ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Akcie ve světě  |  01.03.2021 08:55:36

Špatný systém trasování a testování v Česku tak pravděpodobně povede k ekonomickému zaostávání za Německem na začátku roku 2021 (přelom prvního a druhého kvartálu). - Ranní glosa: Česko versus Německo = tvrdý lockdown versus otevřená kadeřnictví a...

Špatný systém trasování a testování v Česku tak pravděpodobně povede k ekonomickému zaostávání za Německem na začátku roku 2021 (přelom prvního a druhého kvartálu).

Česko opět zamířilo do tvrdého lockdownu. I když průmysl a velké podniky nadále “jedou”, je těžké si představit, že bychom zvládli zkrotit reprodukční číslo a nárůst nových případů bez omezení výroby nebo zavedení povinného očkování ve velkých podnicích. Paradoxně u sousedů v Německu dosavadní opatření přinášejí ovoce a pokles přírůstku nových případů vede k uvolnění omezení – po více než dvou měsících se dnes otevřou kadeřnictví a v některých spolkových zemích i zoologické zahrady, zahradnictví nebo květinářství. A to se pravděpodobně podepíše i na ekonomickém výkonu v prvním kvartále. Německý průmysl zahlásil v uplynulém týdnu nejlepší náladu za poslední tři roky a nezkazily mu ji zatím ani výpadky v subdodávkách a přerušení výroby v automobilkách. I díky tomu náš nowcast ukazuje na růst eurozóny na začátku roku o více než 1 %. Česko zatím Německo “poslušně sledovalo” (viz graf podnikatelské nálady v průmyslu PMI níže). To se však s novými opatřeními může změnit, i když to na dnešním výsledku PMI pravděpodobně ještě znát nebude. Špatný systém trasování a testování v Česku tak pravděpodobně povede k ekonomickému zaostávání za Německem na začátku roku 2021 (přelom prvního a druhého kvartálu). O síle a rychlosti oživení v druhé polovině však rozhodne jiná “disciplína” - a to rychlost a účinnost očkování. Na případu Izraele je zatím vidět, že vysoká proočkovanost dokáže pomoci ulevit zdravotnímu systému a přinést trvalejší uvolnění sociálních kontaktů. A právě “vakcinační optimismus” bude nakonec klíčovým motorem i pro českou korunu. Ta v reakci na přísnou vlnu nových opatření, která kontrastují se sousedním Německem, logicky slábne. Pokud však i v Česku zůstane ve hře vakcinační optimismus, koruna by se měla stabilizovat a dříve nebo později dobýt ztracené úrovně…, zvlášť když vezmeme v potaz nízkou úroveň zajištění českých exportérů.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688