Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2021 05:55:00

Fed pravděpodobně začne utahovat, zatímco problémy s dodávkami jsou nejhorší od 70. let

Představitelé Fedu zasedají tento týden v době, kdy spotřebitele i společnosti trápí nejrozsáhlejší nedostatek nabídky od ropné krize v roce 1973. Předsedu Fedu Jeroma Powella a jeho výbor čeká rozhodnutí, zda jsou problémy pouze lokalizované a dočasné, anebo zda jde o dlouhodobější překážky, které rozdmýchají inflaci, pokud nabídka a poptávka zůstanou v nerovnováze. A očekává se, že Fed oznámí začátek utahování svého masivního programu nákupu aktiv.

Většina ze 49 ekonomů v průzkumu Bloombergu předpovídá, že americká centrální banka zahájí utahování své velmi uvolněné politiky v listopadu a ukončí jej do poloviny roku 2022, přičemž omezí současné měsíční tempo nákupů ve výši 120 miliard USD. Tempo utahování nákupů odhadují ekonomové u státních dluhopisů o 10 miliard USD měsíčně a u cenných papírů krytých hypotékou o 5 miliard dolarů. Už se ale neshodnou na tom, zda Fed zvýší úrokové sazby už v roce 2022 nebo až na začátku roku 2023. Těsná většina odhaduje spíše to druhé načasování s tím, že do konce roku 2024 očekává růst sazeb na 1,75 %, což je o čtvrtinu procentního bodu více, než předpokládal zářijový průzkum.

Velká část jednání Fedu se zaměří na revizi prudce rostoucí inflace, u níž Powell přiznal, že trvá déle, než se očekávalo. 54 % ekonomů očekává, že komise Fedu může upravit svou rétoriku a že zopakuje, že přesto, že je inflace přechodná kvůli výpadkům dodávek, potrvá déle, anebo že tu mohou být i nějaké jiné než přechodné faktory. I tak je však téměř jisté, že nezvýší úrokové sazby, dokud trh práce nesplní svůj cíl plné zaměstnanosti. Komise Fedu používá k měření tohoto cíle různé ukazatele a podle ekonomů pravděpodobně vyhodnotí jako oživení, když míra nezaměstnanosti klesne na 4 %.

Největší nedostatek od 70. let

V nedávné zprávě o stavu ekonomiky Fedu uvedlo 10 z jeho 12 regionálních bank, že se obává nějaké formy nedostatku, ať už jde o pracovníky, vstupy nebo zboží. Slovo „nedostatek“ se v textu objevilo 70krát, šest okresů uvedlo „problémy v dodávkách“ a většina uvedla „výrazně vyšší ceny“. Sečteno a podtrženo, „nedostatek“ v Béžové knize Fedu zazněl podle MetLife Investment Management nejvíce od počátku 70. let.

02

Dilema této centrální banky spočívá v tom, zda problémy s nabídkou představují tak velkou inflační hrozbu, že ji bude třeba řešit přísnější měnovou politikou, nebo zda pomine, jakmile se ekonomika vrátí do normálu, což znamená, že politika může zůstat velmi uvolněná po delší dobu. Dalším testem výhledu bude také vánoční sezóna.

01

"V USA a v dalších vyspělých ekonomikách s těmito omezeními a nedostatečnou nabídkou, a tedy vyšší inflací, pravděpodobně budou trvat déle, než se původně očekávalo - pravděpodobně až do příštího roku," řekl předseda Jerome Powell 22. října. „Ale nejpravděpodobnějším případem stále je, že se omezení na straně nabídky zmírní, a to se nakonec stane, a jak se pracovní místa opět navýší, inflace se vrátí zpět k našemu 2% cíli.“

Regionální rizika

Přístavy včetně Los Angeles a Savannah jsou přeplněné, obtížně se získávají klíčové výrobní materiály, jako jsou polovodiče, ceny komodit prudce rostou a někteří zaměstnavatelé mají problém najít i nekvalifikované pracovníky. Na druhou stranu přístavy v Bostonu a Oaklandu v Kalifornii přemisťují zboží přes své doky relativně snadno.

Fed rozložení regionálních rizik také sleduje. V říjnovém průzkumu mezi podniky, který provedl atlantský Fed, 52 % respondentů uvedlo, že si najali nové dodavatele, aby zmírnili narušení provozu, a 34 % jich změnilo své produkty nebo služby. Třicet tři procent změnilo řízení zásob z „just in time“ na „just in case“. V dalším průzkumu richmondský Fed zjistil, že téměř tři čtvrtiny velkých i malých firem má problém s dodavatelskými řetězci, přičemž nejčastěji uváděly dostupnost materiálů, problémy s přepravou a zpoždění výroby.

Fed z Dallasu, kde tvrdé počasí na začátku tohoto roku zasáhlo výrobce chemikálií či výrobce kovů, uvedl: „Začínáme mít pocit, že se za několik měsíců dostaneme do zpomalení s dopady inflace." A výrobce chemikálií dodal: „Potenciál recese stále roste, aniž by došlo k zásadnímu zlepšení fiskální politiky.“

Powellovo funkční období končí v únoru. 79 % ekonomů očekává, že mu prezident Biden funkci ponechá. Jako nejpravděpodobnější alternativa je pak považována guvernérka Fedu a demokratka Lael Brainardová, u níž 13 % ekonomů předpovídá, že bude zvolena příští předsedkyní.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688