavírání cenových dohod sama iniciovala, trvala na jejich dodržování, které vymáhala pod hrozbou sankce, která spočívala např. v blokaci účtu odběratele v objednávkovém systému. Vynucovaní cenových dohod soutěžitelem GARLAND vedlo i k tomu, že odběratelé sami kontrolovali nedodržování stanovených maloobchodních cen jinými odběrateli (jejich konkurenty) a žádali společnost GARLAND o nápravu, tj. zajištění jednotných (vyšších) maloobchodních cen.

V důsledku tohoto jednání společnosti GARLAND došlo k narušení hospodářské soutěže spočívající ve vyloučení cenové soutěže mezi prodejci, udržování vyšší cenové hladiny jí distribuovaného zboží, a to jednoznačně v neprospěch koncových spotřebitelů. 

 

Tiskové oddělení ÚOHS

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688