Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.12.2021 11:29:39

Firmy se posouvají od systému „just in time“, říká expert Citi. Jak vidí trhy návratnost akcií?

Mezi řediteli amerických firem se nyní hodně hovoří o inflaci a problémech v dodavatelských řetězcích. A v neposlední řadě o tlaku na pracovním trhu. Pro Bloomberg Markets to uvedl Leon Kalvaria ze Citigroup, podle kterého se ohledně inflace řeší ve firmách zejména možnost promítnutí vyšších nákladů do prodejních cen a na straně druhé různé možnosti redukce nákladových položek.

Ve vztahu k tenzím ve výrobních vertikálách je podle experta hlavním tématem posun směrem od systému založeného na „just in time“. Tedy od minimálních zásob a spoléhání se na schopnost dodavatelů včas a v dostatečné míře zásobovat firmu podle jejích potřeb. Namísto toho se firmy snaží omezovat rizika nedostatku materiálu a vstupů, což přináší i snahu mít dodavatele blíže svým továrnám. Kalvaria celkově míní, že firemní sektor se s celou situací doposud vypořádal dobře a to je základem dobrého ekonomického výhledu.

Bankéř, který se specializuje na fúze a akvizice (M&A), poukázal na jejich aktuální vysoký počet tažený mimo jiné technologickým sektorem. Trhy podle něj již hledí za období pandemie a zároveň počítají s tím, že návratnost akcií již v následujících letech nemusí být taková jako doposud. M&A budou podle experta dál atraktivní, i když jejich základem jsou a budou nadále strategické aspekty a ne třeba snaha o vyřešení výrobních problémů. Ta je totiž otázkou každé jednotlivé firmy a ty se je tak nesnaží řešit fúzemi a akvizicemi.

Ze zmíněného strategického hlediska pak oblasti M&A dominují témata spojená s novými technologiemi. V podstatě ve všech odvětvích se totiž firmy podle experta snaží o technologický posun a mimo jiné k tomu využívají právě M&A. Roste také objem peněz, které fondy rizikového kapitálu investují do mladých technologických společností. V neposlední řadě pak máme za sebou rekordní rok na straně primárního úpisu akcií IPO. Do toho všeho se promítají i nízké sazby a dostupnost dluhového financování, které podle Kalvarii bude pokračovat. Nepovede to ale k přílišnému zadlužování firemního sektoru?

Expert míní, že společnosti si neberou úvěry jen proto, že jsou dostupné a levné bez toho, aby měly jasnou představu, co udělají se získanými penězi. Jinak řečeno, na prvním místě stojí jasný strategický záměr, který může mít formu M&A či organických investic. Na závěr expert zmínil, že i v oblasti fúzí a akvizic se projevuje pandemie v tom smyslu, že společnosti se naučily provádět transakce virtuálně, tedy bez přímého kontaktu.

Zdroj: Bloomberg Markets



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 10:08  Francie: Agentura S&P snížila rating na „AA-“ Research (J&T BANKA)
Po   9:35  Index PMI v průmyslu stoupl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   9:33  ECB a očekávané snížení sazeb: Co to znamená pro eurozónu? Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Po   9:15  HDP za očekáváním kvůli slabým investicím - Rozbřesk Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688