Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  15.10.2021 10:26:51

Jak moc jdou banky po registrech, když si zažádáte o půjčku?

Registry dlužníků? Nejčastěji je využíváno šest z nich

Registry, kam banky a nebankovní společnosti, též poskytovatelé platebních a dalších služeb zapisují data o dluzích spotřebitelů a jejich splácení, a kam také nahlížejí při posuzování úvěruschopnosti žadatelů, jsou čtyři základní

  • BRKI (bankovní registr půjček), 

  • NRKI (nebankovní registr půjček), 

  • REPI (registr opakovaných plateb/splátek) a 

  • SOLUS (zaměřen na prohřešky). 

Pak máme ještě registry se záznamy o vymáhání nesplácených dluhů, ty provozuje Exekutorská komora (CEE – rejstřík exekuci) a soudy (ISIR – rejstřík insolvencí). Rovnou se dá říct, že žadatel s aktivními záznamy v CEE nebo ISIR nemá nejmenší šanci u banky uspět, u velké části nebankovek také ne.

Lidé v osobním bankrotu (vedeném v registru ISIR) dokonce nesmějí dostat vůbec žádnou půjčku, a to ani tu, která o sobě tvrdí, že je bez registru. Jakmile si totiž lidé v insolvenci nějakou půjčku vezmou, poruší tím pravidla insolvence, a ochrana dlužníka v podobě oddlužení skončí. 

To samozřejmě neznamená, že by si nešlo vzít půjčku až po insolvenci. Je to možné, dokonce i u banky. Stačí počkat tři až pět let po ukončení osobního bankrotu. Že je přímo nutné si další zadlužení setsakramentsky promyslet, snad ani netřeba dodávat.

Tři podoby zápisů v registrech dlužníků

První tři zmíněné registry (BRKI, NRKI a REPI) vedou všechny tři typy zápisů. Jsou to zápisy:

  • pozitivní – informace o poskytnutém úvěru nebo splátkové službě (například mobilní tarif), průběh řádného splácení. 

  • negativní krátkodobéopomenutí, které dlužník napravil během jednoho až dvou měsíců 

  • negativní dlouhodobé – úmyslné či neúmyslené dlouhodobější nesplácení půjčky či třeba faktur za energie, nájmu apod.

SOLUS registr fyzických a právnických osob se pak soustředí převážně na negativní dlouhodobé záznamy, i proto se o něm často mluví jako o registru hříšnickém. 

Jak se banky stavějí k jednotlivým podobám zápisů v registrech?

Asi nikoho nepřekvapí, že pokud má žadatel o půjčku v bance už něco za sebou a v dobrém, jinými slovy: nějaký ten úvěr už měl (nebo stále ještě má) a splácel nebo stále splácí řádně, je pro banku tím nejlepším potenciálním klientem na další půjčku. Samozřejmě za předpokladu, že jeho příjmy bezpečně pokryjí i další splátku z dalšího dluhu. V tomto případě zápis v registru ničemu nevadí, je naopak velkou výhodou.

Jedná-li se o žadatele se záznamem opomenutí při platbě za telefon, elektřinu, nájem nebo i splácení kreditní karty, bývá výsledek schvalovacího procesu většinou těžko předpověditelný. Některé banky bazírují na nulových negativních záznamech, jiné umějí přivřít oko nad očividnými opomenutími, která nebyla záměrná a která žadatel rychle napravil.

No a dlouhodobě nesplácené dluhy, i když k nim došlo před několika lety, umějí žadateli „zatopit“. Zde dodejme, že zápisy v základních registrech se uchovávají až čtyři roky po doplacení poslední splátky (zde se dozvíte, za jak dlouho se vymaže exekuce nebo insolvence). Takže kdo má v registrech větší vroubek, do banky by se měl vydat až cirka pátým rokem od splacení posledního problémového dluhu.

Banky si vedou i své vnitřní registry

Přestože se zápisy v registrech mažou max. čtyři roky po doplacení dluhu (a pět let od skončení insolvence), může se stát, že žadatel, byť s  čistým štítem a s dostatečným příjmem, v žádosti o půjčku u banky neuspěje. 

Proč? Protože oslovil právě tu banku, u níž třeba před patnácti lety dlužil a problémově splácel, či třeba jen opomenul. Nebo oslovil banku, která je právním nástupcem právě té banky, u níž se konala dřívější a problematická půjčka. Banky nezapomínají. Takže i když máte registry už vyčištěné, stále se může stát, že vás odmítnou. 

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688