Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  30.01.2021 17:38:24

Co je doma, to se počítá, aneb investiční (ne)gramotnost Čechů, část 1.

Možná jste se občas setkali s nedůvěrou vůči investicím ze strany Čechů. Možná i vy vnímáte, že je pro Čechy investování velkou neznámou a možná jste i vy samotní trochu nedůvěřiví...

Možná, možná, možná…

Konec spekulací. Pojďme si raději představit data z našeho výzkumu, který proběhl mezi 18. a 23. listopadem loňského roku. Sběr dat byl realizován exkluzivně pro společnost CYRRUS prostřednictvím agentury IPSOS. Šetření probíhalo metodou on-line dotazování na reprezentativním vzorku 550 osob z IPSOS CASI panelu. Respondenty byli muži a ženy ve věku 18–65 let z celé ČR.

A co nás zajímalo?

Jak se Češi staví k investování. Kde vidí nejvyšší potenciální zisky, které investice vnímají jako nejvíce rizikové a jaký výnos jim připadá z dlouhodobého hlediska reálný.

Co je doma, to se počítá, pánové…

Název českého filmu z roku 1980 krásně ukazuje na český přístup k investicím. Pro Čechy zůstává investování stále spíše neznámou a v letošním roce přikročili kvůli vyšší nejistotě k „hromadění hotovosti“. Lidé už nehromadí peníze pouze doma, jako tomu bylo ve výše zmíněném filmu, ale vkládají je na své běžné účty. Potenciální zhodnocení jejich peněz je tak ale takřka stejné – nulové… 

Jak vyplývá z dat ČNB, ke konci října se zvýšily vklady občanů u bank – na běžných účtech o 11 %, meziročně na rekordních 2,88 bil. CZK

Hromadění hotovosti však nepramení pouze z vyšší nejistoty v loňském roce, ale vliv má také neznalost a finanční negramotnost. Jak vyplynulo z průzkumu veřejného mínění agentury IPSOS pro naši společnost CYRRUS, více než čtvrtina české populace (27 %) nedokáže ohodnotit rizika ani příležitosti, a vůbec se nevyzná v možnostech investování.

Nepříjemné je i zjištění, že do skupiny osob s nízkou finanční gramotností významněji spadají ženy, lidé s nižším vzděláním anebo obyvatelé z měst a obcí pod 20 tis. obyvatel.

Co stojí za finanční negramotností?

Jak respondenti často uvádějí, důvodem neznalosti a nezájmu o tuto problematiku je nedostatek financí, které by mohli investovat.   Zde jde však často o subjektivní hodnocení aktuální situace, která může vyplývat právě z finanční negramotnosti. Ta z dlouhodobého hlediska může představovat zásadní problém. 

Představme si například situaci, kdy tato skupina obyvatel našetří nebo získá jednorázově určitou sumu peněz (např. prodej nemovitosti, dědictví, úspory, …). Tito lidé najednou mají disponibilní hotovost, ale nemají informace o tom, jak s nimi naložit. Peníze pak zbytečně ztrácí na hodnotě a nepřináší zhodnocení.

Co těmto lidem jednoznačně doporučit?

Určitě získání alespoň základních znalostí o světě financí, a to nejlépe z ověřených zdrojů. U všech investičních nabídek také používat kritické myšlení a nechat si všechno včetně možných rizik dopodrobna a detailně vysvětlit. 


Ing. Anna Píchová
vedoucí analytického oddělení
 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688