Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2021 18:37:00

Prohlubující se mezera mezi FAAMG a BAT a pokračující americká jízda

O regulaci velkých technologických firem se hovoří už dlouho, Evropa se snaží utahovat šroubky již nějakou dobu, nyní na této frontě přituhuje v USA a zejména v Číně. Dnes o tom, jak moc se tento faktor projevuje u populárních akcií a následně trochu o pokračující výjimečnosti amerických trhů.

1 . FAAMG a BAT: Následující graf porovnává vývoj cen akcií americké skupiny FAAMG a čínské BAT. V uvedeném období jsou jejich cesty dosti podobné, čínská verze velkých technologií vykazuje vyšší volatilitu, ale pointa obrázku je hlavně v jeho konci. Ten totiž ukazuje, že cesty dosavadních relativně blízkých souputníků se hodně oddělují. FAAMG míří dál nahoru, zatímco BAT ztrácí:

Prohlubující se mezera mezi FAAMG a BAT a pokračující americká jízda
Zdroj: Twitter

U technologických společností, které mají obecně vyšší očekávaný růst, se dnes již běžně hovoří o jejich vyšší citlivosti na pohyb sazeb. Ta je dána tím, že jejich tok hotovosti je více posunut do vzdálenější budoucnosti, což při diskontování zvyšuje citlivost na sazby. Na druhou stranu je otázka, nakolik je takový Apple, či Microsoft růstovou společností. O Microsoftu jsem tu zrovna psal minulý týden a podle mých hrubých kalkulací jeho současná kapitalizace implikuje asi 5 % dlouhodobý růst toku hotovosti. To jen tak mimochodem, podívejme se krátce na valuace:

Pokud se podívám na to, co jmenované firmy generovaly na volném toku hotovosti FCF za posledních 12 měsíců (to, co jim zbylo po investicích), tak zjistím následující:

Kapitalizace americké skupiny (bez Applu) je v průměru 50krát vyšší, než FCF. U BATu je to asi poloviční násobek (kapitalizace asi 26krát vyšší než FCF). Pokud z US skupiny vyloučíme i Amazon (s extrémním 85násobkem FCF), dostaneme se v USA na průměr ve výši 38. Což je stále znatelně výše, než BATu.

Výnosy čínských vládních obligací jsou sice více než jeden procentní bod nad těmi americkými, ale je celkem zřejmé, že onen valuační diskont čínských technologií pramení z rizika. A v poslední době v nemalé míře právě z rizika spojeného s regulací. To se přitom v USA z pohledu velkých technologických firem asi zvýšilo, ovšem asi ne tak, jako v Číně. Celkově jsou to ale stále jen teze a existují alternativní. Třeba ta, podle které by extrémní regulace u firem jako Amazon vedoucí k jejich rozdělení ukázala, jakou hodnotu mají jeho jednotlivé divize. A v celku by tak akcionáři firmy získali.

2 . Širší obrázek: Dnešní druhý graf už jen poukáže na to, že americká akciová jízda pokračuje i na širším trhu. I přesto, že předchozí poměrně zajímavá korelace s dolarovým indexem a jeho chováním v posledních měsících by nahrávalo spíše akciím mimo USA:

Prohlubující se mezera mezi FAAMG a BAT a pokračující americká jízda
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688