Josef Trnka (TPS)
Pojištění  |  04.01.2003 15:23:55

Špona se snaží o osobitou tvář.

 

Její odlišení od dalších víkendových diskusních pořadů na Nově a Primě nespočívá jen v samotném schématu, ale zejména ve výběru osob. Zatím se jí většinou dařilo reagovat na aktuální události právě tím, že do studia přicházeli ti, o nichž se právě mluvilo, nebo ti, kdož měli co říci k věci nalézající se momentálně v ohnisku zájmu. Pro glosátora nastává ovšem potíž, přijdou-li ti, kdož v politice působí okrajově, nebo "neprofesionálně". Jestliže u politiků zdaleka není tak důležité do jaké míry mluví přesně a pravdivě (neznalost věci se předpokládá a mlžení rovněž), nýbrž jak se dokáží vyrovnat se situací a "úskoky" oponenta, tak úředníci typu Pavla Teličky musí být nutně posuzováni jinak.

Zde totiž dojmy nemohou nahradit meritum. A posoudit meritum přísluší zase jen expertům v příslušné materii. Proto se omezuji pouze na postřeh, že v dnešní Šponě se politici chovali poněkud jinak než obvykle. Snad jen Martin Říman (ODS) občas zabrousil ke grifům tradičního "pouťového" klání, nicméně i od se evidentně snažil o střízlivější výraz a nezpochybňoval erudici našeho vyjednavače v EU, státního tajemníka pro evropské záležitosti a 1. náměstka ministra zahraničí. Jinak při diskusi s představitelem komunistů Jaromírem Kohlíčkem panovala v některých bodech téměř úplná shoda. Stejně tak beseda s dalším účastníkem, "mladým" politikem Davidem Rýcem se nevyznačovala žádným jiskřením, probíhala korektně a spíše konstruktivně.

Špona v předmětu prezentace splnila svůj účel. Kdo se chtěl něco dozvědět, tentokrát měl příležitost. Bylo to o věcnosti a ne o sebestředných výlevech politiků, kteří i v televizi často mluví více k nepřítomným parlamentním kolegům, než k divákům samým. Proto jen ilustrativně dva výroky, resp. údaje, z řady zaznamenání hodných.

Telička: "Členský příspěvek naší republiky bude v roce 2004 (zhruba - je to odhad) 623 milionů Euro, v roce 2005 pak něco přes miliardu…"

Kohlíček:"…Obava o důchodce je na místě jestliže ekonomika nefunguje. Jestliže naše ekonomika zpomaluje, potom se musíme ptát jakým způsobem podpořit ekonomickou aktivitu. A pak teprve se zamýšlet nad tím co dělat dál s důchodovým systémem……Naším úkolem proto je tlačit vládu, aby plnila své povinnosti vůči občanům…"


      
       Další informace  budou příští týden na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm , v rubrice Politika (ikona Výroky). 

     

   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688