Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.05.2024 16:59:00

Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera

Na trhu i mimo něj se docela často hovoří o vracení se k průměru. Patří sem i v principu veškeré úvahy o tom, že nějaká proměnná je z historického pohledu vysoko, či naopak nízko – stojí za ní předpoklad, že ona proměnná by „měla být“ někde na průměru. U akcií přitom má relevanci spíše „vracení se k ziskům“.

V grafu od RIA je vývoj reálných zisků obchodovaných společností a vývoj o inflaci očištěného indexu SPX. Tendence k onomu vracení se cen akcií k ziskům tu je znatelná. V roce 1955 se index dostal do cyklu s cenami nad trendem zisků, do opaku se situace překlopila v polovině sedmdesátých let, pak zase v první polovině devadesátých let atd. Nyní se přitom nacházíme v horní části cyklu – ceny jsou nad zisky a pokud onen mechanismus fungovalo dál stejně, jako v minulosti, dříve či později se ceny vrátí zpět na úroveň zisků. Respektive začnou na čas zase přestřelovat směrem dolů:

aa
Zdroj: X

Historie se může jen volně zrýmovat a ceny se sice mohou dostat pod zisky, ale díky tomu, že by zisky prudce rostly. Kandidát na tahouna takového vývoje se dá shrnout do dvou písmen AI. Tedy alespoň podle některých vizí. Já bych pak v souvislosti s grafem připomněl, že relativně slušným faktorem, který předpovídá další dlouhodobější vývoj na akciovém trhu, jsou valuace. Na první pohled by se to mohlo zdát v rozporu s tvrzením, že významné je vracení se k ziskům. O rozpor tu ale nejde:

Vysoké valuace v minulosti indikovaly nižší následnou dlouhodobou návratnost, nízké valuace naopak návratnost vyšší. V principu to odpovídá tomu, že když se ceny akcií odtrhly od zisků nahoru (vyšší valuace) přišlo pak období, kdy ceny konvergoval níž (směrem k ziskům(. Což znamená nižší návratnost. Ceny pod zisky pak značí období nižších valuací a uzavírání této mezery období s následnou vyšší návratností. Abychom byli u valuací konkrétní, můžeme se podívat na dnešní druhý graf:


y
Zdroj: X

Všimněme si například, že velká část devadesátých let se nesla v duchu cen kopírujících zisky. A tudíž cca stejných valuací. Z tohoto pohledu se bublina začala nafukovat až na konci tohoto desetiletí a charakterizoval jí pokles (!) reálných zisků doprovázený růstem (!) reálného indexu. V posledních čtvrtletích reálné zisk sice mírně, ale klesaly, nyní jeví známky růstu. A valuace jsou velmi vysoko. Takže: Bude se mezera opět uzavírat? Pokud ano, bude to spíš růstem zisků?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 17:44 Co se děje ve firmách? (Patria Finance) Investice





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688