mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  28.04.2021 14:28:00

Významné omezení cestování do ČR od 27. dubna 2021 pro všechny, kteří pobývají v Zambii, Zimbabwe či Malawi

Významné omezení cestování do ČR od 27. dubna 2021

28.04.2021 / 14:03 | Aktualizováno: 28.04.2021 / 14:28

Upozorňujeme všechny občany ČR, kteří pobývají v Zambii, Zimbabwe či Malawi, a také všechny osoby, které z těchto zemí chtějí cestovat do České republiky, že od 27. dubna 2021 do odvolání dochází k významnému zpřísnění podmínek pro cesty do Česka a také k zásadnímu omezení fungování vízové sekce velvyslanectví.

Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR platné od 27. dubna 2021 zavádí nová pravidla pro cestování do zemí „s extrémním rizikem nákazy způsobeného novými mutacemi koronaviru“. Mezi tyto země se kromě Zambie, Zimbabwe a Malawi řadí Botswana, Brazílie, Eswatini, Indie, Jihoafrická republika, Keňa, Kolumbie, Lesotho, Mosambik, Peru a Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba).

Cesty z České republiky: Nadále platí zákaz cest do států uvedených na seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy. Výjimkou jsou cesty, které pro svou povahu nesnesou odkladu a které byly předem nahlášeny Ministerstvu zahraničních věcí ČR (např. registrací v databázi DROZD).

Podmínky vstupu na území ČR a karanténní opatření: Osoby přijíždějící ze zemí s extrémním rizikem nákazy musí absolvovat RT-PCR test celkem třikrát: poprvé max. 72 hodin před příjezdem, podruhé do 24 hodin po příjezdu (přičemž musí být schopni při příjezdu prokázat, že jsou na tento test už objednáni) a nakonec v rozmezí 10. až 14. dne po příjezdu do ČR. Dále pro ně platí povinnost vyplnit elektronický Příjezdový formulář . Daná opatření se nevztahují pouze na pracovníky mezinárodní dopravy a děti do 5 let. Do splnění podmínky třetího testu se cestující musí podrobit minimálně desetidenní izolaci (výjimkou jsou cesty k obstarání nezbytných životních potřeb, cest do zdravotnických zařízení a cest zpět do místa bydliště - podmínky viz bod II.2 Ochranného opatření). Po dobu čtrnácti dní od vstupu do ČR musí cestující nosit respirátor naplňující technickou normu FFP2, KN 95 či obdobné.

Vstup cizinců z těchto zemí do ČR: Okruh cizinců, jimž je ze zemí s extrémním rizikem nákazy umožněn vstup do ČR, je velmi striktně omezen - viz bod I.10 Ochranného opatření. Prakticky se jedná pouze o cizince s trvalým pobytem v ČR, občany EU a jejich rodinné příslušníky s přechodným pobytem v ČR, akreditované členy diplomatických misí a úředníky mezinárodních organizací registrovaných u MZV ČR, cizince, jejichž vstup je v zájmu ČR a cizince s dlouhodobým pobytem v ČR, kteří disponují repatriační nótou (vydávanou MZV ČR). Do ČR tak nemohou vstoupit např. držitelé dlouhodobých víz za účelem studia či zaměstnání, rodinní příslušníci s vydaným schengenským vízem, zakázány jsou cesty za účelem turistiky, obchodní cesty či návštěvy rodiny a přátel.

Přijímání žádostí o víza a pobytová oprávnění: Na základě bodu I.14 Ochranného opatření se vízová sekce velvyslanectví až do odvolání uzavírá a všechna probíhající řízení jsou pozastavena, domluvené termíny pro podání žádostí jsou bez náhrady zrušeny. Vízovou sekci lze nadále s konkrétními dotazy kontaktovat na e-mailu visa_lusaka@mzv.cz.

V případě jakýchkoli dotazů k podmínkám cest do České republiky se nás neváhejte obrátit.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688