Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.12.2021 12:22:19

IPO zažily rekordní rok. Teď se ale akcie z nich zběsile prodávají

Letošní rok byl z hlediska nových primárních veřejných úpisů rekordní. Z tradičních úpisů akcií si firmy letos odnesly nejvíc peněz v historii. To ale není jediná pravda. Dvě třetiny firem, které letos v USA vstoupily na burzy, se aktuálně obchodují pod svými cenami z IPO, napsal list The Wall Street Journal.

Na vyšponovaných valuacích na trzích chtěli letos vydělat zakladatelé start-upů a vstupní investoři. V prvních osmi měsících roku se akcie z IPO zvedaly a v listopadu se letošní třída IPO obchodovala v průměru o 12 procent výše, ukazují data společnosti Dealogic. Do konce prosince se obchodovaly 9 % pod svou cenou z IPO.

U akcií z primárních úpisů probíhá výprodej, konstatuje list The Wall Street Journal. Investoři se obávají, že zvyšování úrokových sazeb, které je pro příští rok na obzoru, by mohlo podkopat zájem o rizikovější aktiva. Skoro dvě ze tří akcií, se kterými se letos v USA začalo veřejně obchodovat, se tak nyní obchodují pod svojí cenou z IPO.

Jak šel rok s IPO

Letošek přitom pro primární úpisy začal nadějně. Do poloviny března se nad nabídkovou cenou obchodovaly více než dvě z každých třech IPO. Ergo velká návratnost pro investory. V květnu však došlo ke škobrtnutí. Krátce před debutem švédského výrobce ovesného mléka Oatly získal navrch počet klesajících akcií z IPO. Pak se trh znovu rozběhl. Během prvních dní po primárním úpisu tak rostly třeba akcie čínské mutace Uberu, společnosti Didi Global, i když tu pak čínské úřady, překvapené úspěchem listingu, potrestaly omezením růstu jejích uživatelů.

Počátkem srpna trh začal ochlazovat, i když akcie obchodí aplikace Robinhood se nad cenu z napjatě očekávané IPO ještě dokázaly zvednout o 17 procent. Teď už se ale obchodují hluboko pod ní, zhruba kolem 18 dolarů. Největší americkou IPO od roku 2014 byl listopadový úpis akcií společnosti Rivian Automotive. Investoři byli tak natěšení, že akcie při debutu vystřelily nahoru.

Pokles cen akcií letos listovaných firem nabral na obrátkách až závěrem roku, když předseda americké centrální banky Jerome Powell přišel s návrhem rychlejšího odebírání podpory americké ekonomice. Pod nabídkovými cenami se k 23. prosinci obchodovaly akcie firem Oatly, Didi i Robinhood. Rivian zůstal nad ní, na svoje maxima už se ale díval zdola.

Investoři vidí dva hlavní důvody tohoto sesunu v letošním finiši. Jedním jsou kroky centrální bank, které se na pozadí narůstající inflace chystají zvedat úrokové sazby. To si už vyžádalo široký výprodej technologických akcií. K přitažlivosti IPO totiž přispívá vidina velkých zisků v budoucnosti. Vyšší úrokové sazby ale mohou zamávat výpočtem nákladů obětované příležitosti u investorů, kteří sázejí na zisky růstových firem ve vzdálenější budoucnosti. Když jsou sazby blízko nuly, může dávat větší smysl platit prémii za potenciál velké budoucí návratnosti. Když ale sazby rostou, je už tento předpoklad lákavý méně.

Další brzdou letošní výkonnosti IPO byla záplava primárních úpisů na trhu , což zvedlo zájem i účast individuálních investorů. Správce fondů a analytiky letos zavalilo na 400 tradičních IPO - spolu s dalšími 600 debuty, které iniciovaly firmy typu SPAC. A jak upozorňuje Denny Fish z Janus Henderson, rekordní počet IPO je možná dobrý pro bankéře, investor si v něm ale musí počínat velice opatrně.

Vyhlídky na rok 2022

Na příští rok to s počtem IPO vypadá opět slibně. Ve frontě stojí celosvětově více než 900 firem, které mají hodnotu miliardy dolarů a více. Některé z těch, které uvažují o debutu už počátkem roku, dodatečně upravují cenu, na kterou by chtěly dosáhnout. Plány listingu jich ale opouští jenom málo, tvrdí také podle amerického listu právníci a bankéři.

Někteří velcí investoři říkají, že dávají přednost spíše slabší výkonnosti v prvních dnech, kdy je akcie firmy veřejně obchodovaná na burze. Správci portfolií ve velkých fondech obvykle v IPO získají méně akcií, než kolik chtějí, a aby si vybudovali pozici, musejí v prvních týdnech a měsících po IPO akcie dokupovat. To je ale těžší, když je akcie na dvojnásobku hned po vypuštění ze dveří.

Do IPO ale firmy a investory pomáhají nalákat velké debuty a solidní výkonnost. Neúspěch může naopak náladu do budoucna zhoršovat. “Když obchody nejsou pro investory ziskové, pochopitelně budou ohledně další transakce skeptičtí,” říká Daniel Burton-Morgan z Bank of America Corp.

Zdroj: The Wall Street Journal/Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688