Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  30.12.2020 08:13:46

Pohonné hmoty Česku zdražují k maximům od letošního léta. Jak se budou vyvíjet v roce 2021?

Pohonné hmoty přes vánoční svátky dále zdražovaly. Na 1. svátek vánoční dosáhly své nejvyšší ceny od první poloviny letošního srpna. Benzín Natural 95 se prodával za 28,08 koruny za litr a nafta vyšla na 27,52 koruny za litr. I když od té doby pohonné hmoty mírně zlevnily, na poměrně vysokých úrovních – vysokých na poměry koronavirové krize – vstoupí i do roku 2021. Jak se budou vyvíjet v jeho prvním týdnu? A jak v celém jeho průběhu?  

V prvním týdnu roku 2021 lze očekávat stagnaci cen pohonných hmot. Cena ropy Brent se stále drží relativně vysoko, v pásmu od 51 do 52 dolarů za barel. Je tak stále prakticky nejvýše od přelomu letošního února a března, kdy koronavirová krize propukla. Vyšší cenu ropy nyní bezprostředně podporuje schválení balíku rozpočtových opatření v USA Sněmovnou reprezentantů. Balík by měl umocnit poptávku amerického obyvatelstva právě i po ropných produktech typu benzínu či nafty. Současná poměrně vysoká cena ropy neumožňuje jít českým čerpacím stanicím s cenou příliš dolů. Nižším cenám pohonných hmot v ČR však nahrává vývoj kursu koruny k dolaru. Česká měna totiž v průběhu prosince vůči té americké mírně posiluje.  

Žádné výrazné zdražení by nemělo nastat ani v celém roce 2021. Globální poptávka zůstane utlumena, a to i v případě, že se hned v prvním čtvrtletí roku 2021 celkem široce aplikují ty z nejúčinnějších koronavirových vakcín. Nelze předpokládat, že by průměrná cena ropy Brent stoupla trvaleji nad 55 dolarů. Spíše se bude pohybovat v pásmu od 45 do 55 dolarů za barel. Bude tedy sice výše než letos, kdy průměrně vyjde lehce nad 40 dolarů, ale i motoristé v ČR se mohou těšit na poměrně levný rok 2021. A majitelé „dieselů“ tím více, že jim palivo díky snížení spotřební daně z nafty v průběhu roku postupně zlevní, nakonec až o 90 haléřů v porovnání se situací bez snížení daně.  

Cena benzínu by se v roce 2021 v průměru měla pohybovat kolem 28,30 korun za litr a cena nafty pak kolem 27,40 korun za litr. Ve prospěch spíše nižších cen pohonných hmot bude kromě poměrně levné ropy působit tak relativně silná úroveň koruny vůči dolaru. Česká měna by mohla vůči té americké udržovat v průměru kurs pod 22,00. Pokud by však díky rychlejšímu rozšíření vakcín došlo také k rychlejšímu ekonomickému zotavení, ropa celosvětově zdraží výrazněji. Pak budou i vyšší ceny pohonných hmot v ČR. Jestliže naopak udeří třetí, čtvrtá, pátá vlna pandemie, a vakcína nikde, pohonné hmoty budou levnější. Tyto dva následně jmenované představují ty méně pravděpodobné scénáře.   


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste