Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.11.2021 11:52:49

Čína sází na 'společnou prosperitu'. A na co si mají vsadit investoři?

Čínští investoři na akciovém trhu vyměňují velká technologická jména za „malé giganty“ a luxusní značky za firmy masového trhu. Myšlenkou je přitom vydělat na hospodářském plánu „společné prosperity“ prezidenta Si Ťin-pchinga. Na které tituly si vsadit?

Záměrem Si Ťin-pchinga pro druhou největší světovou ekonomiku je zúžit propast mezi bohatými a chudými. První politické kroky otřásly trhy. Úřady zavedly nové tvrdé předpisy pro odvětví jako technologie, nemovitosti a soukromá výuka, což poslalo akcie v těchto odvětvích dolů. A zatímco někteří aktivní správci fondů se Číně prozatím vyhýbají, jiní vidí v ekonomice zaměřené na větší a bohatší střední třídu naopak příležitost.

Čínští tvůrci politik „mluví o tom, jak přejít z ekonomiky ve tvaru hrušky, která je dole těžká a nahoře lehká, do tvaru olivy,“ řekl Ronald Chan, šéf pro asijské akcie u Manulife Investment Management se sídlem v Hongkongu. "Mluví o tom, jak si koláč předem rozdělit." "Společná prosperita" také ztělesňuje čínskou touhu po soběstačnosti v technologiích a energetice a po tom, aby se průmysl posunul v hodnotovém řetězci nahoru, pokračoval Chan, který kupuje čínské společnosti zabývající se solární energií a naproti tomu se vyhýbá luxusním značkám lihovin. Fondy Manulife Greater China v minulém roce také podle zveřejněných informací snížily podíly na technologických gigantech, jako jsou Alibaba a Tencent.

I když je obtížné odhadnout, jak velké byly celkové investiční výkyvy (zvláště, když pasivně spravované fondy nadále sází na těžké váhy akciových indexů), pohyby na trhu byly prudké. Čínský energetický index letos vzrostl o více než 70 %, zatímco sektor nemovitostí klesl o více než 10 %.

001

Pokud jde o firmy, vedly si lépe ty, které nabízejí „tvrdé“ produkty a komponenty než „měkké technologie“, jako jsou online poskytovatelé. KraneShares CSI China Internet ETF se letos propadl téměř o 40 %, zatímco čínský protějšek amerického indexu Nasdaq , ChiNext, vzrostl o 13 % a hardwarový STAR Market v Šanghaji se sotva pohnul. Investoři se také vrhají do elektromobilů a výrobců čipů. China Universal CSI New Energy Vehicle Industry Index ETF zaznamenalo letos téměř trojnásobný nárůst svých spravovaných aktiv na 9 miliard juanů, zatímco ETF Guotai CES China Semiconductor Chips ETF zaznamenalo téměř dvojnásobek.

"U Číny jsme byli svědky velmi extrémních nálad. Vrací se k maoismu? Dá se tam investovat?" řekl William Sterling, globální stratég společnosti GW&K Investment Management, která investuje na rozvíjejících se trzích včetně Číny. "Zdá se velmi, velmi nepravděpodobné, že i s těmito novými politickými iniciativami by vláda chtěla zahodit dynamiku ekonomiky, kterou vytvořil kapitalistický motor země." Sterling sám sází na čínské spotřebitelské akcie, které budou těžit z rostoucí střední třídy, ale vyhýbá se realitním firmám a souvisejícím sektorům, jako je cement a ocel.

Goldman Sachs si vybrala 50 akcií „společné prosperity“ v sektorech zelené a obnovitelné energie, tvrdých technologií, špičkové výroby a masových, ale přitom jedinečných spotřebitelských značek. Na jejím seznamu naleznete domácí značky jako Xiaomi a Li Ning, výrobce čipů Will Semiconductor a Hua Hong Semiconductor, stejně jako zelené energetické společnosti LONGI Green Energy a Xinyi Solar. Goldmani naopak radí investorům, aby se vyhýbali sektorům citlivým na regulační bariéry, včetně luxusní spotřeby, soft tech s vysokou náročností na data, spolu se vzděláváním, nemovitostmi, médii a zábavou.

Societe Generale má koš 30 akcií „společné prosperity“, kam řadí spotřebitelské společnosti jako China Tourism, Anta Sports a Gree Electric a také technologické firmy, včetně Luxshare Precision a Nari Technology.

002

Ve střednědobém horizontu „společná prosperita“ zlepší kupní sílu skupiny s nižšími středními příjmy, což bude přínosem pro spotřebitele a sektor služeb, včetně cestovního ruchu, stravování a dostupné zdravotní péče, řekl Caro Liao, ekonom PIMCO pro Čínu. "Z dlouhodobého hlediska bude řádně regulované podnikatelské prostředí pravděpodobně přínosem pro všechny investory, protože sníží zranitelnost systému a zajistí cestu udržitelného růstu."

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

04.11. 13:24  online (ChantellMartucci)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688