mzv.cz (MZv ČR)
Bankovní okénko  |  20.04.2021 14:57:00

MMF předpokládá letošní růst izraelského HDP o 5%

MMF předpokládá letošní růst izraelského HDP o 5%

20.04.2021 / 14:39 | Aktualizováno: 20.04.2021 / 14:57

Podle zprávy zveřejněné tento týden revidoval Mezinárodní měnový fond (MMF) prognózu růstu izraelské ekonomiky v roce 2021 na 5%. Ještě v lednu přitom MMF odhadoval její letošní růst „pouze“ na 4,1%. Tato čísla indikují silné oživení izraelského hospodářství, jež loni zaznamenalo propad z důvodu přijatých restrikcí v souvislosti s pandemií koronaviru. V posledních týdnech však díky úspěchu národní očkovací kampaně došlo ke strmému poklesu šíření onemocnění COVID-19 a téměř kompletnímu oproštění domácího hospodářství od restriktivních opatření.

Svůj odhad vývoje izraelské ekonomiky za minulý rok musel MMF rovněž revidovat, neboť propad nebyl zdaleka tak dramatický, jak instituce původně předpokládala (-6%). Výraznější propad hospodářství predikovaly i některé domácí instituce – Centrální banka Izraele (-4,5%) nebo Ministerstvo financí (-4,6%). Reálný pokles HDP v roce 2020 však nakonec činil „pouze“ 2,4%. Tento výsledek je přičítán zejména izraelskému exportu, jež v roce 2020 dokonce mírně vzrostl díky vysoké globální poptávce po izraelských technologiích. Na rok 2022 pak MMF očekává růst o 4,3%.

MMF rovněž revidoval odhad vývoje nezaměstnanosti v Izraeli, která by měla v průběhu letošního roku poklesnout na 5%, v roce 2022 pak dále na 4,6%. V současné době je v Izraeli bez práce na 200 000 osob, dalších 400 000 pak čerpá neplacené volno. Státní podpora nezaměstnaným a osobám čerpající neplacené volno vyprší v červenci, poté se očekává návrat velké části těchto osob do pracovního procesu.

Optimistický výhled růstu domácího hospodářství predikuje Izraeli MMF i přes to, že se země poslední dva roky nachází v komplikované politické situaci. Zda se v právě probíhajícím povolebním vyjednávání podaří sestavit novou vládní koalici není jisté. Pokud by se tak nestalo, země bude čelit již 5. opakování parlamentních voleb a dalším dlouhým měsícům rozpočtového provizoria.

Problém nedostatku technologických pracovníků

Právě silný high-tech sektor, který je zodpovědný za rychlý růst izraelské ekonomiky v posledních dekádách, svádí v posledních letech boj s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Ačkoliv se průměrné mzdy v tomto sektoru pohybují vysoko nad celostátním průměrem, dle posledních odhadů chybí tomuto sektoru na 15 000 technologických pracovníků. Jelikož se všechny společnosti snaží najmout lidi se stejným profilem, je pro firmy stále obtížnější najít nové zaměstnance.

V zájmu řešení nedostatku pracovníků se izraelské společnosti stále více obracejí k offshoringu, tedy převodu pracovních míst do jiných zemí. K tomuto řešení již přistoupila téměř třetina izraelských technologických společností, více než polovina z nich v posledních třech letech. Nejčastěji se jedná o nabírání pracovníků na Ukrajině, následované USA, Bulharskem a Indií.

Nela Brádleová, obchodní specialistka, Velvyslanectví ČR v Tel Avivu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688